Dziadkus Napisano 3 Sierpień 2007 Share Napisano 3 Sierpień 2007 co do polskich poRZądnych trzewików.Najlepszym wyjściem są buty kompanii reprezentacyjnej WP - mają skórzane podeszwy no i od razu są podkute. Trzeba tylko odpruć opinacze" - kształt w pełni odpowiada trzewikom przedwojennym. Co do innych opinaczy - tych na gumowej podeszwie - wszystko zależy od tego, jaką fakturę ma ta podeszwa - ja na przykład w swoich miałem tak głębokie żłobienie, że w wypadku spiłowania do równej powierzchni grubość podeszwy zostałaby tak cienka, że nie dałoby się nic wbić ani wkręcić - nawet bez zdierania była taka, że ledwo dało się wkręcić krótkie wkręty tak, że o mało co nie wbijały się w stopy. WKRĘTY, bo typowe gwoździe do podbijania trzewików z gumy wypadają. Niestety do totalne zastępstwo" - roboty sporo a efekt kiepski (nic nie zastąpi prawdziwych gwoździ") - lepiej od razu uzbierać na buty KRP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ma75 Napisano 20 Sierpień 2007 Share Napisano 20 Sierpień 2007 Witam. Powiedzcie czy jakoś zabezpieczacie - konserwujecie skórzaną podeszwę . Moja trzymała się dobrze do pewnego czasu . Teraz jakby się rozeschła , gwoździe są luźne. Natłuścić ją ? zapastować ? Ma ktoś jakieś doświadczenia ?Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 20 Sierpień 2007 Share Napisano 20 Sierpień 2007 Natłuść tranem. Obficie, ale bez przesady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 20 Sierpień 2007 Share Napisano 20 Sierpień 2007 Niemiecki podręcznik żołnierski który posiadam zaleca co 4 tygodnie pokryć podeszwy pokostem z oleju siemienia lnianego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ma75 Napisano 21 Sierpień 2007 Share Napisano 21 Sierpień 2007 Dzięki - będę próbował.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 21 Sierpień 2007 Share Napisano 21 Sierpień 2007 Witam.Ja od 1,5 roku biegam z podkutymi saperkami i nie mogę złego słowa na nie powiedzieć. Trzeba uważać na powierzchnie asfaltowe itp., ale do tego już się przyzwyczaiłem. Najgorsze są jednak kafelki :) Juz nie raz prawie orła wywinąłem na nich. Jak nie będziesz miał podkutych, to z kolei na trawie możesz nie raz wpaść w poślizg. Dla mnie sprawa jasna - podkuwać! Raz, że ładnie się prezentują, a po drugie - nie ma nic przyjemniejszego dla ucha, jak stukot podkutych bucików w całej drużynie :) Sam smaczek.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 27 Lipiec 2008 Share Napisano 27 Lipiec 2008 Pora odświeżyć temat- ciekawe jak dziś stoi pod względem podkucia" polska scena rekonstrukcyjna? :>A oto moje buty BW po waloryzacji" :)Zaraz lece nabijać gwoździe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 27 Lipiec 2008 Share Napisano 27 Lipiec 2008 I gotowe :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
to17071990 Napisano 27 Lipiec 2008 Share Napisano 27 Lipiec 2008 Gdzie koledzy można dostać niemieckie ćwieki?Nawet polskie w gorszym przypadku?NA allegro całkowita pustka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steinar Napisano 27 Lipiec 2008 Share Napisano 27 Lipiec 2008 Na e-bayu widziałem ale cholery drogie były.Ja tam zrobiłem ćwieki metodą Polak potrafi.Brakowało kilku bo buty swoje przeszły wiec szlifierka stołowa,pilniki iglaczki,śruby i zabawa z wyprowadzeniem kątów żeby sie zgadzały z oryginałami.Jakoś sie udałoPozdrosteinar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
to17071990 Napisano 27 Lipiec 2008 Share Napisano 27 Lipiec 2008 Masz może rysunek techniczny takiego oryginału? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARTUT Napisano 27 Lipiec 2008 Share Napisano 27 Lipiec 2008 Brawo Stadler, zdolny chłopiec z Ciebie :) A moje też byś podkuł? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steinar Napisano 28 Lipiec 2008 Share Napisano 28 Lipiec 2008 Rysunku nie mam,wszystko z bańki robiłem.Co ciekawsze te śruby (wkręty)trzymają o niebo lepiej niż ćwieki.Wiesz gwint gruby.Zostało mi jeszcze zlikwidowanie wpustów do wkrętaka krzyżakowego ale już mam patent-migomat i spawnę a później jeszcze tylko obszlifuję i będzie gicio.Pozdro steinar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.