Ursus Napisano 17 Marzec 2006 Share Napisano 17 Marzec 2006 Ja także wbijałem samemu. Za 20, 30 zł można dać i czuć się jak panisko, ale nie 80. Chyba że masz faktycznie za cienką podeszwę i trzeba podzelować. Napisz jaka gruba masz podeszwe i co Ci chce gosc przykleić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milok45 Napisano 17 Marzec 2006 Share Napisano 17 Marzec 2006 jeżeli mowa oskórzanych podeszwach to jeszcze jedna drobna rada - konserwacja . bez tego nawet w sprzyjających warunkach szybko się sypną , a co dopiero śnieg czy błoto . polecam do tego pokost najlepiej na ciepło - sposób sprawdzony . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek69 Napisano 18 Marzec 2006 Autor Share Napisano 18 Marzec 2006 Moje buciska to chyba standart BW. Podeszwy to dwuwarstwowa gruba skóra podklejona z przodu cienką gumą. Po zdjęciu tej gumy pokazuje się dratwa, prawie na wierzchu, czyli trzeba dać jeszcze jedną warstwę skóry. Tym bardziej,że gwoździe są niemal dokładnie tak grube, jak podeszwa. Dzięki za wszystkie porady. Kopyto już znalazłem (u sąsiada), na podeszwy jestem gotów przerobić zupełnie dobrą skórzaną torbę i poważnie zastanawiam się nad zarejestrowaniem usług szewskich :) Pozdr! Mirek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ursus Napisano 18 Marzec 2006 Share Napisano 18 Marzec 2006 No to faktycznie trzeba podzelować. Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 18 Marzec 2006 Share Napisano 18 Marzec 2006 Sam nie zrobisz... Na podeszwy używa się specjalnych skór podeszwowych - bardzo twardych i sztywnych. Torba się nie nadaje. Ponadto podeszwa powinna być kołowana a nie klejona, a tego tym bardziej sam nie zrobisz.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 18 Marzec 2006 Share Napisano 18 Marzec 2006 miało byc kołkowana" a nie kołowana... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek69 Napisano 19 Marzec 2006 Autor Share Napisano 19 Marzec 2006 Dzięki Horst! To, co napisałeś, potwierdziłem nieco wcześniej u szewca. Z torbą żartowałem. Faktycznie: jeśli chce się sprawę załatwić fachowo, to nie wygląda ona prosto. Oto, co już wiem (info dla potencjalnych naśladowców): 1) Na zelówkę niezbędna jest specjalna, gruba skóra (ok. 4-5 mm).2) Zelówka musi być dłuższa, niż gumowa podklejka z bieżnikiem, jakie są na typowych butach BW (mowa o tych z podkutym obcasem). Powinna mniej -więcej zakryć numer obuwia, wybity na podeszwie. Inaczej nie wytrzyma naprężeń. 3) Kołkowanie oczywiście tak!(oprócz podklejenia). Szewc nazywa te kołeczki szpilkami". Niewielu szewców już nimi dysponuje. 4) Na koniec walimy gwoździe. Jest poważna różnica między niemieckimi oryginałami a tradycyjnymi polskimi, stosowanymi np. w kompanii reprezentacyjnej. Mówiąc krótko: niemieckie łatwiej wbić, bo mają ciensze óżki", ale i prędzej wylecą, jeśli nie zostaną od góry zagięte. Biada tym, którzy mają obuwie z którąś tam warstwą papierową, a nie skórzaną wewnątrz (podobno takie się trafia!). Podkujesz te z papierem i zrobisz z siebie fakira :) Cała technologia, kurde balans! I nie 80 (jak pisałem początkowo), a coś koło stówy sobie śpiewają szewcy za całość. Uroki rekonstrukcji... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek69 Napisano 19 Marzec 2006 Autor Share Napisano 19 Marzec 2006 Zapomniałbym: w obótkach domowych" tego typu pojawia się jeszcze jeden problem. Długie kopyto. Takie jak do kozaków. Dysponując zwykłym, do pantofli, trzeba się będzie sporo namęczyć... Ursus i Vilkaloki: jak się Wam to udało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vilkaloki Napisano 19 Marzec 2006 Share Napisano 19 Marzec 2006 Ja osobiście nosze trzewiki ale można przecież przenicować cholewkę, znajomemu się udało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kutno Napisano 20 Marzec 2006 Share Napisano 20 Marzec 2006 hehe ..ciekawe jakby mi siem chodziło w podkutych ;p osobiście wyrwałem saperki oryginalne, tyle tylko że musiały być oddane do szewca do podbicia i teraz mają piękną i wytrzymałą podeszwe gumową Sam dopiero w to wchodzę w reko, ale za to z wielkim rozmachem ;D Pozdro dla całej mniejszości rekonstruktorskiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalczewski Napisano 21 Marzec 2006 Share Napisano 21 Marzec 2006 Lojezusicku orginalne saperki w rekonstrukcji i to jeszcze podbite guma aaaaaaaaaaaa!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ursus Napisano 21 Marzec 2006 Share Napisano 21 Marzec 2006 No właśnie, kopyto do saperek. Otóż ja mam taki twór ludowego rękodzieła, ale zrobiony z myśla o moich butach: cała stopa a nie tylko obcas i długa sztyca". Wkręcone w imadło służy jak najlepiej.Z podwinięciem cholewy mogą byc problemy... możesz przyspawać do kopyta odpowiednie przedłużenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek69 Napisano 21 Marzec 2006 Autor Share Napisano 21 Marzec 2006 Dzięki, Ursus, za porady, ale spawanie to już chyba sobie odpuszczę... Doszłoby do tego, że aby podkuć saperki musiałbym zrobić kurs spawacza (podobno na Zachodzie takich poszukują, ale ja już mam zajęcie :) W każdym razie buciska podkuję, choćby miał zarobić szewc. Dla sprawdzenia efektu pierwszy kurs zrobię w nich do kościoła na sumę :D Pozdr! Mirek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mongo Napisano 21 Marzec 2006 Share Napisano 21 Marzec 2006 Ja robie tak: Kawałek kątownika, rura fi48 (zarąbane z pracy), wiertarka, wiertło trójeczka, butapren oczywiście niemiecki, skóra, małe gwoździki, młotek i ćwieki. Chyba każdy to połączy w jedną całość.Blachy to blacha INOX, szlifierka kątowa, wiertło fi3, wiertło fi10 z kątem 90 stopni (fazy), wiertarka stołowa, gwoździe hartowane oraz narzędzia jak wyżej: kątownik z rurą, młotek. Przydaje się też klej.Potem można w butkach naginać że hej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrekwp Napisano 30 Kwiecień 2007 Share Napisano 30 Kwiecień 2007 Witam ja mam takie pytanie.Jak mozna podbić zwykłe opinacze. Moje maja gumowa podeszwe i chce je podbic a zabardzo nie wiem jak. Moze ktoś wie byłbym bardzo wdzieczny za te informacje ewentualnie kupiłbym trzewiki kompanii honorowej z opinaczem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 30 Kwiecień 2007 Share Napisano 30 Kwiecień 2007 Gumy się nie da podkuć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 2 Sierpień 2007 Share Napisano 2 Sierpień 2007 moze być? tylko jeszcze brak mi blaszki na nos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 2 Sierpień 2007 Share Napisano 2 Sierpień 2007 eee polskie gwoździe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielebny Napisano 3 Sierpień 2007 Share Napisano 3 Sierpień 2007 Polskie gwoździe - ale współczesne.Polskie przedwojenne wyglądały nieco inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KoMbAtAnT Napisano 3 Sierpień 2007 Share Napisano 3 Sierpień 2007 Niekoniecznie nie da sie podbić gumy. Swego czasu używałem opinacze lwp. Szlifierka zjechałem bieżnik, na to przykleiłem skóre, a na koniec podkowka na pięte i stalowe wkręty z pół okrągłym łebkiem (bodaj blacho wkręty.Wszystko ładnie trzymało sie przysłowiowej kupy. Ale to erzatz, szkoda zachodu, lepiej pochomikować i kupic sobie pożadne trzewiki z Kompani Reprezentacyjnej WP. Swego czasu na allegro pojawiły sie nówki za 140 zł. :)pzdrst.strz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 3 Sierpień 2007 Share Napisano 3 Sierpień 2007 a skąd niemieckie gwoździe? na alegro pojawiają się tylko te co jakiś czas. Chyba że jakas giełda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 3 Sierpień 2007 Share Napisano 3 Sierpień 2007 Szkoda do tych butów niemieckich gwozdzi na tym etapie skoro za jakis rok bedziemy wymieniac obuwie na porządne, szyte od podstaw repliki i wtedy sie nabije tez org niemieckie gwozdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 3 Sierpień 2007 Share Napisano 3 Sierpień 2007 Oby Twoje słowa Ober_schutze były prorocze – czego wszystkim Kolegom i sobie życzę!!! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 3 Sierpień 2007 Share Napisano 3 Sierpień 2007 Tylko nie buty z ATF :((( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 3 Sierpień 2007 Share Napisano 3 Sierpień 2007 To znaczy ja mówiłem o swojej grupie do której i klaus nalezy ale oczywiscie życze wszystkim tego samego :)Horst - wiesz ze nie ATF a Hero bo ATF nawet przy przecenie idzie za 490 + wysyłka ciezkiej paki z daleka...a Hero za dziesięć złotych wiecej daje mni buty w kraju szyte na wymiar : ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.