Skocz do zawartości
  • 0

Sygnet

SP17

Pytanie

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

i drugie ujęcie. Pytanie czy jest to coś współczesnego, czy starszego. Sygnecik ten na pierwszy rzut oka wygląda jak by zrobiony był z blaszki stalowej, ale to raczej srebro chć bardzo cienkie. Jest nawet jakby próba 800" ale i ona jest wykonana niestarannie ( może to wcale nie próba?). Pozdrawiam.

Anie chybi, piracki...
A tak serio to współczesny, można takie dostać. Chyba, że kamienie w oczach to nei podróbki wtedy nie wiem bo z autentycznymi kamieniami takich nie widzialem...

Próba 800" to jeśli dobrze pamiętam próba srebra niemiecka sprzed II wojny. Natomiast sam wygląd rupiej główki" kojarzy mi się z I wojną i okresem tuż po niej(freikorpsy) ale to już jest tylko moje odczucie.

Dzieki wszystkim za informacje. Hubertus czy ten Twój pod czaszką ma łączenie obu końców? Wyglądz to jak zwinięty pasek blaszki łączony pod czaszką. Dlatego wygląda to trochę współcześnie i badziewiasto. Pozdrawiam.

Mam taki sygneci - i wiem skąd on jest! Otóż w firmie dziadka, która zajęli Niemcy w 1939 znajdowała się szafa pancerna której używali. Po ich ucieczce w 1945 on w tej szafie po prostu został - i dziadek go zachował. Zrobiony jest nędznie, łapki trupiej czaszki lutowane,one też, a jak mi się rozleciał (nosiłe go w latach 70 - tych, to lutowanie na cynę wszystki pokrzywiło. Niemniej pewnym jest pochodzenie i autentyczność!
Kuba

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie