SP17 Napisano 6 Lipiec 2003 Autor Napisano 6 Lipiec 2003 i drugie ujęcie. Pytanie czy jest to coś współczesnego, czy starszego. Sygnecik ten na pierwszy rzut oka wygląda jak by zrobiony był z blaszki stalowej, ale to raczej srebro chć bardzo cienkie. Jest nawet jakby próba 800" ale i ona jest wykonana niestarannie ( może to wcale nie próba?). Pozdrawiam.
Dziki Napisano 6 Lipiec 2003 Napisano 6 Lipiec 2003 Anie chybi, piracki...A tak serio to współczesny, można takie dostać. Chyba, że kamienie w oczach to nei podróbki wtedy nie wiem bo z autentycznymi kamieniami takich nie widzialem...
marwro Napisano 7 Lipiec 2003 Napisano 7 Lipiec 2003 Próba 800" to jeśli dobrze pamiętam próba srebra niemiecka sprzed II wojny. Natomiast sam wygląd rupiej główki" kojarzy mi się z I wojną i okresem tuż po niej(freikorpsy) ale to już jest tylko moje odczucie.
hubertus Napisano 7 Lipiec 2003 Napisano 7 Lipiec 2003 WitamZnalazłem identyczny sygnet ,też ma próbę 800.Został znaleziony w okopie z II wojny.Na pewno nie jest współczesny!
SP17 Napisano 7 Lipiec 2003 Autor Napisano 7 Lipiec 2003 Dzieki wszystkim za informacje. Hubertus czy ten Twój pod czaszką ma łączenie obu końców? Wyglądz to jak zwinięty pasek blaszki łączony pod czaszką. Dlatego wygląda to trochę współcześnie i badziewiasto. Pozdrawiam.
hubertus Napisano 7 Lipiec 2003 Napisano 7 Lipiec 2003 Blaszka jest faktycznie cienka i od zewnętrznej strony prążkowana,łączenie jest pod czaszką.Mój sygnecik jest w dolnej części złamany.Pozdrawiam
Gość Napisano 23 Lipiec 2003 Napisano 23 Lipiec 2003 Mam taki sygneci - i wiem skąd on jest! Otóż w firmie dziadka, która zajęli Niemcy w 1939 znajdowała się szafa pancerna której używali. Po ich ucieczce w 1945 on w tej szafie po prostu został - i dziadek go zachował. Zrobiony jest nędznie, łapki trupiej czaszki lutowane,one też, a jak mi się rozleciał (nosiłe go w latach 70 - tych, to lutowanie na cynę wszystki pokrzywiło. Niemniej pewnym jest pochodzenie i autentyczność! Kuba
SP17 Napisano 23 Lipiec 2003 Autor Napisano 23 Lipiec 2003 Dzięki Kuba za autoryzację". Znajomy (znawca?)stanowczo twierdzi, że to współczesny wyrób. Pozdrawiam.
Pytanie
SP17
Witam. Oto ostatnie znalezisko,
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.