Skocz do zawartości

Zagadka Moszny zaklęta w...

Gość Oda

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Właśnie wróciłem z małego rekonesansu w Górach Stołowych.
Zaopatrzony w piszczałkę zapuściłem się w okolice Osówki i Moszny. Zaobserwowane ślady w postaci dołków dobitnie świadczą o szczególnym zainteresowaniu tego obszaru przez adaczy". -Co znalazłem? Otóż to: potłuczona ceramika, pordzewiałe metalowe kubki, wiadro, łopata.
- I coś jeszcze?!
W miejscu, gdzie naprędce zmontowana przez haryzmatycznego Rafała K.(-gorąco pozdrawiam!) ekipa eksploratorska (na ostatnim zlocie Odkrywcy" w 2002r.)prowadziła roboty zmierzające do udrożnienia wejścia do(- piszę tu prawdopodobnej, ale wszystko wskazuje, że istniejącejsztolni na zboczu Moszny), moja ładniejsza połowa" znalazła takie coś ?!...
Jest to szklany flakonik, buteleczka zamknięta korkiem.
Na buteleczce (wys. 6,5 cm. średnica 2 cm)jest szkalny, odlany napis: Dr.MADAUS &Co.Zawartość to:białawy, zbrylony wilgotny osad na ściankach buteleczki. flakonik ten, to nie napewno Lampa Alladyna !. Pocierałem - nie działa !!!
Nie otwieram. Pytanie: - otwierać, czy nie ?
Zawartość- może to wąglik, lub nieznana Wunderwaffe III Rzeszy ? Zostawić, wywalić, czy zakopać ???
Pozdrowionka i jak najmniej podobnych dylematów.
Napisano
Chciałbym zamieścić zdjęcie owego flakonika", ale nie widzę tego- W momencie dodawania postu na forum nad formularzem widoczne jest okno wyboru pliku który chcesz dodać." - gdzie to okno wyboru i jak załadować zdjęcie?
Napisano
Witam. Gdy klikasz - dodaj nowy post - odczekaj chwilę, nastepnie kliknij Przeglądaj" tam już w nowym oknie ukaze się menu Twego kompa, wybież miejsce gdzie jest to zdjęcie np. dysk C lub D, kliknij tam otwórz i w tedy w tym pierwotnym ukarze się tytuł pod , którym masz je zapisane u siebie. Następnie kliknij aładuj" i jeśli nie przekracza 100kb to pojawi się w okienku. Dopiero teraz pisz tekst który chcesz zamieścić. Pozdrawiam.
Napisano

Witam i dziękuję !
Wiedziałem, że zawsze można na Was liczyć.
Do mojego poprzedniego posta zakradł się pieroński błąd.
Powinno oczywiście być ...w GÓRACH SOWICH ( stary ze mnie chłop, a popełniłem taki szkolny błąd).
Ale do rzeczy - oto TA intrygująca mnie buteleczka.
Pozdrawiam i powodzenia !

Napisano
Witam!

Buteleczka którą znalazłeś to najzwyklejsza buteleczka po niemieckich lekach.Właściwie to mam ich troche 148, każda inna.Sąw najróżniejszych kształtach,wielkości i kolorach.Natomiast to co znajduje się w środku możesz śmiało otworzyć, ale nie radze Ci tego pić:)).Wysyp to i już:)).U mnie było podobnie, biały proszek, zależy jeszcze po czym były.

Pzdr
Napisano
To jest niezwykła, jedyna istniejąca na świecie buteleczka z eliksirem nieśmiertelności słynnego alchemika Madausa z III w p.n.e.!

Do Domino: Dawkuj prawdę ostrożnie, bo zniechęca do poszukiwań!!!
;)
Napisano
Góry Sowie same w sobie skrywają wielką Tajemnicę.
Liczyłem na to, że moje znalezisko nie będzie kryło coś na styl cudownego płyny" pana dr.Jeckyll`a i mr. Hyde`a.
(zarzekam się, że nie będę z tym eliksirem" eksperymentował... chociaż ?!:-)))))))))
Nasuwa się jeszcze jedno pytanie:- skąd w takim miejscu znalazła się owa buteleczka?- w leśnych ostępach i kniejowej głuszy?
Pozdrowionka.
Napisano
Oj tak, bo prawda wcale nie wyzwala tylko obezwładnia, po uprzednim trzepnieciu z piąchy w twarz aż do mroczków przed oczami. A i niektórzy mogą mieć potem żal za brutalne odzieranie za złudzeń.
Napisano
Heh widocznie w tych odstępach lasu i kniejowej głuszy(;P) mogło być jakieś śmietnisko niemieckie lub jeśli są jakieś resztki zabudowań jakaś apteka,restauracja.W każdym bądż razie to nie wybuchnie:)) i jest w 100 % bezpieczne:DDDDD
;P

Pzdr
Napisano
Witam

Postaram sie wyjasnic m.in zagadke buteleczki. Kiedys w gorach sowich prowadzilem pewne prace. Mialy ona za zadanie odkopanie pewnej piwniczki na terenie podobozu. Niestety od odnalezienia do wykopania uplynely 2 tygodnie i ktos wszedl wczesniej. Jednak szukajac w okolicy kolega odnalazl m.in. buteleczke po lekach. Chcac udowodnic pewna teorie dotyczaca obszaru mojego zainteresowania w GS wraz z Ekipa wybralismy sie na niewielki rekonesans. Lazac po lasach w kierunku z Wlodarza na Osowke odnalezlismy wiele miejsc" z resztkami ceramiki, szkla czy innych resztek.
Okolica jest usiana tego rodzajem szklem. Najlepiej wiedza to osoby z ktorymi w zeszlym roku chodzilem po gorach :). Jezeli butelka nie zostala znaleziona w okolicach obozow czy barakow niemieckich, to prawdopodobnie pochodzi ze smietnika zrobionego po wojnie. Oczywiscie moge sie mylic jednak zaobserwowalem, ze wiekszosc smieci zakopanych w lasach posiada rowniez elementy powojenne.

Pozdrawiam

kruku
Napisano
Do Kruka.
Piwniczki to smaczny kąsek. Namierzyłem ich trochę w okolicach Moszny. Niestety jak zauważyłeś większość jest zasypana współczesnymi śmieciami. Ale są też prawdziwe „perełki” tzw. dziewicze.

Pozdrawiam
Mathew
Napisano
Rafał, owa buteleczka została znaleziona dokładnie w miejscu, gdzie na srebrnogórskim zlocie Odkrywcy" ,podjęliśmy próbę udrożnienia wejścia do sztolni na zboczu Moszny (w odległości ok. 1 metra nad krawędzią urwiska). Jak zapewne pamiętasz od tego miejsca jest kawałek do najbliższej drogi i wszelakich ludzkich osad (...nadmienić należy, że cała akcja dzieje się w lesie).
Oczywiście niezaprzeczalnym faktem jest to, że okolice przynajmniej Osówki i Moszny (znam z własnego doświadczenia)usłane są najróżniejszym sortem* (* czytaj: szkło, ceramika, żelastwo i może coś jeszcze....?).
Pozdrowionka jak najbardziej gorące.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie