Gość Napisano 6 Lipiec 2003 Napisano 6 Lipiec 2003 Właśnie wróciłem z małego rekonesansu w Górach Stołowych.Zaopatrzony w piszczałkę zapuściłem się w okolice Osówki i Moszny. Zaobserwowane ślady w postaci dołków dobitnie świadczą o szczególnym zainteresowaniu tego obszaru przez adaczy". -Co znalazłem? Otóż to: potłuczona ceramika, pordzewiałe metalowe kubki, wiadro, łopata.- I coś jeszcze?!W miejscu, gdzie naprędce zmontowana przez haryzmatycznego Rafała K.(-gorąco pozdrawiam!) ekipa eksploratorska (na ostatnim zlocie Odkrywcy" w 2002r.)prowadziła roboty zmierzające do udrożnienia wejścia do(- piszę tu prawdopodobnej, ale wszystko wskazuje, że istniejącejsztolni na zboczu Moszny), moja ładniejsza połowa" znalazła takie coś ?!...Jest to szklany flakonik, buteleczka zamknięta korkiem.Na buteleczce (wys. 6,5 cm. średnica 2 cm)jest szkalny, odlany napis: Dr.MADAUS &Co.Zawartość to:białawy, zbrylony wilgotny osad na ściankach buteleczki. flakonik ten, to nie napewno Lampa Alladyna !. Pocierałem - nie działa !!!Nie otwieram. Pytanie: - otwierać, czy nie ?Zawartość- może to wąglik, lub nieznana Wunderwaffe III Rzeszy ? Zostawić, wywalić, czy zakopać ???Pozdrowionka i jak najmniej podobnych dylematów.
Gość Napisano 6 Lipiec 2003 Napisano 6 Lipiec 2003 Chciałbym zamieścić zdjęcie owego flakonika", ale nie widzę tego- W momencie dodawania postu na forum nad formularzem widoczne jest okno wyboru pliku który chcesz dodać." - gdzie to okno wyboru i jak załadować zdjęcie?
SP17 Napisano 6 Lipiec 2003 Napisano 6 Lipiec 2003 Witam. Gdy klikasz - dodaj nowy post - odczekaj chwilę, nastepnie kliknij Przeglądaj" tam już w nowym oknie ukaze się menu Twego kompa, wybież miejsce gdzie jest to zdjęcie np. dysk C lub D, kliknij tam otwórz i w tedy w tym pierwotnym ukarze się tytuł pod , którym masz je zapisane u siebie. Następnie kliknij aładuj" i jeśli nie przekracza 100kb to pojawi się w okienku. Dopiero teraz pisz tekst który chcesz zamieścić. Pozdrawiam.
oda Napisano 6 Lipiec 2003 Napisano 6 Lipiec 2003 Witam i dziękuję !Wiedziałem, że zawsze można na Was liczyć.Do mojego poprzedniego posta zakradł się pieroński błąd.Powinno oczywiście być ...w GÓRACH SOWICH ( stary ze mnie chłop, a popełniłem taki szkolny błąd).Ale do rzeczy - oto TA intrygująca mnie buteleczka.Pozdrawiam i powodzenia !
Domino(*) Napisano 6 Lipiec 2003 Napisano 6 Lipiec 2003 Witam!Buteleczka którą znalazłeś to najzwyklejsza buteleczka po niemieckich lekach.Właściwie to mam ich troche 148, każda inna.Sąw najróżniejszych kształtach,wielkości i kolorach.Natomiast to co znajduje się w środku możesz śmiało otworzyć, ale nie radze Ci tego pić:)).Wysyp to i już:)).U mnie było podobnie, biały proszek, zależy jeszcze po czym były. Pzdr
Domino(*) Napisano 6 Lipiec 2003 Napisano 6 Lipiec 2003 Aha Dr.Madaus &Co to nazwa firmy produkującej ten lek. Pzdr
Netcom Napisano 7 Lipiec 2003 Napisano 7 Lipiec 2003 To jest niezwykła, jedyna istniejąca na świecie buteleczka z eliksirem nieśmiertelności słynnego alchemika Madausa z III w p.n.e.! Do Domino: Dawkuj prawdę ostrożnie, bo zniechęca do poszukiwań!!!;)
oda Napisano 7 Lipiec 2003 Napisano 7 Lipiec 2003 Góry Sowie same w sobie skrywają wielką Tajemnicę.Liczyłem na to, że moje znalezisko nie będzie kryło coś na styl cudownego płyny" pana dr.Jeckyll`a i mr. Hyde`a.(zarzekam się, że nie będę z tym eliksirem" eksperymentował... chociaż ?!:-)))))))))Nasuwa się jeszcze jedno pytanie:- skąd w takim miejscu znalazła się owa buteleczka?- w leśnych ostępach i kniejowej głuszy?Pozdrowionka.
Gość Napisano 7 Lipiec 2003 Napisano 7 Lipiec 2003 Oj tak, bo prawda wcale nie wyzwala tylko obezwładnia, po uprzednim trzepnieciu z piąchy w twarz aż do mroczków przed oczami. A i niektórzy mogą mieć potem żal za brutalne odzieranie za złudzeń.
Domino(*) Napisano 7 Lipiec 2003 Napisano 7 Lipiec 2003 Heh widocznie w tych odstępach lasu i kniejowej głuszy(;P) mogło być jakieś śmietnisko niemieckie lub jeśli są jakieś resztki zabudowań jakaś apteka,restauracja.W każdym bądż razie to nie wybuchnie:)) i jest w 100 % bezpieczne:DDDDD;P Pzdr
kruku Napisano 7 Lipiec 2003 Napisano 7 Lipiec 2003 WitamPostaram sie wyjasnic m.in zagadke buteleczki. Kiedys w gorach sowich prowadzilem pewne prace. Mialy ona za zadanie odkopanie pewnej piwniczki na terenie podobozu. Niestety od odnalezienia do wykopania uplynely 2 tygodnie i ktos wszedl wczesniej. Jednak szukajac w okolicy kolega odnalazl m.in. buteleczke po lekach. Chcac udowodnic pewna teorie dotyczaca obszaru mojego zainteresowania w GS wraz z Ekipa wybralismy sie na niewielki rekonesans. Lazac po lasach w kierunku z Wlodarza na Osowke odnalezlismy wiele miejsc" z resztkami ceramiki, szkla czy innych resztek. Okolica jest usiana tego rodzajem szklem. Najlepiej wiedza to osoby z ktorymi w zeszlym roku chodzilem po gorach :). Jezeli butelka nie zostala znaleziona w okolicach obozow czy barakow niemieckich, to prawdopodobnie pochodzi ze smietnika zrobionego po wojnie. Oczywiscie moge sie mylic jednak zaobserwowalem, ze wiekszosc smieci zakopanych w lasach posiada rowniez elementy powojenne. Pozdrawiamkruku
Mathew Napisano 7 Lipiec 2003 Napisano 7 Lipiec 2003 Do Kruka.Piwniczki to smaczny kąsek. Namierzyłem ich trochę w okolicach Moszny. Niestety jak zauważyłeś większość jest zasypana współczesnymi śmieciami. Ale są też prawdziwe „perełki” tzw. dziewicze.PozdrawiamMathew
oda Napisano 7 Lipiec 2003 Napisano 7 Lipiec 2003 Rafał, owa buteleczka została znaleziona dokładnie w miejscu, gdzie na srebrnogórskim zlocie Odkrywcy" ,podjęliśmy próbę udrożnienia wejścia do sztolni na zboczu Moszny (w odległości ok. 1 metra nad krawędzią urwiska). Jak zapewne pamiętasz od tego miejsca jest kawałek do najbliższej drogi i wszelakich ludzkich osad (...nadmienić należy, że cała akcja dzieje się w lesie).Oczywiście niezaprzeczalnym faktem jest to, że okolice przynajmniej Osówki i Moszny (znam z własnego doświadczenia)usłane są najróżniejszym sortem* (* czytaj: szkło, ceramika, żelastwo i może coś jeszcze....?).Pozdrowionka jak najbardziej gorące.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.