Skocz do zawartości
  • 0

Medal Serbski? 1912- czy sie myle?

brutt

Pytanie

Napisano
Witam i prosze o pomoc. Mam coś co wygląda na pozłacany medal (pozłacany mosiądz). Nie jestem pewien czy jest to medal z 1912roku czy też medal upamiętniający jakieś ważne serbskie wydarzenie z 1912. Zalączam zdjecie przodu i tylu. Na rewersie medalu , w listkach otaczających godło , są wypisane cyrylicą różne serbskie ( inie tylko ) miejscowości. Co to za medal? Może ktoś wie więcej na ten temat. Dzięki za pomoc.

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam i prosze o pomoc. Mam coś co wygląda na pozłacany medal (pozłacany mosiądz). Nie jestem pewien czy jest to medal z 1912roku czy też medal upamiętniający jakieś ważne serbskie wydarzenie z 1912. Zalączam zdjecie przodu i tylu. Na rewersie medalu , w listkach otaczających godło , są wypisane cyrylicą różne serbskie ( inie tylko ) miejscowości. Co to za medal? Może ktoś wie więcej na ten temat. Dzięki za pomoc.
Napisano
24 pazdziernika 1912 armia serbska pokonała wojska sułtańskie pod Kumanowem i po kilku dniach wkroczyły do Kosowa.Napis na medalu po polsku WYZWOLENIE KOSOWO 1912.
Na polskiej wikipedii możesz dowiedzieć się więcej.
Napisano
Okazuje się,że zle przetłumaczyłem serbski napis - powinno być ODWET KOSOWO 1912
Medal opisany tutaj: http://www.vitezmedals.co.uk/SerOK1912.htm

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie