wiciu_r Napisano 19 Marzec 2006 Napisano 19 Marzec 2006 Pytanie laika: Czy do odnalezienia śladów można by zastosować satelity radarowe: http://www.pgi.gov.pl/index.php?option=news&task=viewarticle&sid=164&Itemid=2Można chyba zdobyć fotki komercyjne (cena???). Gdzieś chyba czytałem że jankesi próbowali przy pomocy orbitalnych radarów odszukać podziemne sowieckie silosy rakietowe (czy prawda nie wiem) ale jeśli tak to znając dosyć dokładnie interesujący teren można byłoby odszukać w skale geometryczne zarysy ingerencji człowieka. Jest na forum ktoś z dużą kasą aby spróbować??
romcio Napisano 20 Marzec 2006 Napisano 20 Marzec 2006 witam mozna zamówic komercyjne zdiecia satelitatne u yankesów. pewnie sa dosc drogie?! no i teraz jest najlepszy okres (bezliscie, i pozimowe róznice gruntowe,te naturalne i te zdradzające działalnosc człowieka w terenie) pozdrawiam
jacobs Napisano 20 Marzec 2006 Autor Napisano 20 Marzec 2006 Wars: chciałbym jezcze raz wrócić do sprawy Ryszarda Wójcika podobno zamieszanego w sprawę szczeliny.Wójcik dokładnie relacjonuje swą wyprawę do Szklarskiej Poręby w celu pośrednictwa między znalazcami a rządem. Podobno zwrócił się do niego Józef Śnieciński, twórca Gazety Bankowej" , Nowego Detektywa", biznesmen, twierdząc że zgłosił się od niego były ubek z propozycją negocjacji!Wójcik pojechał , rozmawiał, czekał podobno na łącznika, była propozycja aby zaprowadzono go do szczeliny(z zawiązanymi oczami) i żeby sfilmował to miejsce, niestety nie doszło do tego... W jego relacji padają jednak pewne określenia i nazwy: kapitan Jagodziński, Krzywy, czwarty wydział SB,willa w Szklarskiej... Podobno chodzili w okolicy Michałowic, Ostry Kamień?Zgodzę sie z Tobą że Wójcik to postać kontrowersyjna ale te wydarzenia wymyślił??ciekawe jest to że łączy je bezpośrednio ze sprawą złotego pociągu"...Pozdrawiam.jacobs
wars98 Napisano 20 Marzec 2006 Napisano 20 Marzec 2006 Jacobs. A czy ktoś ze stosownych organów ścigania podjął sprawę szczeliny"? Jakoś sobie nie przypominam. Tyle szumu medialnego, zdjęcia, ginie paser z rodziną, są ponoć świadkowie, pośrednicy i co?Palcem w telewizorze nikt nie kiwnął od 1991 roku.Jak to możliwe? Jak to nazwać? Pożar w burdelu to - przytym co się działo w sprawie szczeliny" - spokojna i cicha przystań na Helu - jak mawiał Tuwim?Wójcik. Skojarz okres kiedy się do niego zgłoszono i miejsce (rejon) gdzie się z nim spotkano. Dlaczego wtedy i dlaczego akurat tam?To mniej więcej wtedy ktoś rzucił hasło: złoty pociąg" i Piechowice/Góra Sobiesz.Przypadek? Wątpliwe.Tak więc Wójcik dał się wrobić i wykorzystać. Służył jako przynęta. Swoje zrobił. Chwilę później była zadyma z Podsibirskim...Pozdr. wars98
jacobs Napisano 20 Marzec 2006 Autor Napisano 20 Marzec 2006 Wars: masz rację...Zastanówmy się jeszcze przez chwilkę nad artykułem Mieczysława Bojki: człowiek dotarł tak daleko... a jednak nie udało mu się dotrzeć do szczeliny!! Jak myślisz dlaczego??pozdrawiam.jacobs
wars98 Napisano 20 Marzec 2006 Napisano 20 Marzec 2006 Jacobs. To normalne. Bojko to były milicjant (o ile mnie pamięć nie myli), mieszkaniec Dolnego Śląska. Jeździ i szuka, jak Dolny Śląsk długi i szeroki. Zna teren. Nawet z zawiązanymi oczami mógłby trafić w rejon szczeliny". Też bym go nie dopuścił do skrytki, gdybym był na ich miejscu... :]Pozdr. wars98
jacobs Napisano 20 Marzec 2006 Autor Napisano 20 Marzec 2006 Wars: Bojko podaje wiele szczegółów w tej sprawie, wydaje się że dotarł chyba najbliżej samej szczeliny jaki i tego towarzystwa!!Pytanie: opublikował artykuł, ujawnił swoją wiedzę i chwała mu za to, dlaczego jednak wiedząc tak wiele nie dotarł do szczeliny?Jak myślisz: znależli tego sapera, dotarli do korytarzy?Oleksy? ciekawy wątek, odszedł z polityki...Reszta na twego priva!!pozdrawiam.jacobs
wars98 Napisano 20 Marzec 2006 Napisano 20 Marzec 2006 Sapera raczej nie znaleźli. O speca od takie roboty jest cholernie ciężko. Na szczęście. :]Poza tym teraz za głośno jest. Bardziej opłaca im się żyć z procentów od tego co zrabowali ze skrytki niż ryzykować przekopywanie zaminowanych zawałów. Względnie szukają innych skrytek.Bojko nie dociekał dalej, bo jest pewna nieprzekraczalna granica poza którą jest już tylko głupota, a tą można przypłacić życiem.
romcio Napisano 20 Marzec 2006 Napisano 20 Marzec 2006 przeciez predzej czy pozniej,ktos?Moze nastepne pokolenie wreszcie wydłubie caly ten balast ze schowków. pytanie nie czy?,tylko kiedy?pozdrawiam.
wars98 Napisano 20 Marzec 2006 Napisano 20 Marzec 2006 Obstawiam jak jeden do stu, że jednak obecne pokolenie... ;)
romcio Napisano 20 Marzec 2006 Napisano 20 Marzec 2006 byloby calkiem,calkiem. moze wreszczie jakis sprzecik cięzki ujrzy swiatlo dzienne,oprocz tych wszystkich blyskotek itp.
jacobs Napisano 20 Marzec 2006 Autor Napisano 20 Marzec 2006 Wars: zgadzam się z Tobą co do kwestii nieprzekraczalnej granicy, ale przemyśl taką kwestię: Bojko się ujawnił, napisał artykuł, to jego polisa na życie, według mnie może dalej grzebać w tym temacie, zna prawdziwe nazwiska, zna układ, może zdeponować zapiski o tym u notariusza i drążyć dalej!!Dlaczego nie?Warto moze sprawdzić tych senatorów i Oleksego i te przepływy finansowe?pozdro!!
Peter Napisano 21 Marzec 2006 Napisano 21 Marzec 2006 Wkur..a mnie niesamowicie ciągła iemozność" władzy w tego typu zagadnieniach. A to przepisy nie pozwalają , a to są poważniejsze sprawy ( np. ściganie staruszek które dorabiają sobie do nędznej emeryturki handlem chodnikowym), a to ludzi za mało. Ale niestety to chyba prawda jak mawiał mój dziadunio o patriotyźmie władzy ludowej", że : - Za dołem stoi górka - Jak Mać taka i Córka - Ku..a ich Mać !!! A zabytki dalej parują na zachód. To jest tzw katarakta doręczna". Biorą do ręki banknot i zasłaniają oczy, nic nie widać.
jacobs Napisano 21 Marzec 2006 Autor Napisano 21 Marzec 2006 W sprawie szczeliny po artykule Bojki zastanawiające jest to na ile był kontrolowany przez WSI, dziwne jest także to dlaczego dochodząc tak daleko nie namierzył szczeliny?Powtórzę swoje pytanie: dlaczego mając pewnego rodzaju polisę(np.artykuł w prasie i ujawnienie swej wiedzy) nie zdecydował się pójść dalej?Ten artykuł skierował poszukiwaczy szczeliny w konkretne miejsca, ciekawe czy ten obiekt jest jakoś zabezpieczony?Wars co o tym myślisz?Jest jeszcze wiele takich pytań...pozdrawiam!jacobs
wars98 Napisano 21 Marzec 2006 Napisano 21 Marzec 2006 Zasłonić kamieniem szczelinę wśród skał o wymiarach +/- 60 na 40 cm nie jest niczym trudnym. Można chodzić wieki i nie znaleźć.Bojko dalej nie będzie grzebał, bo po artykule jest spalony wśród rabusiów. A ryzykować głową nie zamierza, o ile ma choć trochę oleju w głowie.Pozdr. wars98
jacobs Napisano 21 Marzec 2006 Autor Napisano 21 Marzec 2006 Wars: z ukryciem zgoda!Co do Bojki: nadal niepokornie pytam: miał polisę, zabezpieczenie, owszem jest spalony w owarzystwie" ale zna te nazwiska i powiązania, wie dużo, w przybliżeniu zna lokalizację, dlaczego NIE? Przecież jak by zginął wszyscy by wiedzieli dlaczego!!Chyba że był w pełni kontrolowany przez WSI i wiedział to co miał wiedzieć...pozdro.jacobs
wars98 Napisano 21 Marzec 2006 Napisano 21 Marzec 2006 Jacobs, Jacobs...On by zginął i co? Jemu jako trupowi pewnie nierobiłoby to żadnej różnicy. Inni by wiedzieli i co z tego? Myślisz, że ktoś by z tego powodu palcem w telewizorze kiwnął? Szczerze wątpię. :)Dla przykładu. Rąbneli gen. Policji Marka Papałę, niby mają mordercę i co? Znamy prawdę? Im bliżej tym dalej.
jacobs Napisano 21 Marzec 2006 Autor Napisano 21 Marzec 2006 Wars: jasne że nikt by się nie przejął jego śmiercią, ale w takim razie inaczej: mógł do cholery ujawnić w artykule wszystkie nazwiska członków grupy, mógł opisać z większymi szczegółami sprawę Oleksego i senatorów, mógł podawać nazwiska i powiązania... Przecież stwierdził że dobra kultury trafiły do przestępców... DLACZEGO NIE??pozdro.jacobs
wars98 Napisano 22 Marzec 2006 Napisano 22 Marzec 2006 Bojko postanowił się ze szczelin" przerzucić na podziemne fabryki (Lehm" w Górze Ryszarda /Bolków/) - poszukaj po sieci - tu na Odkrywcy" (także w wydaniu papierowym) i na forum IOH - a zobaczysz z jakim efektem... :))Napiszę Ci co i jak na priva.Pozdr. wars98
jacobs Napisano 22 Marzec 2006 Autor Napisano 22 Marzec 2006 Wars: z niecierpliwością czekam na maila!!pozdrawiam!jacobs
jacobs Napisano 24 Marzec 2006 Autor Napisano 24 Marzec 2006 Witam!W artykule Bojki znajduje się ciekawy epizod zwiazany z rozkazem Schornera i zaleceniem Grundmanna dotyczącym przeniesienia składnicy z Lubomierza do Szklarskiej Poręby, według opisu Bojko widział ten rozkaz, pokazała mu go żona Adama O. Bojko sprawdził spis inwentarzowy składnicy z Lubomierza i próbował ustalić co jest z tej listy w szczelinie! To sugeruje że w szczelinie mogą być jeszcze wielkie ilości dzieł sztuki w zaminowanych korytarzach!!Ten rozkaz wiąże chyba też jednoznacznie szczelinę z działaniami Grundmana.Ta sugesti znowu nakazuje postawić pytanie dlaczego Bojko nie ujawnił wszystkich szczegółów , nazwisk i powiązań...?Pozdrawiam!!jacobs
olf11 Napisano 14 Kwiecień 2006 Napisano 14 Kwiecień 2006 A czy przypadkiem Pan Bojko nie siedzi teraz w Kicu? Artykuł miał na celu prowokacje, a fanty ze zdjęć są w posiadaniu pewnego Pana z niemiec który kręci się po tym terenie od kilku lat i jak na razie to wtopił kilka złotych. Bzdury pomieszane z prawdą.
grove3 Napisano 15 Kwiecień 2006 Napisano 15 Kwiecień 2006 Widzisz, ja się specjalizuję w znaleziskach. Jak masz jakąś skrytkę do opróżnienia (legalnego!), to ja podejmuję się załatwienia znaleźnego (50% dla Ciebie, a 50% dla mnie).Co Ty na to??Pozdrawiamwars98"Z całym szacunkiem Wars ale czy możesz twoję wypowiedź podeprzeć jakąś jedną fotką ze skarbami którymi się zajmujesz"Bo z tego co piszesz to robisz to w pełni legalnie i nie powinno być to jakimś problemem .Czy tylko pokazujesz wszystkim tutaj swoje zdolności literackie i piszesz o rzeczach które każdy może znaleźć w internecie i w publikacjach a ten temat?Fajnie się czyta takie opowiadania ale jeżeli ktoś pisze że wie coś przez co może nie dożyć do starości to jest to dla mnie co najmniej śmieszne .Wiem że masz na ten temat rozległą wiedzę i szacuneczek dla Ciebie ,ale do wiedzy przyda się jakieś podparcie .Na tych forach już tak jest że jeżeli ktoś powie o czołgu zakopanym w lesie jest śmiech na sali i każdy chce dotknąć zanim uwierzy .Ty akurat masz obok nicka dużą cyferkę i nikt nie omieszkał zapytać o potwierdzenie .Ale ja pytam czy możesz swoje wywody podeprzeć fotografią lub skanem artykułu z gazety??Z góry dziękuję za w/w \\.Pozdr
wars98 Napisano 15 Kwiecień 2006 Napisano 15 Kwiecień 2006 grove3.Czołg w Szczelinie? Chyba żartujesz... :DTo nie ten wątek!A tak poważnie. Ja mam coś udowadniać? Może jak niejaki Kurski przed LPR-em, że nie jestem obrzezany, co?Znamy te numery. Zaraz będą winni Żydzi, cykliści, masoni i wars98... :/Złociutki, o tym jakie mam osiągnięcia wie służba konserwatorska i wąskie grono przyjaciół. Może za czas jakiś się to zmieni, ale to już inna bajka.Wybacz, ale nie będę się przechwalał. Koniec.Jeżeli sprawy związane z nielegalnymi działaniami ludzi ze specłużb są dla Ciebie śmieszne to już tylko Twój problem.W tym wątku mogę z Tobą podyskutować o Szczelinie, a nie mojej osobie.Pozdr. wars98
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.