Skocz do zawartości
  • 0

Wisiorek z... no właśnie, z czym?

beyo

Pytanie

Napisano
Witajcie!

Ostatnio trafił mi się taki wisiorek. Oczywiście interesuje mnie, jaki to kamień oprawiono.
Na moje oko to może być agat, ale pewności nie mam żadnej.
Daję 2 fotki tej samej strony wisiorka zrobione pod różnym kątem. Nie udało mi się niestety uniknąć odbłysków światła :-(
Z drugiej strony wygląda podobnie (jest tylko małe wtrącenie chyba chalcedonu).
W świetle UV nie daje żadnej fluorescencji ani fosforescencji.

Wielkie dzięki za pomoc !

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Z samego zdjęcia kamienia, w dodatku oszlifowanego, ciężko jest powiedzieć jaki to kamień.
Kolor też o niczym nie decyduje, gdyż wynika z zawartości w nim odpowiednich pierwiastków.
Przypomina mi to karneol, ale może być również i coś innego np. opal.
Czy tam są rysy albo wewnętrzne peknięcia, czy tylko mi się zdaje?
Napisano
To raczej nie są pęknięcia. Taka po prostu jest wewnętrzna struktura. Pod światło jest prześwitujący.
Opal raczej wykluczyłem (choć może zbyt pochopnie), bo brak moim zdaniem opalescencji ;-)
A swoją drogą jesteś drugą osobą, która sugeruję że to karneol :-)
Dzięki!
Napisano
Skrytokrystaliczną krzemionkę czyli chalcedon /któego agat jest odmianą/ od bezpostaciowej /czyli np. opal/ odróżnisz tylko pod mikroskopem mineralogicznym. Jeśli ma twardość w okolicy 7 w skali mohsa /czyli rysuje szkło/ to pewnie to jakiś chalcedon - a czy agat czy karneol czy onyks czy jeszcze coś innego.. to tak naprawdę kwestia formy, barwy czy nawet lokalizacji i petrografi skał z którego wyciagnięto okaz a nie jego chemizmu. Także bezpieczniej: skrytokrystaliczne sio2 ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie