Skocz do zawartości
  • 0

siekierki

sieryj

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Boruto !!a widziałeś kiedyś krasnoludka? ;)), są na forum archeolodzy, jak przeczytają ten post to się pewnie zacznie jak w kilku innych przypadkach np. był taki temat starożytne" czy coś w ten deseń. Pozdrowienia
Napisano
Ja bym ewentualnie lekko się podpytał w jakimś regionalnym muzeum, jakby oni tą sprawę widzieli, no i oczywiście co ze znaleźnym.
Pozdrawiam
Napisano
Mam nadzieje ze adzik242 (nabywca siekierek) bedzie chcial współpracować z Policją i sieryj wskaże miejsce odnalezienia skarbu.
Dziwi mnie jednak po co sieryj wrzucił tu na Forum to zapytanie tydzień po sprzedaży skarbu? Sumienie?????
Napisano
A widzieliście kiedyś taką ekspozycję w muzeum? Zabytki nie zakonserwowane leżą na parkiecie? Jestem archeologiem z wykształcenia. Wykopałeś to przypadkowo i nie winię Ciebie za to, ale juz nie wracaj ryć w to miejsce, bo to będzie recydywa. Zabytki sa wyrwane z kontekstu, więc już straciły większą część swej wartości poznawczej, jak chcesz oddaj to do muzeum, albo jak się znasz zakonserwuj i ładnie wyeksponuj (jeśli nigdy czegoś takiego nie konserwowałeś lepiej oddaj tym, którzy się znają).
pozdrawiam
Napisano
R51 ma racje. Dla ciebie to znalezisko nie ma wiekszej wartosci, a moze miec niesamowita wartosc dla nas wszystkich. Wyglada bardzo ciekawie!

Na twoim miejscu napisalbym gdzie to znalazles, i by nie miec problemow, podrzuc lub wyslij do redakcji jakiegos szanujacego sie pisma.
Moglbys podrzucic tez do muzeum, ale tu jest ryzyko, ze moze po poludniu opuscic muzeum w prywatnej teczce.

Moze radze glupoty, ale juz mnie ciekawi z jakiego to okresu i po kim, a zaden z nas nigdy tego fachowo nie odgadnie.
Napisano
Warto by było się zastanowić nad umniejszeniem szkodliwości zbieractwa".
Teraz nakrzyczeliśmy na gościa", śmiem domniemywać młodego".
A w sezonie takich przypadków będzie wiele.
Przedmioty mogą być słabo rozpoznawalne i lecieć do kosza".
Kurcze - trzeba się znać, i dążyć do kultury.
A nie tylko fant, kasa, albo własny zbiór.
Nie jesteśmy sami, i to co zrobimy dotyczy całej reszty.
Napisano
Wiesz sieryj jest taka bajka o pewnym misiu co lubi miód, i on powtarza sobie często cyt. myśl, myśl, myśl, myśl..." pozdrawiam
Napisano
Musisz dobrą legendę wymyślić, jak on to znalazł, oczywiscie bez wykrywacza, no i niech mu dadzą pokwitowanie na to co oddał, i niech złoży podanie o znaleźne (10 procent wartości było w Polsce ludowej, jest i teraz).
Pozdrawiam
Napisano
Ale siekierki niezsostaly sprzedane,aukcja zostala wycofana,a przedmioty zostanna najprawdopodobniej oddane do muzeum,lub przekazane w inne miejsce.
Napisano
No jaja jak nic sobie robi...karnet..., od jakiej wartości 10%... itd. pewnie to nie jest brąz, a jak nawet jest,to coś takiego:

http://aukcja.interia.pl/phorum/read.php?f=270&i=92082&t=92082

Fajne nie?
Pozdrawiam.
Napisano
To masz szczęście,lecz jak się zwiedzą bardzo przychylni nam co niektórzy pismacy to na poszukiwaczach amatorach kakich jak ja czy ty nie zostawią funta kłaków,serdeczne pozdro kokesh....
Napisano
Tak, niewatpliwie są to siekierki z V okresu epoki brązu, rzeczywiście pięknie zdobione (rzadko się zdarza). Piękny skarb.
Napisano
No jeśli tak, to przepraszam. Chłopak jest umoczony...conajmniej 5 lat w zawiasach...
Kopał nie tam gdzie trzeba...szkoda.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie