sieryj Napisano 13 Marzec 2006 Autor Napisano 13 Marzec 2006 witam ekspertów kolega znalz cos takiego i chciał by wiedzieć co to jest
kopijnik2 Napisano 14 Marzec 2006 Napisano 14 Marzec 2006 przykład:na moim" terenie odnotowano (naukowo) dwa znaleziska mieczyjeden jako wczesny szczątek - drugi wikiński" zaginął w czasie wojnyok 10 lat temu rolnik wyorał trzeci, i sprzedałnawet foto nie zostałoi nie wiadomo jaki okres (od I w.pne do XIV w.)a to są ważne informacje.
strazakwaffe Napisano 14 Marzec 2006 Napisano 14 Marzec 2006 panowie znajomy trafił na zwykłym targu- rolnika który miał do sprzedania jakieś skorupy i cos metalowego okazało sie ze to resztki pochówku urnowego wyrwał to za bezcen ale jak sie dowiedział ze dziadek juz coś z tego wczesniej sprzedał to go krew zalała-ostało mu sie troche skorup zagięta włócznia z żelaza i reszki umba z tarczy-a sprzedał juz coś w rodzaju paru kubków z brązu i jakiś mały sztylet -też z brązu-po rozmowie okazało sie to wyorał-dał adres -okazało sie ze to teren o którym wiedza archeolodzy-kolega dał sobie siana zeby nikomu nie narobic kłopotu i bajzlu-udał sie na rozpoznanie do muzeum miejscowego-panie u nas w piwnicy to stoi tego ze 30 sztuk i nie mamy ochoty wykopywać wiecej bo i po co??? Ja osobiście oceniam znależisko na ponad 2000 lat-pozdrawiam archeologów !!!!!!!!!!!!
strazakwaffe Napisano 15 Marzec 2006 Napisano 15 Marzec 2006 wyluzuj takich zeczy po ludziach jest duzo -ale niestety jest takie prawo ze wolimy oglądac to w swoim gronie-a nie w piwnicy muzeum-pozdro pisalem juz tu gdzieś ze wszyskich zeczy sie tu nie pokazuje
kokesh Napisano 14 Marzec 2006 Napisano 14 Marzec 2006 Żyjąc w normalnym kraju z normalnym prawem taki ,,sieryj''szczycił by się na tym forum całymi tygodniami swojm znaleziskiem i każdy z nas szczerze by mu tych skarbów zazdrościł,a tak jak się nie pomylisz to prawdy nie powiesz,jak się nie pomylisz to nikt się nie dowie .Nad tę maksymą pracuje nasza mądra ustawa niczym pies ogrodnika...
vigraszek Napisano 14 Marzec 2006 Napisano 14 Marzec 2006 oddaj ,oddaj dostaniesz karnet i laurkę, a już kustosz resztę zrobi.....pozdr
Jacek P Napisano 14 Marzec 2006 Napisano 14 Marzec 2006 Jak oglądam takie fotki i czytam takie posty, to rozumiem dlaczego poszukiwanie jest zabronione. I co więcej, przyznaję tu ustawie trochę racji.Kopać źle, niekopać jeszcze gorzej.Niestety, wypracowanie kompromisu jest w chwili obecnej niemożliwe, dopuki ktoś z nas nie zostanie ministrem :-)))
strazakwaffe Napisano 14 Marzec 2006 Napisano 14 Marzec 2006 panowie archeolodzy gdzie jesteście !!!!!!!!!!!!!!!!!
strazakwaffe Napisano 14 Marzec 2006 Napisano 14 Marzec 2006 odpyskujcie ze tak nie jest !!!!!!!!!!!!!ze to tylko ja tak naplotłem !!!!!!!!!!!!!! ze to tylko w tej placówce -ale pomyślcie najpierw tak -czy to nie w waszej placówce tak sie mogło zdażyć ?????
kopijnik2 Napisano 14 Marzec 2006 Napisano 14 Marzec 2006 systemowo brak kasylinia obrony archeo - tylko sprawy ratunkowei metody nie inwazyjne.skończyły się wykopaliska w stylu schlimana
strazakwaffe Napisano 14 Marzec 2006 Napisano 14 Marzec 2006 jestem pełen podziwu dla archeologów-zeby ktoś nie pomyślał ze to jest atak na nich-pozdro
kopijnik2 Napisano 14 Marzec 2006 Napisano 14 Marzec 2006 nie jestem z archeo, ale wcześniej kolaborowałem"oczywiście nawet ręki kierownika"ale satysfakcja jestmam swoje odkrycia na lokalną skalę
kokesh Napisano 15 Marzec 2006 Napisano 15 Marzec 2006 Sieryj ....Archeologoa żywa nr 4 ,,Brązowy skarb z Roska''Henryk Machajewski .Cyt. Przez rok poznawaliśmy historię ,,skarbu''z Roska,pow.Czarków-Trzcianka,który czekał na wyjście spod głazów około 2800 lat.
sieryj Napisano 13 Marzec 2006 Autor Napisano 13 Marzec 2006 witam ekspertów kolega znalz cos takiego i chciał by wiedzieć co to jest
kokesh Napisano 13 Marzec 2006 Napisano 13 Marzec 2006 Takie same jak te ze skarbu w ROSKU 5-ty okres epoki brązu tj. 8-7w p.n.e.!!! Odkrycie z 1985r .Tam znaleziono 61 takich siekierek pisały o tym wszystkie magazyny archeologiczne.Jedna z tych, 2-ga od góry jest identyczna,i zapewne wzbudzi zainteresowanie odpowiednich organów...
osterode Napisano 14 Marzec 2006 Napisano 14 Marzec 2006 http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=90079522Kolego Sieryj chyba doskonale wiesz co posiadasz.
kokesh Napisano 14 Marzec 2006 Napisano 14 Marzec 2006 Myślę że wielu młodych kopaczy nie siedzących zbyt mocno w tematyce ,tacy którzy zadają pytania pt. ,,a ile to może kosztować''10 razy się zastanowią zanim raz wejdą na forum z klamotami które na kilometr pochną kryminałem. O tych siekierkach to nawet w pismach dla kobiet było.Trzeba czytać i interesować się TYM CO SIĘ KOPIE I GDZI !!!
kopijnik2 Napisano 14 Marzec 2006 Napisano 14 Marzec 2006 problem jest ogromnywart nie tylko samodzielnego wątku ale i pracy nad zrozumieniem znaczenia - co wynika z powyższych zachowań,jakie korzyści i jakie straty. I czyje.Polecam lekturę np. Polska starożytna; Kokowski 2005.Nie chcę mądrzyć i mentorzyć, ale wyjęcie obiektu, niewykonanie dokumentacji znaleziska (przez służbę arch.),zaprzepaszcza to znalezisko dla nauki.A teraz inaczej:Bardzo interesuję się okresem występowania Gotów i Celtów w Polsce. Znalazłeś, nie zgłosiłeś, i sprzedałeś.Nie będzie śladu, ani interpretacji tego znaleziska.Ja i inni o tym nie przeczytamy. Będziemy ubożsi o tę informację. I małe szanse są aby taki błąd można było naprawić. Zastanów się - czytelniku - kto zyskuje, kto traci i co traci.
torba5 Napisano 14 Marzec 2006 Napisano 14 Marzec 2006 konto na allegro juz zawieszone,jedynie co pozostało koledze sieryj to wybrać kierunek bieszczady (bo sądze że na kanade nie stać)i sie zaszyć w dziczy i nic już nie kopać,za to można węgiel drzewny wypalać pzdr
kokesh Napisano 14 Marzec 2006 Napisano 14 Marzec 2006 Sieryj,jeśli pochodzisz z okolic Wielunia to musisz wiedzieć że cześć pierwotnego skarbu z 1985r trafiła w prywatne ręce i jest ztych rąk skwapliwie odzyskiwana ,prokuratura nad tym pracuje .Hasło reklamowe,, siekierki nie dla idiotów ''samo się ciśnie na usta ...pozdro...
sieryj Napisano 14 Marzec 2006 Autor Napisano 14 Marzec 2006 dzienki za informacje co on ma z tym zrobic?
sopel69 Napisano 14 Marzec 2006 Napisano 14 Marzec 2006 Uciec do ameryki południwej, jak zaniesie do muzeum to konserwator naśle na niego prokuratora ( niedawna sprawa monet chińskich z bodajżę Świnoujścia) zrobią z niego rabusiua grobów, niszczyciela stanowisk archeologicznych jednym słowem duży kłopot.
Boruta Napisano 14 Marzec 2006 Napisano 14 Marzec 2006 Może by się przydał forumowy archeolog, nie wyciągający na widok poszukiwaczy osikowego kołka nie żegnający się i nie odprawiający egzorcyzmów.Pozdrawiam
Pytanie
sieryj
witam ekspertów kolega znalz cos takiego i chciał by wiedzieć co to jest
47 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.