Witam! Dzisiaj na wykopkach znalasłem coś co... W zasadzie nie wiem co, wygląda mi to na zapalnik albo coś wkręcanego w pocisk. Załączam zdjęcia. Czy to może być niebezpieczne? Czy raczej odpadło po wybuchu pocisku? Nie ma samego ostrego czubka - wewnątrz (drugie zdjęcie)widać jakiś drucik, jednak z drugiej strony widać, że to coś jest rozerwane/pęknięte i wewnątrz ma coś jeszcze. Obok nei znalazłem żdanego pocisku... I dzięki Bogu bo taki zapalnik to chyba jest od czegoś większego. No właśnie? Jaki to jest kaliber? Średnica gwintu (na zdjęciu widoczny) wynosi ok 35mm. Co możecie powiedzieć o tej rzeczy? Od czego? I jaka narodowość tego używała.
Pytanie
Dziki
Witam!
Dzisiaj na wykopkach znalasłem coś co... W zasadzie nie wiem co, wygląda mi to na zapalnik albo coś wkręcanego w pocisk.
Załączam zdjęcia.
Czy to może być niebezpieczne?
Czy raczej odpadło po wybuchu pocisku? Nie ma samego ostrego czubka - wewnątrz (drugie zdjęcie)widać jakiś drucik, jednak z drugiej strony widać, że to coś jest rozerwane/pęknięte i wewnątrz ma coś jeszcze.
Obok nei znalazłem żdanego pocisku... I dzięki Bogu bo taki zapalnik to chyba jest od czegoś większego.
No właśnie? Jaki to jest kaliber? Średnica gwintu (na zdjęciu widoczny) wynosi ok 35mm.
Co możecie powiedzieć o tej rzeczy? Od czego? I jaka narodowość tego używała.
PS.
W tym stożku nad gwintem są dwa otworki.
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.