Klaus BOLS Napisano 9 Marzec 2006 Autor Napisano 9 Marzec 2006 czy jeżeli żolnierz posiadał np i mundur maskujący ja na zdjęciu, to czy nie powinien on pod mundurem maskującym nosić jeszcze mundur ze sie tak wyraże podstawowy. (chodzi mi o mundury maskujące rozpinane, na guziki, nie o bluzy maskujące wiązane sznurkiem pod szyją, i wciągane przez głowe) Bo na tych maskujących nie spotka się patek kołnierzowych. Czy regulamin nie przewidywał naszywania patek kołnierzowych na mundur maskujący, nawet jeśli pod nim żołnierz nosi mundur w kolorze felgrau?? pozdrawiam
R51 Napisano 9 Marzec 2006 Napisano 9 Marzec 2006 Nie spotkałem się z czymś takim, jednak na miejscu mam zbyt mało materiałów porównawczych, sprawdzę w domu...Wydaje się jednak, że patki noszono do regulaminowej kurtki mundurowej w kolorze danej broni. W końcu wojny szczególnie ogicerowie szyli sobie kurtki mundurowe z materiałów maskujących krojem odpowiadające regulaminowym kurtkom mundurowym(wykonywanym przewaznie z wełny, choć w wersjach letnich także z drelichów). Nie pamiętam jednak, żebym widział, aby naszywali na nie patki- chyba z tego powodu, że kurtki te miały maskować, natomiast patki były raczej krzykliwym akcentem i chyba z tego powodu rezygnowano z nich.Sprawdzę to jeszcze. Pozdrawiam
Horst Napisano 9 Marzec 2006 Napisano 9 Marzec 2006 To fakt, panterki kamuflażowe nakładano na mundury. Ale to jest kurtka mundurowa, od kiedy nosi się dwa mundury, jeden na drugim?Takie mundury wprowadzono w 1944 ale one miały krój podobny do kurtek 42/43, bez profilowanych kieszeni za zakładkami etc...W ogóle ten mundur z foto to jakaś fantazja. Oficerowie sobie mogli szyć z kamo, tymczasem tu mamy zaledwie podoficera który ma szytą prywatnie kurtkę na wzór kurtki 40. Ponadto, na mundry kamuflażowe teoretycznie powinno się stosować zgaszone" insygnia (chodzi mi o orła).Pozdrawiam
Klaus BOLS Napisano 9 Marzec 2006 Autor Napisano 9 Marzec 2006 czyli takie mundury zdarzały się tylko oficerom. Ale czy można było spotkać je w 43 roku?? już -niekoniecznie chodzi mi o kamuflarz ze zdjęcia ??
Fall Napisano 9 Marzec 2006 Napisano 9 Marzec 2006 czesto szyte przez Kompanieschneider" lub prywatne osoby ktore dostaly takie zadaniemogl nosic kazdy kto sie zalapalpoz Fall
R51 Napisano 10 Marzec 2006 Napisano 10 Marzec 2006 Kurtka mundurowa wzoru 43 była wdzięcznym obiektem do wykonywania jej wersji kamuflażowych. Głównie takie kurtki nosili oficerowie. Ten na zdjęciu ma patki przyszyte do takiej kurtki- oczywiście jest to oficer Wehrmachtu, nie SS, ale jest jakaś analogia.Pozdrawiam
arekp71 Napisano 10 Marzec 2006 Napisano 10 Marzec 2006 witamtaka stronkahttp://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/bluzy_maskujace_wh_lw.htmArek
Klaus BOLS Napisano 10 Marzec 2006 Autor Napisano 10 Marzec 2006 mundury maskujące wzorowane na wz43. tylko dla oficerów, ale tu wyjątkiem jest chyba mundur maskujący o deseniu groszkowym?? czyż nie?? uzywali go wszyscy zolnierze?
Klaus BOLS Napisano 10 Marzec 2006 Autor Napisano 10 Marzec 2006 a tu mamy pana z pod falaise, w mundurze groszkowym a pod maskowaniem mundur wełniany
Klaus BOLS Napisano 10 Marzec 2006 Autor Napisano 10 Marzec 2006 a chciałem jeszcze spytać czy żołnierze hitlerjugend na mundurach maskujących nosili opaski z nazwą dyvisji?? czy wogle takie nosili? i wogle jak wyglądały oznaczenia mundurowe HJ HJ??
whatfor Napisano 11 Marzec 2006 Napisano 11 Marzec 2006 Na mundurach kamuflażowych nie noszono opasek dywizyjnych i pułkowych.
Klaus BOLS Napisano 14 Marzec 2006 Autor Napisano 14 Marzec 2006 co to za mundur. w opisie zdjęcia pisało ze to bluza maskująca wz.1942 o deseniu typu rozmytego. panowie coś te kolory nie pasują, chyba że tak wyblakły... co o tym sądzicie pozdrawiam
pedro Napisano 14 Marzec 2006 Napisano 14 Marzec 2006 Kolorki ok Bundesgrenschutz po wojnie miał podobny deseńfotka troche rozmyta ale to wyglada na Sumpftarnmuster wejdz na strone whaftora tam jest opisany
Klaus BOLS Napisano 15 Marzec 2006 Autor Napisano 15 Marzec 2006 czy takich mundurów urzywał też wermacht?? czy tylko dyvizje polowe lufftwaffe??
michalczewski Napisano 15 Marzec 2006 Napisano 15 Marzec 2006 Tego typu rozpinane bluzy maskujace byly zarezerwowane" dla LW.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.