Skocz do zawartości

2 pytania o wykopki w Gdyni Redłowie.

Dziki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
1. Czy można tam kopać, bez obawy że przyjedzie ktoś i zabierze piszczałkę? Chodzi o kopanie kulturalne, z zasypywaniem dołków itp. itd.

2. Gdzie tam warto kopać? Gdzie jeszcze można coś znaleść?
Napisano
Jakiś nadgorliwy leśnik - na mapie kępa oksywska figuruje pod nazwą Rezerwat przyrody: Kępa Oksywska. (mapa nadleśnictwo Gdańsk)
I właśnie zatsanawiam się czy można kopać...
Napisano
A czemu nie kopać? Mierzeja Wiślana to tereny Parku Krazobrazowego (chyba) ,a skopane tam jak nie wiem co.
Tylko jak usłyszysz jakis samochód w lesie ,to się chowaj w krzaczory :) Ja mam taki patent. No i dołki zasypuj ,zeby nie mówili później że ludzie z wykrywaczami to nastepna plaga egipska" :)
Napisano
Park Krajobrazowy a rezerwat to inna liga, tak mi się prznajmniej wydaje. Dołki zakopywać będe i śmieci zbierał, bo to może tylko przychulnie leśników nastawić, a przecieeż trzeba budować dobrą opinię...
Ja mam blisko, autobusem bede jechal :)
Napisano
No to powodzenia w czasie tej wyprawy! Połamania łopaty!
Pochwal się później na forum tym ,co tam wygrzebiesz.
pozdro!
Napisano
Witam
co do Mierzeji... byłem w niedzielę w okolicy Krynicy, idąc drogą spotkałem leśniczego, a ponieważ byłem z kolegą, który ubrany był po cywilnemu", miły leśniczy spytał: Do lasu, czy na plażę? Kolega odpowiedział: na plażę, ja zaś nie musiałem nic mówić..... ( ubranie mnie zdradziło...), a leśniczy dodał, żeby zakopywać dołki, a kopanie mu nie przeszkadza (WOW). KORZYSTAJĄC Z OKAZJI - POZDRAWIAM LEŚNICZEGO!!!!!! (dodam, że zawsze sprzątam po sobie)I czy nasi leśnicy nie są kochani????? pozdrawiam Jarek
Napisano
Moje wyniki mogą byc marne bo dopiero zaczynam... Narazie wykopuję sterty odłamków, z nidużych głębokości (coś koło 5 cm). Czy rzeczywiście większośc odłamków leży tak płytko? Posługuje sie Rutusem.
No ale dzisiaj udało mi się znaleść łuskę 122mm tak na głębokości pół metra (obok okopu).
Do Redłowa jadę w sobote...
Napisano
Jak juz tam bedziesz to polaz troche na skarpie od strony morza ponizej bunkrow jakies 15-20m :))))
Dlugo nie bedziesz szukal ,wez z soba mocna saperke!!!
Napisano
Jeżeli już Gdynia to moim zdaniem najlepiej na Suchy Dwór, a dokładniej na teren jednostki wojskowej. No cóż na terenach jednostek wojskowych jest tego najwięcej. Na terenie granicznym do tejże jednostki jeszcze parę lat temu wyciągali pełne panzerfausty,frontowe sztućce i inne warte militaria - szczególnie z ziemianek.W dolnych partiach zalesienia znajduje się ciąg transzei - w jednej z nich znalazłem skrzynkę amunicyjną lecz pustą. Na wyższych partiach znajdują się ziemianki - dużo w nich menażek,puszek z maskami p.gaz itp.Uważaj tylko na niewypały bo tam od groma od granatów głównie F1 i RGP-40, bardzo dużo rosyjskich granatów mozdzieżowych 82 mm,naboi Lebela i polaków.
Napisano
Na terenie tej jednostki trafiały się takze wspaniałe polskie fanty. magazynek do ura, naboje do niego, skrzynka z częsciami zapasowymi do ckm itp..Niestety teren juz przebrany mimo płotów i strażników.
pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie