hektor111 Napisano 9 Marzec 2006 Autor Napisano 9 Marzec 2006 witamPanowie wiecie może co to jest?wykonane z ołowiupozdrawiam
hektor111 Napisano 9 Marzec 2006 Autor Napisano 9 Marzec 2006 witamPanowie wiecie może co to jest?wykonane z ołowiupozdrawiam
VASILI Napisano 9 Marzec 2006 Napisano 9 Marzec 2006 wydaje mi się ze jest to uszkodzony moździerz.. do ucierania.. pewnie dostała odłamkiem.. to najczęściej było w domach.. mam tego parę sztuk po oczyszczeniu fajnie wygląda POZDRO
Boruta Napisano 9 Marzec 2006 Napisano 9 Marzec 2006 Moździeż, tylko czemu z ołowiu? Pewnie jakiejś czarownicy.Pozdrawiam
getton Napisano 9 Marzec 2006 Napisano 9 Marzec 2006 Wygląda że małe (ta monetka to chyba groszak)a więc taki kieliszek z rozerwanym bokiem.Ołów znany był już w starożytności. Ciekawe kwiatuszkowe zdobienie i kwadratowe uszka, wskazują jednak na czasy bardziej współczesne- podobne do moździeża np. cos takiego:http://www.sandshouseware.pl/sklep/index.php?go=sklep&id_kat=&action=show&id=494ale może służył też do czegoś innego, np. pełny kieliszek to jakaś miara srebra lub innego wypełnienia, choć przy takich gabarytach to te kwadratowe uszka służą raczej jako ozdoba, a nie jako uzupełnienie funkcjonalne kubeczka.To takie tam moje sugestie- ale ja się przecież nie znam...
getton Napisano 9 Marzec 2006 Napisano 9 Marzec 2006 W międzyczasie kolega Boruta zapytał czemu z ołowiu...Moim zdaniem: bo się ołów łatwo formuje i można między innymi takie ciekawe kwiatuszki odlać szybko i sprawnie...Pozdrawiam.
hektor111 Napisano 9 Marzec 2006 Autor Napisano 9 Marzec 2006 zerknijcie na link http://www.kredek.pl/priv.htmli wybierzcie militaria" to bardzo podobne fanty w drugim rzędzie
kopijnik2 Napisano 9 Marzec 2006 Napisano 9 Marzec 2006 Pomniejszone wymiary i łatwy technologicznie metal sugerują zabawkę z epoki w której uźywało się takich rzeczy.posiadam mały świecznik ok. 15mm wys. cynktalerz cynowy ok 35 mm średnicy cynażelazko na \\duszę\\" ok 35 mm (miałem) cynkPost został zmieniony ostatnio przez moderatora mietek 16:21 09-03-2006
kokesh Napisano 9 Marzec 2006 Napisano 9 Marzec 2006 Jest to najprawdopodobniej wzorzec do wyrobu mozdzierzy .Taki wzorzec zalewało się gipsem lub jakąś inną masą i powstawała forma ,formę zalewano mosiądzem i powstawał piekny mozdzierz ,a dlaczego ołów,w mosiądzu było by trudno wyskrobać takie kwiatki...
dr.Wstrząs Napisano 9 Marzec 2006 Napisano 9 Marzec 2006 Witam.Po obejżeniu zdjęć zastanawiam się nad trafnością określenia materiału z jakiego został wykonany ten przedmiot /swoją drogą optuję za tym że jest to jednak możdzierz/. Nie jestem metalurgiem ale wydaje mi się że jak na wykonany z ołowiu to uszkodzenia mają za ostre krawędzie. Poza tym te widoczne pęknięcia, ołów chyba tak nie pęka w normalnej temperaturze oczywiście. Co do rozmiarów to nie koniecznie musi to być zabawka /chociaż może/, równie dobrze może to być narzędzie apteczne, gdzie ilości rozdrabnianych składników są często minimalne.Są to też tylko moje sugestje bo podobnie jak kol. getton to ja się przecież nie znam ;)Pozdrawiam
kopijnik2 Napisano 9 Marzec 2006 Napisano 9 Marzec 2006 ucieranie, miażdżenie w ołowianym naczyniu powodowałoby ścieranie się ołowiu do substancji obrabianejwłaściwości mosiądzu są wielokrotnie lepsze dlatego był przez kilkaset lat plasikiem" przy wykonywaniu przedmiotów.
boysss Napisano 9 Marzec 2006 Napisano 9 Marzec 2006 posłuchajcie Panowie -ołow to miekki metal-, a wiekrzosci mozdziezy jakie widziałem były wykonane z brazu lub mosiadzu pozatym ołow jest trujacy i wiedziano otym juz dawno temu i w aptekarstwie ołowiany niebył stosowany- wiec smiało moge stwierdzic ze choc jest to mozdziesz bez watpienia to jego przeznaczenie było OZDOBNE -pozdrawjam.
dr.Wstrząs Napisano 9 Marzec 2006 Napisano 9 Marzec 2006 Witam kol. boysss i kopijnik2, na wstępie swojego poprzedniego postu poddałem w wątpliwość stwierdzenie kol. hektor111 że jest wykonany z ołowiu. W/g mnie napewno nie ołów, może mosiądz a może brąz? Nie rozumiem dlaczego upieracie się przy ołowiu, bo tak napisał hektor111? Mógł się mylić przy określeniu materiału. Do hektor111: czy możesz sprawdzić czy ten metal da się zarysować paznokciem i czy ma po zadrapaniu barwę srebrną i błyszczącą Pozdrawiam
hektor111 Napisano 9 Marzec 2006 Autor Napisano 9 Marzec 2006 witammetal jest dosyć ciężkie i miękkiwrzucam kolejną fotke może to pomożedziękihektor
dr.Wstrząs Napisano 9 Marzec 2006 Napisano 9 Marzec 2006 Witam.Pozwoliłem sobie na lekki retusz zdjęcia.hektor111 i Ty tą rysę zrobiłeś paznokciem? ;) Przyznaj się że pomogłeś sobie jakimś kozikiem :).A tak poważnie, mało wyrażny ten ślad w sensie ostrości i niewiem co powiedzieć. Niby kolor metaliczny, ale nie przekonuje mnie z koleji kolor nalotu na fancie, a tak na marginesie to wykopek czy strychowiec?
hektor111 Napisano 9 Marzec 2006 Autor Napisano 9 Marzec 2006 ryse zrobiłem nożem do tapetfant jest wykopkiem
dr.Wstrząs Napisano 9 Marzec 2006 Napisano 9 Marzec 2006 Tu dla porównania kawałek ołowianej taśmy zarysowanej paznokciem. pzdr.przepraszam za jakość zdjęcia ale robione kamerką.
getton Napisano 10 Marzec 2006 Napisano 10 Marzec 2006 Nie no bez przesady...Uszy zdecydowanie przeszkadzałyby, a w jakiś rodzaj kartacza, czy hakownicy, też nie uwierzę...Rzeczywiście sposób odlewu (widoczne szwy) przybliża czas pochodzenia przedmiotu.Pozostaje teoria naczynka do odmierzania określonych substancji. To że ołów, może być jeszcze inny powód, a mianowicie bieda np. po krwawej I Wojnie światowej, było bardzo ciężko o metale kolorowe...
pablo111 Napisano 9 Marzec 2006 Napisano 9 Marzec 2006 Fant na 100% odlewany widac wyraźnie płaszczyzne podziału, dodam, że w przedmiotach typowo ozdobnych ta pąłszczyznajest usuwana przez np szlifowanie, jesli ją widac wyraznie to jest to wada takiego przedmiotu.
pablo111 Napisano 9 Marzec 2006 Napisano 9 Marzec 2006 Fant na 100% odlewany widac wyraźnie płaszczyzne podziału, dodam, że w przedmiotach typowo ozdobnych ta pąłszczyznajest usuwana przez np szlifowanie, jesli ją widac wyraznie to jest to wada takiego przedmiotu.
Pytanie
hektor111
witam
Panowie wiecie może co to jest?
wykonane z ołowiu
pozdrawiam
21 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.