Skocz do zawartości

Dlaczego...Dlaczego...

Domino(*)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam Wszystkich!

Mam parę pytań:
1.Jak; po czym można rozpoznać stanowiska od MG,artyleryjskie,przeciwlotnicze,czołgowe itd itp?
2.Dlaczego niektóre ŁUSKI nie mają zbitej spłonki np. od Mauzera lub Flaka? Są wystrzelone a nie mają zbitej spłonki.Dlaczego?
3.Czy Rosjanie używali oprócz Mosinów również Mauzery?Jeśli tak to czy amunicję produkowano do nich czy posługiwano się zdobycznym ammo?

Bardzo Dziękuje i Pzdr.
Napisano
Luski z MG maja powgniatane szyjki a na spodzie przy krawedzi czesto sa prostokatne slady po wybijaku z zamka (nie wiem czy dobrze to nazwalem).
Napisano
1. Kiedyś trafiłem na takie stanowisko - dołek strzelecki a obok stos łusek stalówek, aż mi się nie chciało kopać.
2. Do rozpalania ognia, w ogóle do pozyskania prochu.
3. Nie wiem, chyba trochę mieli, bo wychodzą z magazynów do dzisiaj.
Pozdrawiam
Napisano
zarówno Rosjanie jak i niemcy używali broni zdobycznej , ale zależało to od miejsca walk , ja w miejscu niemieckich okopów między niemieckimi łuskami znalazłem mały stosik łusek z mosina.
Napisano
Ad.1
Jak już kolega wspomniał wcześniej stanowisko MG można rozpoznać po dużej ilości pozostawionych łusek na przedpiersiu transzei.Przeważnie na spodzie takich stanowisk znajdowałem przynajmniej jedną luzem pustą taśmę do km. oraz granaty ręczne (przeważnie cytrynki).
Stanowiska do armat plot. (20 mm) są oczywiście większe i przeważnie im towarzyszy dodatkowa odnoga z małym stanowiskiem na amunicję której bardzo dużo potrzebowali (jeżeli ktoś specjalizuje się w kolekcjonowaniu czegoś takiego - uważać na ich zapalniki!! - to warto jest pokopać tam).
Napisano
A pozatym jedna malutka uwaga łuski wystrzelone z kb. G43 i G41 też są pozaginane. Z pozdrowieniami dla wszystkich....
Napisano
co do ad2. w większosci przypadków łuski z niezbitymi spłonkami to jak wspomniano radosna twórczość okolicznej ludności, kiedys znalazłem stanowisko pracy takiego ludowego sapera"-pełno łusek ze spłonkami,obok czubki oraz nastepna partia naboi(od manlichera,poprzez I wojennego mośka po polskie z 1939) oraz nożyk.czasami też znajdowałem takie łuski w obozowiskach partyzanckich-pewnie w ten sposób rozpalali ogniska)) a co do ad3to teraz na alegro jest mauzer z rosyjskimi biciami-ciekawa rzecz!!
Napisano
przegladałem tylko i nie przyjrzałem się zbyt uważnie,zresztą zdjęcie jest słabe,zaraz przyjrzę się dokładniej,może masz racje J))))pozdr
Napisano
niestety już go nie ma, albo mój przepracowany wzrok go nie widzi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie