megakura Napisano 6 Marzec 2006 Autor Napisano 6 Marzec 2006 witamczy na helmach niemieckich M42 wojsk ladowych trafialy sie trojkolorowe tarczki, ponoc po 1940 przestali je naklejac takze teoretycznie byc nie powinno , ale moze?najlepszy bylby dowod - foto.dziekikloss
acer Napisano 6 Marzec 2006 Napisano 6 Marzec 2006 Ale to ciężka i rzadka sprawa. Pamiętać należy, że kiedy wdrożono większe ilości m42, zakończono już nanoszenie na hełmach wojskowych poza policyjnymi dekali ze względów oszczędnościowych. Dlatego taki hełmik na fotkach jest fajnym kąskiem nie mówiąc już o takowym na sprzedaż.
mietek Napisano 7 Marzec 2006 Napisano 7 Marzec 2006 Przez pomylke przenioslem post do dzialu Identyfikacja, a spowrotem do glowengo nie mam uprawnien by cofnac.Chcialem tymczasem dolozyc link do mojego M42, tez policyjny :http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=222932#223650
Frozzer Napisano 7 Marzec 2006 Napisano 7 Marzec 2006 hełmy Heer wz 42 mialy tylko kalke z adlerem, i to w początkowym okresie produkcjinie ma hełmów WH z kalką z barwami narodowymi
megakura Napisano 6 Marzec 2006 Autor Napisano 6 Marzec 2006 witamczy na helmach niemieckich M42 wojsk ladowych trafialy sie trojkolorowe tarczki, ponoc po 1940 przestali je naklejac takze teoretycznie byc nie powinno , ale moze?najlepszy bylby dowod - foto.dziekikloss
acer Napisano 6 Marzec 2006 Napisano 6 Marzec 2006 Tylko raz widziałem M42 z podwójnymi dekalami - ale to był hełm policyjny.Na takich do końca wojny nanoszono podwójne dekale. Nigdy nie widziałem foty by na M42 były podwójne dekale WH, waffen-ss czy luftwaffe. Chyba że jakaś idywidualna inicjatywa ówczesnego posiadacza, bo teraz każdy archiwalny" M42 z podwójnym dekalem ss albo wh jest uznawany za ewidentnie za fałszerstwo i lipę.
acer Napisano 6 Marzec 2006 Napisano 6 Marzec 2006 rzeczony policjant" o podwójnym dekalu.Poszedł za 800 $.
Pytanie
megakura
czy na helmach niemieckich M42 wojsk ladowych trafialy sie trojkolorowe tarczki, ponoc po 1940 przestali je naklejac takze teoretycznie byc nie powinno , ale moze?
najlepszy bylby dowod - foto.
dzieki
kloss
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.