pika Napisano 5 Marzec 2006 Autor Napisano 5 Marzec 2006 Witam wszystkich,takie coś kopnąłem na pruskich pozycjach,wymiary:6*4,5cm,od czego to może być?brak sygnatur,pozdrawiam.
ppp.p Napisano 5 Marzec 2006 Napisano 5 Marzec 2006 Może okres napoleoński? Od pasa do karabinu? Piotrek
pika Napisano 12 Marzec 2006 Autor Napisano 12 Marzec 2006 Witam,tak też myślałem,przeglądałem zdjęcia z muzeum w Brukseli i natknąłęm sie na podobne,szkoda,że nie było drugiej części,a prusak mógł sobie wziąść z zachodu na pamiątke,napewno nie jest ona z rapci,jest za duża,pozdro.
the_tuna Napisano 10 Marzec 2006 Napisano 10 Marzec 2006 Berdan z całą pewnością nie jest to żaden element od rapci km.Sprzączki km, owszem też mają motyw lwów ale są zupełnie niepodobne...
zaku Napisano 5 Marzec 2006 Napisano 5 Marzec 2006 Te lwy są najczęściej identyfikowane jako okres napoleoński". Np. mój jest chyba od szabli.Ale ten twój jakiś taki strasznie smutny...
pika Napisano 5 Marzec 2006 Autor Napisano 5 Marzec 2006 Może i napoleoński,ale co robił obok pruskiej ziemianki z okresu walk 1915 roku..
klemas Napisano 5 Marzec 2006 Napisano 5 Marzec 2006 a skąd pewność że to ziemianka pruska fanty z innych okresów też się tam trafiają kolego szanownypozdro piotr
2A Napisano 11 Marzec 2006 Napisano 11 Marzec 2006 Panowie, ale kombinujecie. Już kilka razy udowadnialiśmy sobie, że to jest element klamry oficerskiej Fancuzów od Bonapartego. Szlufka była do paska, oczko do wężyka w formie wężyka spinającego drugą głowę lwa przez takie samo oczko a dalej znowu szlufka i pasek. Materiał i metoda odlania tej głowy są ewidentne dla początków XIX wieku. Niemce też stosowały tą ulubioną przez imperia formę w postaci wyobrażeń lwów i w różnych okresach ale ta głowa na pewno jest po Francuzach. Trochę tego wyszło tam gdzie bawili. Takież i podobne okucia do rapci szabel z dwoma lwimi głowami jak na rapciach tego kordzika, tyle że z czego innego i inaczej wykonane. pozdrowienia
pika Napisano 5 Marzec 2006 Autor Napisano 5 Marzec 2006 Kolego Klemas,jeżeli jesteś tym o kim myśle to słabo sie znasz na rzeczy,na tym terenie komletnie nic sie nie działo w okresie kampani napoleońskich,he.
klemas Napisano 5 Marzec 2006 Napisano 5 Marzec 2006 kolego pika jeśli szanowny kolega zechce mnie zabrac ze soba następnym razem to chętnie pomogę sprawdzić czy napewno nic się tam nie działo w tym okresie he he piotr
grzeb Napisano 9 Marzec 2006 Napisano 9 Marzec 2006 Popatrzcie co jest w temacie pn. Ładna wojskowa klamra..ale jaki okres? i temacie Lwy, które można znaleść w wyszukiwarce Odkrywcy". Dużo osób twierdzi, że to okres wojen napoleońskich i przemarszu żołnierzy armii Napoleona przez polskie tereny. Jestem w posiadaniu klamry w lwami na końcach - takiej jakie są pokazywane w ww. tematach.
berdan Napisano 11 Marzec 2006 Napisano 11 Marzec 2006 wrzucam skan zupełnie niepodobnych detali rapci KM.pozdro
berdan Napisano 11 Marzec 2006 Napisano 11 Marzec 2006 wg mnie podobieństwo jednak jest.Może trzeba poszukać w marynarce wojennej niemiec przed IWŚ?Może jak w moim poście dotyczącym identyfikacji granatu z płomieniem" forma lwów była tak popularna, że pojawiała się w kilku armiach i epokach?Niewatpliwie sadzac po zaczepach zastosowanie prezentowanej w tym temacie głowy lwa było podobne do tego ze skanu...
berdan Napisano 6 Marzec 2006 Napisano 6 Marzec 2006 pika, to wygląda trochę jak ozdoba z rapci kordzika kriegsmarine - sprawdź...
Pytanie
pika
Witam wszystkich,takie coś kopnąłem na pruskich pozycjach,wymiary:6*4,5cm,od czego to może być?brak sygnatur,pozdrawiam.
17 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.