MariO66 Napisano 2 Marzec 2006 Autor Napisano 2 Marzec 2006 Poszukuję informacji na temat budynków i ich przeznaczenia które znajdują się w Szczecinie na ul.Przestrzennej.Po lewej stronie jadąc do Dąbia (pomiedzy Yacht Clubem a Polem Cempingowym vis a vis lotniska).Co tam było przed,w czasie i po wojnie?Wiem że stacjonował tam Batalion Portowy WOP.Proszę szanownych forumowiczów o odpowiedź.
MariO66 Napisano 2 Marzec 2006 Autor Napisano 2 Marzec 2006 Sorry, poprzednio nie weszło! teraz jest ok
administrator Napisano 2 Marzec 2006 Napisano 2 Marzec 2006 Witam.Wasser Flughafen Stettin - hangary wodnopłatów.Pozdrawiam - Piotr.
administrator Napisano 2 Marzec 2006 Napisano 2 Marzec 2006 Zdjęcie pochodzi z galeriihttp://sedina.px.pl/coppermine/thumbnails.php?album=740 Pozdrawiam - Piotr.
maxikasek Napisano 2 Marzec 2006 Napisano 2 Marzec 2006 MAri066- czemu się pytasz skoromasz podpisane pierwsze zdjęcie??
MariO66 Napisano 2 Marzec 2006 Autor Napisano 2 Marzec 2006 Wiem,że na pierwszym planie jest hangar. Interesuja mnie budynki na drugim planie między drzewami. co tam było i jaka ewentualnie jednostka tam stacjonowała? domyślam się, że jakaś lotnicza. Prosze o konkrety
J-23 Napisano 3 Marzec 2006 Napisano 3 Marzec 2006 Zadaj to pytanie na forum miłośników starego Szczecina - sedina.pl
dzava Napisano 3 Marzec 2006 Napisano 3 Marzec 2006 Nie wiem wiele ale może coś potwierdzę. Na zdjęciu drugim widać brzeg j. Dąbie w stronę Dąbia; wśród drzew faktycznie znajdują się trzy budynki, które w okresie powojennym zajmowane był przez Batalion Portowy WOP do 1991 roku (podlegały mu strażnice WOP m.in. na ul. Kujota i ul. Strzałowskiej). Niestety nie wiem jaka jednostka niemiecka stacjonowała tam w czasie wojny, można jednak przypuszczać że były to koszary Luftwaffe gdyż lotnisko było wykorzystywane m.in. do lotów nad Polskę w 1939 roku. Na uwagę zasługuje tafla jeziorka widziana za drzewami za hangarem - to staw przepompowni służącej do odwadniania tafli lotniska, które położone jest trochę poniżej powierzchni jeziora. Po wojnie jego poziom został trochę podniesiony ale nadal wymaga odwadniania - przypatrz się zwłaszcza w oresie wiosennym północnemu skrajowi lotniska.
szperacz88 Napisano 4 Marzec 2006 Napisano 4 Marzec 2006 popatzmy od strony dąbia w strone basenu górniczego, po prawej mamy teren lostniska, dzisiaj jeden hangar, kiedyś były wg. starych relacji 3 z czego 2 rozwalono, po prawej jest dzisiaj jakaś marina, przed wojna trzymano tam wodnopłatowce, które startowały też po specjalnej macie z terenu lotniska. W basenie naprzeciwko lotniska podobno przyprowadzano wyposażone, swieżo wybudowane ubooty i testowano na j. dąbie, choć nie wiadomo czy na 100% jest to prawda.Dzisiaj na terenie lotniska są 2 miejsca które na 100% były punktami oporu niemców przed rosjanami, jest rozwalony schron, a sam budynek lotniska ma resztki maskujacej farby.
szperacz88 Napisano 4 Marzec 2006 Napisano 4 Marzec 2006 tu mi sie pomyliło:popatzmy od strony dąbia w strone basenu górniczego, po prawej mamy teren lostniska, dzisiaj jeden hangarwłasciwie jest:popatzmy od strony dąbia w strone basenu górniczego, po lewej mamy teren lostniska, dzisiaj jeden hangar
radett Napisano 5 Marzec 2006 Napisano 5 Marzec 2006 a czy w tych budynkach nie stacjonowała obsługa lotniska (mechanicy, jednostki wartownicze itp.)??? Co do testowania ubotów to raczej mało prawdopodobne bo dąbskie jest chyba troszke za płytkie na takie zabawy
MariO66 Napisano 5 Marzec 2006 Autor Napisano 5 Marzec 2006 Jakoś nikt do końca nie może mi pomóc w sprawie tych budynków.Pytałem na kilku czatach Szczecinian o to miejsce i nic.Kompletna cisza.Są tylko domysły.W latach 80 służyłem w Batalionie Portowym WOP w tych budynkach.Byłem w plutonie łączności więc często ryliśmy w glebie chociażby kładąc nowy kabel telefoniczny.I oto co raz znalazłem.Próbowałem wywiedzieć się czegoś wśród kadry zawodowej ale nie było nikogo kto by służył tak długo na tym terenie.Nie wspominająć już o rodowitych Szczecinianach...
MariO66 Napisano 5 Marzec 2006 Autor Napisano 5 Marzec 2006 Gwoli uzupełnienia:Batalionowi Portowemu podlegały trzy strażnice:Czajki-ul.Gdańska,Kujoty-ul.ks.Kujota,Golęcin-ul.Strzałkowska.Wszystkie strażnice już zlikwidowane.
MariO66 Napisano 5 Marzec 2006 Autor Napisano 5 Marzec 2006 A może ktoś napisze co to za odznaczenie?
Domino(*) Napisano 5 Marzec 2006 Napisano 5 Marzec 2006 Medal za zasługi wojenne, przyznawany od 1939 r.
maxikasek Napisano 5 Marzec 2006 Napisano 5 Marzec 2006 w sumie nadano chyba 4mln sztuk, jak nie więcej.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.