Skocz do zawartości

Ważne pytanie do Szczecinian (choć nie tylko)

MariO66

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Poszukuję informacji na temat budynków i ich przeznaczenia które znajdują się w Szczecinie na ul.Przestrzennej.Po lewej stronie jadąc do Dąbia (pomiedzy Yacht Clubem a Polem Cempingowym vis a vis lotniska).Co tam było przed,w czasie i po wojnie?Wiem że stacjonował tam Batalion Portowy WOP.Proszę szanownych forumowiczów o odpowiedź.
Napisano
Wiem,że na pierwszym planie jest hangar. Interesuja mnie budynki na drugim planie między drzewami. co tam było i jaka ewentualnie jednostka tam stacjonowała? domyślam się, że jakaś lotnicza. Prosze o konkrety
Napisano
Nie wiem wiele ale może coś potwierdzę. Na zdjęciu drugim widać brzeg j. Dąbie w stronę Dąbia; wśród drzew faktycznie znajdują się trzy budynki, które w okresie powojennym zajmowane był przez Batalion Portowy WOP do 1991 roku (podlegały mu strażnice WOP m.in. na ul. Kujota i ul. Strzałowskiej). Niestety nie wiem jaka jednostka niemiecka stacjonowała tam w czasie wojny, można jednak przypuszczać że były to koszary Luftwaffe gdyż lotnisko było wykorzystywane m.in. do lotów nad Polskę w 1939 roku. Na uwagę zasługuje tafla jeziorka widziana za drzewami za hangarem - to staw przepompowni służącej do odwadniania tafli lotniska, które położone jest trochę poniżej powierzchni jeziora. Po wojnie jego poziom został trochę podniesiony ale nadal wymaga odwadniania - przypatrz się zwłaszcza w oresie wiosennym północnemu skrajowi lotniska.
Napisano
popatzmy od strony dąbia w strone basenu górniczego, po prawej mamy teren lostniska, dzisiaj jeden hangar, kiedyś były wg. starych relacji 3 z czego 2 rozwalono, po prawej jest dzisiaj jakaś marina, przed wojna trzymano tam wodnopłatowce, które startowały też po specjalnej macie z terenu lotniska. W basenie naprzeciwko lotniska podobno przyprowadzano wyposażone, swieżo wybudowane ubooty i testowano na j. dąbie, choć nie wiadomo czy na 100% jest to prawda.
Dzisiaj na terenie lotniska są 2 miejsca które na 100% były punktami oporu niemców przed rosjanami, jest rozwalony schron, a sam budynek lotniska ma resztki maskujacej farby.
Napisano
tu mi sie pomyliło:

popatzmy od strony dąbia w strone basenu górniczego, po prawej mamy teren lostniska, dzisiaj jeden hangar

własciwie jest:

popatzmy od strony dąbia w strone basenu górniczego, po lewej mamy teren lostniska, dzisiaj jeden hangar
Napisano
a czy w tych budynkach nie stacjonowała obsługa lotniska (mechanicy, jednostki wartownicze itp.)???
Co do testowania ubotów to raczej mało prawdopodobne bo dąbskie jest chyba troszke za płytkie na takie zabawy
Napisano

Jakoś nikt do końca nie może mi pomóc w sprawie tych budynków.Pytałem na kilku czatach Szczecinian o to miejsce i nic.Kompletna cisza.Są tylko domysły.W latach 80 służyłem w Batalionie Portowym WOP w tych budynkach.Byłem w plutonie łączności więc często ryliśmy w glebie chociażby kładąc nowy kabel telefoniczny.I oto co raz znalazłem.Próbowałem wywiedzieć się czegoś wśród kadry zawodowej ale nie było nikogo kto by służył tak długo na tym terenie.Nie wspominająć już o rodowitych Szczecinianach...

Napisano
Gwoli uzupełnienia:Batalionowi Portowemu podlegały trzy strażnice:Czajki-ul.Gdańska,Kujoty-ul.ks.Kujota,Golęcin-ul.Strzałkowska.Wszystkie strażnice już zlikwidowane.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie