Skocz do zawartości

Obóz Breslau-Hundsfeld...

Nati

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Jest to obóz bardzo mało znany (nawet ludzie mieszkający w jego sąsiedztwie nie zdają sobie sprawy z jego istnienia), w literaturze także nie można znaleźć żadnych szerszych informacji na jego temat. Dlatego też jeśli ktokolwiek z Was posiada jakiekolwiek informacje na temat Breslau-Hundsfeld, bardzo proszę aby się nimi podzielił.

Pozdrawiam.
Napisano
Bo też nie ma żadnych okoliczności,dla których mieliby się interesować polscy historycy.Był to jeden z obozów NKWD - w tym konkretnym wypadku dla jeńcow wojennych i urzędników niemieckich zorganizowany po zdobyciu Wrocławia.Z obozu tego wywieziono jeńców do Gruzji do obozu Dwiri.
Napisano
Gdzie ten obóz był zlokalizowany? Czyżby był to ten, który niegdyś mieścił się na osiedlu Księże Małe przy ul. Opolskiej? Niedawno postawiono w jego miejscu bloki mieszkalne.
Napisano
Masz linka do listy obozów jest tam Breslau-Hundsfeld (Wrocław-Psie Pole)pozdro
http://pl.wikipedia.org/wiki/Obozy_niemieckie_1933-1945_(lista)
Napisano
O ja głupia pipa, nie popisałem się :) Wystarczy że przeczytał bym słowo Hundsfeld", a moje pytanie było by zbędne :) Dzięki :)
Napisano
Dzięki za pomoc,ale chodziło mi głównie o filię KL Gross-Rosen,a nie o obóz NKWD, ktory powstał na jej miejscu.

mr2z - opisywany przez Ciebie obóz na Księżu Małym to prawdopodobnie Breslau-Lissa, Breslau I lub Breslau II (nie wiem dokładnie który z nich).
Napisano
... a obóz Breslau Lissa znajdował się najprawdopodobniej w obecnym Wrocławiu Leśnicy, dawniej Breslau Lissa, a jeszcze dawniej Deutsch Lissa. Gdzieś czytałem, że więźniowie tego podobozu (filli Gross Rosen) zajmowali się budową dróg i kanalizacji w Leśnicy. Czego jeszcze - nie wiem, choć mnie to ciekawi. Także dokładnej lokalizacji tego podobozu nie udało mi się ustalić, miejsca rozlokowania więźniów itd
Napisano
Breslau Lissa była to pierwsza filia KL Gross-Rosen we Wrocławiu (powstała w 1942 roku). Znajdowała się w Leśnicy przy ul. Trzmielowickiej. Więżniowie tego podobozu mieli za zadanie wykonać prace wykończeniowe koszar SS. Obóz składał się z jednego, przerobionego ze stajni baraku mieszkalnego z ogólną sypialnią dla wszystkich więżniów oraz pomieszczenie dla więżniów funkcyjnych. Barak miał drzwi z dwóch stron, ale można było wychodzić i wchodzić tylko z jednej strony.W skład obozu wchodziła jeszcze kuychnia i pomieszczenie gospodarcze. Cały teren był ogrodzony płotem z drutu kolczastego. Na każdym jego narożniku była budka strażnicza.
Napisano
Leśnica - obów prawie na pewno na terenie lub zaraz obok obecnej jednostki wojskowej , gdzieś w sieci jest artykuł o tym podobozie Gross Rosen
  • 4 weeks later...
Napisano
Jest taka publikacja, wydana przez Muzeum Gross-Rosen: Aneta Małek, Wrocławskie filie KL Gross-Rosen (1942-1945), Wałbrzych 2004 (kupiłem ją dzisiaj odwiedzając b.obóz koncentracyjny w Rogoźnicy). Zawiera opisy wszystkich czterech podobozów KL Gross-Rosen we Wrocławiu, a także plany dwóch z nich - Breslau II i Breslau-Lissa.

Pozdrawiam
Leuthen

{S Nati, czy to nie przypadkiem z tej publikacji pochodzą przytoczone przez Ciebie informacje o Breslau-Lissa? :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie