Nati Napisano 2 Marzec 2006 Autor Napisano 2 Marzec 2006 WitamJest to obóz bardzo mało znany (nawet ludzie mieszkający w jego sąsiedztwie nie zdają sobie sprawy z jego istnienia), w literaturze także nie można znaleźć żadnych szerszych informacji na jego temat. Dlatego też jeśli ktokolwiek z Was posiada jakiekolwiek informacje na temat Breslau-Hundsfeld, bardzo proszę aby się nimi podzielił.Pozdrawiam.
coriolan Napisano 2 Marzec 2006 Napisano 2 Marzec 2006 Bo też nie ma żadnych okoliczności,dla których mieliby się interesować polscy historycy.Był to jeden z obozów NKWD - w tym konkretnym wypadku dla jeńcow wojennych i urzędników niemieckich zorganizowany po zdobyciu Wrocławia.Z obozu tego wywieziono jeńców do Gruzji do obozu Dwiri.
mr2z Napisano 3 Marzec 2006 Napisano 3 Marzec 2006 Gdzie ten obóz był zlokalizowany? Czyżby był to ten, który niegdyś mieścił się na osiedlu Księże Małe przy ul. Opolskiej? Niedawno postawiono w jego miejscu bloki mieszkalne.
pedro Napisano 3 Marzec 2006 Napisano 3 Marzec 2006 Masz linka do listy obozów jest tam Breslau-Hundsfeld (Wrocław-Psie Pole)pozdrohttp://pl.wikipedia.org/wiki/Obozy_niemieckie_1933-1945_(lista)
mr2z Napisano 3 Marzec 2006 Napisano 3 Marzec 2006 O ja głupia pipa, nie popisałem się :) Wystarczy że przeczytał bym słowo Hundsfeld", a moje pytanie było by zbędne :) Dzięki :)
Nati Napisano 3 Marzec 2006 Autor Napisano 3 Marzec 2006 Dzięki za pomoc,ale chodziło mi głównie o filię KL Gross-Rosen,a nie o obóz NKWD, ktory powstał na jej miejscu. mr2z - opisywany przez Ciebie obóz na Księżu Małym to prawdopodobnie Breslau-Lissa, Breslau I lub Breslau II (nie wiem dokładnie który z nich).
Leuthen Napisano 3 Marzec 2006 Napisano 3 Marzec 2006 Obozy Breslau I i II były w dzielnicy Fabryczna przy tamtejszych zakładach przemysłowych (FAMO, Linke-Hofman).
dtlissa Napisano 6 Marzec 2006 Napisano 6 Marzec 2006 ... a obóz Breslau Lissa znajdował się najprawdopodobniej w obecnym Wrocławiu Leśnicy, dawniej Breslau Lissa, a jeszcze dawniej Deutsch Lissa. Gdzieś czytałem, że więźniowie tego podobozu (filli Gross Rosen) zajmowali się budową dróg i kanalizacji w Leśnicy. Czego jeszcze - nie wiem, choć mnie to ciekawi. Także dokładnej lokalizacji tego podobozu nie udało mi się ustalić, miejsca rozlokowania więźniów itd
Nati Napisano 7 Marzec 2006 Autor Napisano 7 Marzec 2006 Breslau Lissa była to pierwsza filia KL Gross-Rosen we Wrocławiu (powstała w 1942 roku). Znajdowała się w Leśnicy przy ul. Trzmielowickiej. Więżniowie tego podobozu mieli za zadanie wykonać prace wykończeniowe koszar SS. Obóz składał się z jednego, przerobionego ze stajni baraku mieszkalnego z ogólną sypialnią dla wszystkich więżniów oraz pomieszczenie dla więżniów funkcyjnych. Barak miał drzwi z dwóch stron, ale można było wychodzić i wchodzić tylko z jednej strony.W skład obozu wchodziła jeszcze kuychnia i pomieszczenie gospodarcze. Cały teren był ogrodzony płotem z drutu kolczastego. Na każdym jego narożniku była budka strażnicza.
past Napisano 7 Marzec 2006 Napisano 7 Marzec 2006 Leśnica - obów prawie na pewno na terenie lub zaraz obok obecnej jednostki wojskowej , gdzieś w sieci jest artykuł o tym podobozie Gross Rosen
Leuthen Napisano 1 Kwiecień 2006 Napisano 1 Kwiecień 2006 Jest taka publikacja, wydana przez Muzeum Gross-Rosen: Aneta Małek, Wrocławskie filie KL Gross-Rosen (1942-1945), Wałbrzych 2004 (kupiłem ją dzisiaj odwiedzając b.obóz koncentracyjny w Rogoźnicy). Zawiera opisy wszystkich czterech podobozów KL Gross-Rosen we Wrocławiu, a także plany dwóch z nich - Breslau II i Breslau-Lissa.PozdrawiamLeuthen{S Nati, czy to nie przypadkiem z tej publikacji pochodzą przytoczone przez Ciebie informacje o Breslau-Lissa? :-)
Anarchista Napisano 3 Kwiecień 2006 Napisano 3 Kwiecień 2006 Czy to ten obóz z którego więżniowie pracowali w obecnym Hydralu (wtedy Rheinmetall-Borsig(?) ) ?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.