plaut76 Napisano 1 Marzec 2006 Autor Napisano 1 Marzec 2006 Witam!Jak w temacie. Mam kopię niemieckiej bluzy wz 36 i komplet obszyć. Głównie chodzi mi o patki na kołnierzu. Bardzo proszę o jakieś foto-zbliżenia.Dzięki.
acer Napisano 1 Marzec 2006 Napisano 1 Marzec 2006 http://www.germanmilitaria.com/Heer/photos/H99554.html
acer Napisano 1 Marzec 2006 Napisano 1 Marzec 2006 http://www.germanmilitaria.com/Heer/photos/H51353.html
acer Napisano 1 Marzec 2006 Napisano 1 Marzec 2006 http://www.germanmilitaria.com/Heer/photos/H90554.html
mr2z Napisano 2 Marzec 2006 Napisano 2 Marzec 2006 To jeszcze ja mam pytanie, żeby nie zakładać nowego wątku: w którym roku rozpoczęto produkcję i stosowanie obszyc typu bevo? Czy bevo można użyć na modelu M40?
plaut76 Napisano 2 Marzec 2006 Autor Napisano 2 Marzec 2006 WitamDzięki wszystkim za zdjęcia. Bardzo się przydadzą.Pozdrawiamplaut76
mostpegaza Napisano 2 Marzec 2006 Napisano 2 Marzec 2006 mr2z dokładnie od kiedy roszyło bevo nie wiem ale do M40 możesz uzywać (zdjecia mam ale nie moge zaprezentować) jeżeli interesuje Ciebie okres 44 - 45. Wcześniej to niepewna sprawa.Pozdrawiam!
acer Napisano 2 Marzec 2006 Napisano 2 Marzec 2006 Jeszcze w kwestii reprodukcji bluz M-36.Wreszcie zaczyna się coś pojawiać w sensie bardziej dokładnych replik. Od lewej oryginał od prawej replika.Cena konkurencyjna do Herosów i Franciszków.
plaut76 Napisano 2 Marzec 2006 Autor Napisano 2 Marzec 2006 WitamMam jeszcze pytanie jeśli chodzi o sposób naszycia godła. Spotkałem się z opinią, że naszywa się go 0,5 do 1 cm nad kieszenią. Dodatkowo lewa strona (ta w którą patrzy orzeł) powinna być naszyta lekko skosem w górę. Chyba po to, żeby po założeniu bluzy wydawało się że godło jest naszyte równolegle. Wydaje się, że właśnie w ten sposób naszyty jest orzeł na foto oryginału bluzy zamieszczonym przez acera . Na innych fotkach oryginalnych bluz wydaje się natomiast, że skrzydła orła są równoległe do górnego szwu klapy kieszeni. Czy coś na ten temat mówi regulamin?
Horst Napisano 2 Marzec 2006 Napisano 2 Marzec 2006 Naszywki typu BeVo są wykonywane metoda tkania żakardowego(proces Jacquard'a), która została opracowana już w 1805 roku!Tak więc Feldbluse 36 mozna jak najbardziej obszyć BeVo, mam nawet przedwojenne fotki ukazujące żołnierzy we wczesnych mundurach z insygniami wyszytymi tą metoda.Pozdrawiam
Horst Napisano 2 Marzec 2006 Napisano 2 Marzec 2006 Acer, pokazałeś mundur yanika z allegro, który niestety jakością nie grzeszy... tańszy, to fakt. Ale jakość pozostawia wiele do życzenia.Mundury Historyczne szyją kurtki 36, 40, 42/43 i 44 ze sturmowskiego sukna i nawet nieźle im idzie http://www.allegro.pl/item88472119_kurtka_mundurowa_m_40.htmlSukno w ich mundurach jest co prawda szorstkie i wydaje się jak koc, ale mundury naprawde ładne, przeszywane jasną nicią. Nie to co lipa yanika.Pozdrawiam
acer Napisano 2 Marzec 2006 Napisano 2 Marzec 2006 Nie było moim zamiarem robienia nikomu reklamy, uchowaj Boże. Dla początkującego rekonstruktora pewnie wystarczy, jeżeli liczy się każde 50 zł. Sam nie rekonstruuję.Co do Mundurów Historycznych to porównując foty do oryginałów wydaje się lekko chybiony kolor w stosunku do oryginału. Mam wrażenie że produkt rzeczonego wyżej wytwórcy plasuje się tu bliżej oryginału- fota wyżej. Co jest lipą nie powiem,nie użytkuję produktów tego asortymentu tych wytwórców.
Horst Napisano 2 Marzec 2006 Napisano 2 Marzec 2006 Bzdurą jest porównywanie kolorów na podstawie zdjęć. Na fotach różnie to wychodzi, zależy od ośwteilenia a także od ustawień monitora.Sukno yanika ma dobry kolor. Niestety faktura materiału jest beznadziejna!Mundury z MH widziałem osobiście i sukno (poza tym że szorstkie) jest super.Obydwa mundury kosztują tyle samo - 450zł, przy czym te z MH są o niebo lepsze od yanikowskich.Jak sam to określiłeś, piszesz jako ktoś kto się nie zna na jakości, ja mogę zaryzykować stwierdzenie że się znam.Pozdrawiam
acer Napisano 2 Marzec 2006 Napisano 2 Marzec 2006 Sukno yanika ma dobry kolor"I o to mi tylko chodziło :))Z fotami to myślę że nie do końca jak piszesz. Ileż ludzi zrobiłoby w balona gdyby takie germanmilitaria robiło podkręcane foty wystawianych mundurów wartych tysiączki :)Na marginesie wiadomo jakie barwniki w jakich proporcjach mieszano by uzyskać wymagany kolor Feldgrau" do farbowania tkaniny ?W ogóle kupowanie munduru do chodzenia moim zdaniem wymaga osobistego kontaktu ze sprzedającym, oglądniecia, dotknięcia, zdjęcia miary jeżeli ma leżeć jak trzeba. Wtedy też można zobaczyć ten kolor :)Chciałbym uniknąć kryptoreklamy, ale ciekawi mnie strasznie pochodzenie mundurów naszych czołowych i najbardziej znanych GRH - niemieckich.Krajowe czy import ?
plaut76 Napisano 2 Marzec 2006 Autor Napisano 2 Marzec 2006 Panowie a może ktoś by mi udzielił odpowiedzi na mój ostatni post w sprawie naszywania godła :) proszę.
acer Napisano 2 Marzec 2006 Napisano 2 Marzec 2006 Trudno tu mi coś powiedzieć. Na dostępnych mi fotach większość przypadków orzeł jest naszywany bez skosów równolegle do krawędzi kieszeni.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.