Cronos Napisano 1 Marzec 2006 Autor Napisano 1 Marzec 2006 WitamPotrzebuje informacji o Polskim Obozie Koncentracyjnym" w Berezie Kartuskiej. Historie, opis działania, moze jakies wspomnienia skazanych, okoliczności zamknięcia, jak ten fakt był komentowany w innych państwach, porostu jak by sie dało to wszystko:)Pozdrawiam
langfuhr Napisano 1 Marzec 2006 Napisano 1 Marzec 2006 no z tym polskim obozem" to przesadziles...sprawdz archiwum gazety wyborczej,oni lubia plakac nad czlonkami kpp , miedzynarodowki i roza luksemburg. oni mieli tylko gozdziki i czerwone flagi, przeciez nie byli piata kolumna, nie chcieli obalac wladzy, ani pomagac bolszewii w 1920
Cronos Napisano 1 Marzec 2006 Autor Napisano 1 Marzec 2006 No może przesadziłem:P ale jak ktoś coś wie to błagam o info:)Chodzi mi o ramową historie, a nie żałosne artykuliki od Michnika, ale sprawdze trop...:)
bambulu Napisano 1 Marzec 2006 Napisano 1 Marzec 2006 Dalesz czadu z tym Obozem koncentracyjnym". Jakbym czytal Super Expres, jak nie bedzie sensacji to kicha. Skad ten pomysl ? Z bylych akt PZPR-u ? Jeszcze mozna dorzucic wiezienie Brzeskie, wymieszac to z prawda" wg. Wyborczej i mamy nowa historie. Bereza byla bardzo przydatnym obozem. W wiekszosci siedzieli tam komunisci, troche nacjonalistow Ukrainskich i od czasu do czasu wpadl" tam jakis ONR-owiec czy inszy prawicowiec.KPP bylo sterowane przez Rosje. Po 1990 r. ukazal sie kilka publikacji na temat Berezy, poszukaj w bibliotece. Nie pamietam tutulow, ale byly one z Berza w tytule. Sprawdz strony Fundacji Karta.Pozdrawiam i na przyszlosc rada - waz troche slowa, bo niektore matoly nie doczytaja ze za 2 - 3 zdania lagodzic i tonujesz to okreslenie.
maxikasek Napisano 1 Marzec 2006 Napisano 1 Marzec 2006 Minister spraw wewnętrznych Felicjan Sławoj-Składkowski w końcu 1937 r. odpowiadając w Sejmie na interpelacje poselskie podał, że w Berezie przebywało 176 Ukraińców, w większości członków Organizacji Ukraińskich Nacjonalistów (OUN), 28 działaczy ONR, jeden socjalista oraz 43 komunistów. W 1939 zamykano tam podejrzanych o dywersję mniejszości narodowe. We wrześniu 1939 r. w obozie przebywało 7 tys. internowanych: 4,5 tys. Ukraińców i 2 tys. Niemców; w tym 360 kobiet. Byli wśród uwięzionych także kryminaliści. Były też osoby krytykujące władze jak Stanisław Cat-Mackiewicz- piłsudczyk i BBWR-owiec, przesiedział 17 dni za krytykę polityki obronnej władz sanacyjnych.
berdan Napisano 1 Marzec 2006 Napisano 1 Marzec 2006 Panowie, nie przesadzacie z tą kaczą" poprawnością polityczną?W dwudziestoleciu ludzie nie mieli naszej wiedzy historycznej i w Berezie siedzieli za przekonania. To że byli manipulowani i międzynarodówka była agenturą bolszewicką jeszcze wtedy nie było takie jasne...Więzienie to wiezienie niezaleznie w jakim systemie politycznym, nieprawdaż???Kto wie co za jakis czas się odciemni" w sprawie naszych obecnych styropianów"...Oby nic gorszego niż dawna KPP.
Towarzysz Iwan Napisano 1 Marzec 2006 Napisano 1 Marzec 2006 Bereza była świetnym pomysłem! Dzisiaj bardzo by się przydała, żeby mieć gdzie umieścić liberałów! Panowie - zastanówcie się co piszecie - Bereza była bardzo przydatnym obozem" ??Pozostawiam bez komentarza. Smutne jest, że mimo doświadczeń II wś, komuny i reszty represji niektórzy dalej myślą stosować takie metody.Temat był już omawiany, nie ma sensu go rozgrzebywać. Jedni zostaną przy swoim, drudzy przy swoim i i tak porozumienia nie będzie. Bereza jasną kartą historii na pewno nie była.
Cronos Napisano 1 Marzec 2006 Autor Napisano 1 Marzec 2006 Towarzyszu Iwanie piszesz Temat był już omawiany". Niestety ja na wyszukiwarce nic nie znalazłem, możesz mi zapodać linkem? Każde zdane ( nie ważne czy za, czy przeciw ) na ten temat mi sie przyda.
Towarzysz Iwan Napisano 1 Marzec 2006 Napisano 1 Marzec 2006 Cronos - temat wypłynął przy okazji, o ile pamiętam, tematu o zezwierzęceniu" ludzi podczas wojny, którzy z normalnych stali się katami ==> tam też pojawiła się dyskusja o osobach pilnujących Berezy. Niestety linka nie posiadam :(
maxikasek Napisano 2 Marzec 2006 Napisano 2 Marzec 2006 Cronos- wrzuć w google hasło Bereza KArtuska" czy obóz w Berezie" ja te dane wziąłem z googli :-)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.