Skocz do zawartości

Polski Obóz"

Cronos

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Potrzebuje informacji o Polskim Obozie Koncentracyjnym" w Berezie Kartuskiej. Historie, opis działania, moze jakies wspomnienia skazanych, okoliczności zamknięcia, jak ten fakt był komentowany w innych państwach, porostu jak by sie dało to wszystko:)
Pozdrawiam
Napisano
no z tym polskim obozem" to przesadziles...sprawdz archiwum gazety wyborczej,oni lubia plakac nad czlonkami kpp , miedzynarodowki i roza luksemburg. oni mieli tylko gozdziki i czerwone flagi, przeciez nie byli piata kolumna, nie chcieli obalac wladzy, ani pomagac bolszewii w 1920
Napisano
No może przesadziłem:P ale jak ktoś coś wie to błagam o info:)Chodzi mi o ramową historie, a nie żałosne artykuliki od Michnika, ale sprawdze trop...:)
Napisano
Dalesz czadu z tym Obozem koncentracyjnym". Jakbym czytal Super Expres, jak nie bedzie sensacji to kicha. Skad ten pomysl ? Z bylych akt PZPR-u ?
Jeszcze mozna dorzucic wiezienie Brzeskie, wymieszac to z prawda" wg. Wyborczej i mamy nowa historie.
Bereza byla bardzo przydatnym obozem. W wiekszosci siedzieli tam komunisci, troche nacjonalistow Ukrainskich i od czasu do czasu wpadl" tam jakis ONR-owiec czy inszy prawicowiec.
KPP bylo sterowane przez Rosje.
Po 1990 r. ukazal sie kilka publikacji na temat Berezy, poszukaj w bibliotece. Nie pamietam tutulow, ale byly one z Berza w tytule. Sprawdz strony Fundacji Karta.
Pozdrawiam i na przyszlosc rada - waz troche slowa, bo niektore matoly nie doczytaja ze za 2 - 3 zdania lagodzic i tonujesz to okreslenie.
Napisano
Minister spraw wewnętrznych Felicjan Sławoj-Składkowski w końcu 1937 r. odpowiadając w Sejmie na interpelacje poselskie podał, że w Berezie przebywało 176 Ukraińców, w większości członków Organizacji Ukraińskich Nacjonalistów (OUN), 28 działaczy ONR, jeden socjalista oraz 43 komunistów. W 1939 zamykano tam podejrzanych o dywersję mniejszości narodowe. We wrześniu 1939 r. w obozie przebywało 7 tys. internowanych: 4,5 tys. Ukraińców i 2 tys. Niemców; w tym 360 kobiet. Byli wśród uwięzionych także kryminaliści. Były też osoby krytykujące władze jak Stanisław Cat-Mackiewicz- piłsudczyk i BBWR-owiec, przesiedział 17 dni za krytykę polityki obronnej władz sanacyjnych.
Napisano
Panowie, nie przesadzacie z tą kaczą" poprawnością polityczną?W dwudziestoleciu ludzie nie mieli naszej wiedzy historycznej i w Berezie siedzieli za przekonania. To że byli manipulowani i międzynarodówka była agenturą bolszewicką jeszcze wtedy nie było takie jasne...Więzienie to wiezienie niezaleznie w jakim systemie politycznym, nieprawdaż???Kto wie co za jakis czas się odciemni" w sprawie naszych obecnych styropianów"...Oby nic gorszego niż dawna KPP.
Napisano
Bereza była świetnym pomysłem! Dzisiaj bardzo by się przydała, żeby mieć gdzie umieścić liberałów!

Panowie - zastanówcie się co piszecie - Bereza była bardzo przydatnym obozem" ??

Pozostawiam bez komentarza. Smutne jest, że mimo doświadczeń II wś, komuny i reszty represji niektórzy dalej myślą stosować takie metody.

Temat był już omawiany, nie ma sensu go rozgrzebywać. Jedni zostaną przy swoim, drudzy przy swoim i i tak porozumienia nie będzie. Bereza jasną kartą historii na pewno nie była.
Napisano
Towarzyszu Iwanie piszesz Temat był już omawiany". Niestety ja na wyszukiwarce nic nie znalazłem, możesz mi zapodać linkem? Każde zdane ( nie ważne czy za, czy przeciw ) na ten temat mi sie przyda.
Napisano
Cronos - temat wypłynął przy okazji, o ile pamiętam, tematu o zezwierzęceniu" ludzi podczas wojny, którzy z normalnych stali się katami ==> tam też pojawiła się dyskusja o osobach pilnujących Berezy. Niestety linka nie posiadam :(

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie