Skocz do zawartości
  • 0

KLAMRA WH

ładziak111

Pytanie

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
cytuję: Dark blue buckle,1937,2 1/2x1 7/8"
dark blue steel buckle, hallmarked RODO, used by Coastal Artillery Units and combat NAval personnel including MArines. It has been reported that there are dark green buckles dated 1942 with the MArine Proof Stamp of M on the tab. Author has not seen one of these buckles.
Napisano
http://www.allegro.pl/item89421709_klamra_wh_zobacz_nie_licytuj.html - to chyba twoja klamra? Teraz już wszystko jasne - Kriegsmarine, prawdopodobnie baterie nabrzeżne. Szkoda, że od razu nie umieściłeś tu tych zdjęć.
Napisano
W kraju może nowość, ale nie na tym Forum. A klamerka to zwykła klamra Wehrmachtu, czyli nosił ja Wehrmacht, żadna specjalna formacja. Wszystkie stalowe były malowane farbą.
Daniel
Napisano
Jeśli pokazałeś tą blachę wewnętrzną stroną, to nie dziw się, że nikt nie rozpoznał w niej Kriegsmarine. Normalna klamra WH od wewnetrznej strony też jest gładka". Pretensję możesz mieć tylko do siebie, że udzieliłeś nam niepełnej informacji, przez co wyciągnęliśmy różne wnioski. Nie zrzucaj więc winy na nasz brak kompetencji, czy ierzeczowe odpowiedzi".
Pozdrawiam
Napisano
Czesc pytan/odpowiedzi jest w innym watku:
http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=282925

Ladziak - wylacz CapsLocka, Twoje posty sa malo czytelne, regulamin masz juz zacytowany wyzej.

zas uzywanie wielkich liter jest powszechnie uzywane za krzyk.

moderator
Napisano
Nie widać przodu Twojej klamry, ale już jej kolor pozwala wyeliminować ją jako klamrę Kriegsmarine. Klamry Kriegsmarine mogły być stalowe lub aluminiowe, zaczepy też mogły być standardowe (chociaż częściej trafiają się z takim szerszym), ale zawsze były bez groszkowania i pokryte złotym kolorem, który często szybko się wycierał, ale ślady zawsze zostawały.
Napisano

Właśnie, zapomniałem o Kriegsmarine... Na tym kiepskim skanie widać głównie różnicę kolorystyczną między dwoma klamrami Kriegsmarine. Kriegsmarine nosiło też te zwykłe" pomalowane na zielono, ale kolor złoty był rzeczywiście dla nich charakterystyczny.
Pozdrawiam

Napisano
też doszedłem do materiałow gdzie ta klamra jest opisana jako kriegsmarine w poprzednim wątku o tym samym tytule otrzymałem podpowiedz że nie ma w niej nic szczególnego że to zwykła piechoty także dzięki wszystkim za inne podpowiedzi bardziej rzeczowe!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie