Romo Napisano 28 Luty 2006 Autor Napisano 28 Luty 2006 Witam poszukuję planów przemarszów Wojsk Napoleońskichw roku 1812 no i w ogóle wszystkiego co z tym związane w szczególności interesują mnie terenywielkopolski.Jeżeli ktoś ma niech pomoże z góry dzięki.Pozdrawiam
PA Napisano 12 Maj 2006 Napisano 12 Maj 2006 Też poszukuję miejsc, w których wojska napoleońskie przechodziły. Być może po odwrocie jeden z załogi" się pozostał na dłużej, bo spotkał ładną Polkę, jestem potomkiem z takiego związku, ale w żaden sposób nie mogę natrafić na jakiś ślad. W latach 70-tych pisała o tym jakaś prasa, lecz wtedy mnie to nie interesowało.Miejsce gdzie urodził się mój dziadek to powiaty (różne w podziale admin.) puławski, kozienicki, kielecki. Może ktoś ma podobny problem, lub mieszka w pobliżu i słyszał o francuskich (napoleońskich zołnierzach), korzeniach mieszkańców.
SirPolo Napisano 12 Maj 2006 Napisano 12 Maj 2006 mogę jedynie dodać, że pozostałości (w formie okopów, umocnień i fortów z tych czasów) znajdują się w okolicach Serocka (Wały Nap.) oraz Łomży (fort)pozdr. SirPolo
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.