Romo Napisano 30 Czerwiec 2003 Autor Napisano 30 Czerwiec 2003 Jak jest ktoś z okolic Kaliszato niech da cynk słyszałem ostatnio fajska opowieść.Pozdro
Gość Napisano 30 Czerwiec 2003 Napisano 30 Czerwiec 2003 Jestem z kalisza. Co ciekawego masz w Skarszewie - zawsze można sprawdzić
Romo Napisano 1 Lipiec 2003 Autor Napisano 1 Lipiec 2003 CześćW 39 chyba 3(nie jestem pewien)wrześniaPrzelatywało nad Skarszewem 12 jakiś samolotów niemieckich(świadek niestety nie wie co to za maszyny)tak sie złożyło że nasze wojskojuż po zdobyciu Kalisza miało w Skarszewie stanowisko działka (były to jakieś niedobitki naszej armii)ito właśnie stanowisko zestrzeliło 9 z tych maszynwszystkie one spadały właśnie w lasach w Skarszewie starsi ludzie z tych okolic dokładnie pamiętaja miejscagdzie to było tak powiedział mi mój świadek ,zreszta ma on u siebie trzy koła od jednego z nich i rurki aluminiowe(widziałem na własne oczy ,koła firma Continental i to w idealnym stanie)warto by pobiegać po lesie może akurat?PozdrawiamRomo
Gustaff Napisano 1 Lipiec 2003 Napisano 1 Lipiec 2003 Myślę że możemy spróbować poszperać, możesz się kontaktować na priva - uzgodnimy ewentualny termin i kontakt ( najbliższa sobota niestety odpada- mam już zajęty termin)
Gustaff Napisano 1 Lipiec 2003 Napisano 1 Lipiec 2003 Na razie nic do mnie dotarło, ale mam nadzieję że się odezwiesz.
random Napisano 1 Lipiec 2003 Napisano 1 Lipiec 2003 qrcze, zestrzelić 9 z 12 maszyn to niezła skuteczność.. Jak na amerykańskim filmie, w którym zawsze można liczyć na realizm :-)
Romo Napisano 2 Lipiec 2003 Autor Napisano 2 Lipiec 2003 Wiem że to jak z filmu ,ale takie historie sięniestety trafiają , może bym w to nie uwierzył lecz tak sie składa że opowiedział mi to mój wójeka dowodem na to są trzy koła u mnie w domu odkręcone od jednego z tych samolotówPozdrawiamRomo
Romo Napisano 2 Lipiec 2003 Autor Napisano 2 Lipiec 2003 Sorko ,ale nadal nie moge się z Toba połączyc wraca mi wiadomość z powrotemmam prośbe wyslij mi co kolwiek moze coś nie tak z adresem?
Mariusz Napisano 2 Lipiec 2003 Napisano 2 Lipiec 2003 Witam,Jestem również z Kalisza, ale podchodzę bardzo sceptycznie do sprawy tzw. spadów" w lesie. Jednakże daj znać kiedy chcesz iść. Może coś...choć szczerze mówiąc nie słyszałem o tej historii, aczkolwiek z 1939 to nie jedyna historia związana z Kaliszem i okolicami. Daj znać na priv.PozdrawiamMariusz
Romo Napisano 2 Lipiec 2003 Autor Napisano 2 Lipiec 2003 jak masz coś ciekawego to pisz w kupie większa siła :-) wysłałem Ci wiadomość Mariusz pozdrawiam
Mariusz Napisano 2 Lipiec 2003 Napisano 2 Lipiec 2003 Jak na razie nic nie dostałem... ale czekam. Jakim dysponujesz sprzętem?Postaram się wybarć z tobą, bo każdą informację warto sprawdzić. Tylko kiedy? Ja będę starał się wyrawać jak tylko praca pozwoli.Mariusz
Romo Napisano 2 Lipiec 2003 Autor Napisano 2 Lipiec 2003 Czekam na Cyklopa ,jakoś tak na dniach ma przyjść ,też mam ful pracy ,ale czas zawsze sie znajdzie a Ty z czym chodzisz?
random Napisano 2 Lipiec 2003 Napisano 2 Lipiec 2003 Sorki, że przerywam ponownie ale - panowie, trzymajmy się logiki. Piszesz, że dowodem na to, że z 12 przelatujących maszyn nasi zestrzelili 9 jest to, że powiedział Ci o tym wujek, i że masz w posiadaniu 3 koła odkręcone od tych samolotów. Nie chcę się zbytnio czepiać i pomijając zeznania wujka to 3 koła od samolotu trochę śmiesznie tłumaczą zestrzelenie 9 maszyn. Jakbyś miał tych kół 27 (3 x 9 bo liczne tylne :) to faktycznie coś by było na rzeczy. Żebym nie został źle zrozumiany - ja nie twierdzę, że tam żadnego samolotu nie ma, ale na litość boską - co to był za Rambo we IX 39, który z 12 samolotów rozwalił 9, i to jeszcze z jednego stanowiska.. Ktoś się chyba zbyt dużo naoglądał Pear Harbour" albo naczytał komiksów a'la Tajemnica Złotej Maczety" :-)pozdrawiam,
Dziki Napisano 2 Lipiec 2003 Napisano 2 Lipiec 2003 Co to były za komiksy? Ta tajemnica Złotej Maczety? Coś kojarze... ;)
Romo Napisano 2 Lipiec 2003 Autor Napisano 2 Lipiec 2003 Cześć Random nie tłumacz się :-) wcale nie mam Ci za złe że nie bardzo w to wierzysz bo tak szczerze mówiąc to i ja nie wierze do końca w te 9 maszyn ,jestem jednak przekonany że coś tam spadło i widoczny dowód tego mam u siebie w domu .Wiem jedno z piszczałką warto tam wyskoczyć każda legenda ma ziarenko prawdy" chyba znasz to przysłowie :-)Pozdrawiam
random Napisano 2 Lipiec 2003 Napisano 2 Lipiec 2003 no właśnie :) poomiatać nie zawadzi. Jak znajdziecie resztę kół to biję się w piersi :-)pozdro,
random Napisano 2 Lipiec 2003 Napisano 2 Lipiec 2003 do Dzikiego - Tajemnica Złotej Maczety to była rewelacja! Komiks był o dziadku, który po wojnie opowiada gówniarzom swoje przygody podczas IIWŚ. Juz w pierwszym zeszycie jest zajebioza - pan witold :) wspomina, jak we wrześniu 1939 był pilotem myśliwskim i latał na Łosiu :)) Potem zilustrowana jest pierwsza walka eskadry pana witolda - łosie nawalają się z heinklami-111 - piękne beczki, spirale, ataki lotem koszącym - co ciekawe pan witold będąc pilotem siedzi w oszkolnym dziobie i obsługuje mg i steruje w międzyczasie maszyną :) Oczywiście zetrzelił od razu 2 niemców. Takich perełek jest dalej cała masa dlatego mi się przypomniało.... Między innymi w którymś tam odcinku płynąc jako cywil na brytyskim niszczycielu wyręcza obsługę działka p-lot podczas nalotu i własnoręcznie zestrzeliwuje 3 stukasy :)
Mariusz Napisano 2 Lipiec 2003 Napisano 2 Lipiec 2003 Do Randoma: sprawdzić trzeba wszystko, ale z tymi 9 z 12 to faktycznie jest co najmniej dziwne.Do Romo: kiedyś miałem hcałupniczej roboty buzerę, teraz mam W3P. Ale dobre i to...Pozdrawiam obuMariusz
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.