Skocz do zawartości

skarszew

Romo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jestem z kalisza. Co ciekawego masz w Skarszewie - zawsze można sprawdzić
Napisano
Cześć
W 39 chyba 3(nie jestem pewien)września
Przelatywało nad Skarszewem 12 jakiś
samolotów niemieckich(świadek niestety nie wie
co to za maszyny)tak sie złożyło że nasze wojsko
już po zdobyciu Kalisza miało w Skarszewie stanowisko działka (były to jakieś niedobitki naszej armii)i
to właśnie stanowisko zestrzeliło 9 z tych maszyn
wszystkie one spadały właśnie w lasach w Skarszewie
starsi ludzie z tych okolic dokładnie pamiętaja miejsca
gdzie to było tak powiedział mi mój świadek ,zreszta ma on u siebie trzy koła od jednego z nich i rurki aluminiowe(widziałem na własne oczy ,koła firma Continental i to w
idealnym stanie)warto by pobiegać po lesie może akurat?
Pozdrawiam

Romo
Napisano
Myślę że możemy spróbować poszperać, możesz się kontaktować na priva - uzgodnimy ewentualny termin i kontakt ( najbliższa sobota niestety odpada- mam już zajęty termin)
Napisano
qrcze, zestrzelić 9 z 12 maszyn to niezła skuteczność.. Jak na amerykańskim filmie, w którym zawsze można liczyć na realizm :-)
Napisano
Wiem że to jak z filmu ,ale takie historie się
niestety trafiają , może bym w to nie uwierzył
lecz tak sie składa że opowiedział mi to mój wójek
a dowodem na to są trzy koła u mnie w domu odkręcone
od jednego z tych samolotów

Pozdrawiam
Romo
Napisano
Sorko ,ale nadal nie moge się z Toba
połączyc wraca mi wiadomość z powrotem
mam prośbe wyslij mi co kolwiek moze
coś nie tak z adresem?
Napisano
Witam,
Jestem również z Kalisza, ale podchodzę bardzo sceptycznie do sprawy tzw. spadów" w lesie. Jednakże daj znać kiedy chcesz iść. Może coś...choć szczerze mówiąc nie słyszałem o tej historii, aczkolwiek z 1939 to nie jedyna historia związana z Kaliszem i okolicami. Daj znać na priv.
Pozdrawiam
Mariusz
Napisano
jak masz coś ciekawego to pisz w kupie większa
siła :-) wysłałem Ci wiadomość Mariusz

pozdrawiam
Napisano
Jak na razie nic nie dostałem... ale czekam. Jakim dysponujesz sprzętem?
Postaram się wybarć z tobą, bo każdą informację warto sprawdzić. Tylko kiedy? Ja będę starał się wyrawać jak tylko praca pozwoli.

Mariusz
Napisano
Czekam na Cyklopa ,jakoś tak na dniach ma przyjść ,też mam ful pracy ,ale czas zawsze sie znajdzie a Ty z czym chodzisz?
Napisano
Sorki, że przerywam ponownie ale - panowie, trzymajmy się logiki. Piszesz, że dowodem na to, że z 12 przelatujących maszyn nasi zestrzelili 9 jest to, że powiedział Ci o tym wujek, i że masz w posiadaniu 3 koła odkręcone od tych samolotów. Nie chcę się zbytnio czepiać i pomijając zeznania wujka to 3 koła od samolotu trochę śmiesznie tłumaczą zestrzelenie 9 maszyn. Jakbyś miał tych kół 27 (3 x 9 bo liczne tylne :) to faktycznie coś by było na rzeczy.
Żebym nie został źle zrozumiany - ja nie twierdzę, że tam żadnego samolotu nie ma, ale na litość boską - co to był za Rambo we IX 39, który z 12 samolotów rozwalił 9, i to jeszcze z jednego stanowiska.. Ktoś się chyba zbyt dużo naoglądał Pear Harbour" albo naczytał komiksów a'la Tajemnica Złotej Maczety" :-)
pozdrawiam,
Napisano
Cześć Random nie tłumacz się :-) wcale nie mam Ci za złe że nie bardzo w to wierzysz bo tak szczerze mówiąc to i ja nie wierze do końca w te 9 maszyn ,jestem jednak przekonany że coś tam spadło i widoczny dowód tego mam u siebie w domu .
Wiem jedno z piszczałką warto tam wyskoczyć każda legenda ma ziarenko prawdy" chyba znasz to przysłowie :-)

Pozdrawiam
Napisano
do Dzikiego - Tajemnica Złotej Maczety to była rewelacja! Komiks był o dziadku, który po wojnie opowiada gówniarzom
swoje przygody podczas IIWŚ. Juz w pierwszym zeszycie jest zajebioza - pan witold :) wspomina, jak we wrześniu 1939 był pilotem myśliwskim i latał na Łosiu :)) Potem zilustrowana jest pierwsza walka eskadry pana witolda - łosie nawalają się z heinklami-111 - piękne beczki, spirale, ataki lotem koszącym - co ciekawe pan witold będąc pilotem siedzi w oszkolnym dziobie i obsługuje mg i steruje w międzyczasie maszyną :) Oczywiście zetrzelił od razu 2 niemców. Takich perełek jest dalej cała masa dlatego mi się przypomniało.... Między innymi w którymś tam odcinku płynąc jako cywil na brytyskim niszczycielu wyręcza obsługę działka p-lot podczas nalotu i własnoręcznie zestrzeliwuje 3 stukasy :)
Napisano
Do Randoma: sprawdzić trzeba wszystko, ale z tymi 9 z 12 to faktycznie jest co najmniej dziwne.

Do Romo: kiedyś miałem hcałupniczej roboty buzerę, teraz mam W3P. Ale dobre i to...

Pozdrawiam obu

Mariusz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie