danieloff Napisano 3 Marzec 2006 Autor Napisano 3 Marzec 2006 2A - bardzo dziękuję za wszystkie informacje, kolejny trop do rozwiązania zagadki.
danieloff Napisano 23 Marzec 2006 Autor Napisano 23 Marzec 2006 Tak dla odświeżenia tematu pochwalę się, że dotarłem do informacji, iż niektóre dokumenty dotyczące mojego pradziadka, a w szczególności jego działalności spółdzielczej w latach 1919 - 1940 znajdują się w Muzeum Spółdzielczości, które w 2001 roku zostało przeniesione z Nałęczowa do Warszawy, obecnie mieści się w domu przy ul. Jasnej 1. Jestem już umówiony z Panem kustoszem, który obiecał poszperać w archiwum i kto wie, może będą tam również informacje np. frontowej przeszłości mojego pradziadka w szeregach carskiej armii. Gdybym się czegoś wiecej dowiedział, dam znać. Każdy trop jest dobry.Daniel
Rizun Napisano 23 Marzec 2006 Napisano 23 Marzec 2006 Akta armii rosyjskiej do rewolucji 1917 r. przechowywane są w Moskwie, Gosudarstwiennyj Wojenno-Istoriczeskij Archiw, ulica Baumanska Wtoraja.
Badylarz Napisano 4 Sierpień 2006 Napisano 4 Sierpień 2006 WitamOdświeżę trochę wątek, bo mnie temat też interesuje.Również miałem pradziadka, który służył w carskiej armii. Nie wiem tylko kiedy, czy już w 1905r. czy też dopiero w 1914r. Wiem tylko, że ranny trafił nad Bajkał, do Irkucka, nawet mam zdjęcia, ale niestety nie mam skanera. Jak znajdę dostęp, to wam puszczę. Nawet nie wiem w jakiej jednostce służył, ale, ciekawostka, z przekazów rodzinnych wiem, że był w okopach wraz ze swoim bratem i że ten brat zginął przy nim. Czy jest możliwe, żeby bracia służyli w tym samym oddziale, oczywiście niższego szczebla ?PozdrowieniaBadylarz
hentro Napisano 7 Sierpień 2006 Napisano 7 Sierpień 2006 Mam podobny problem tyle, że w moim przypadku chodzi o losy mojego dziadka, który w roku 1914 służył w zaborze rosyjskim w 64 Kazańskim Pułku Piechoty. Pułk ten stacjonował w Białymstoku. Wiem iż podczas tej służby mój dziadek samowolnie oddalił się z jednostki i został zatrzymany przez rosyjską żandarmerię. Fakt ten miał miejsce około 10-12 grudnia 1914 roku według kalendarza juliańskiego (taki wówczas obowiązywał w zaborze rosyjskim . Po tej dacie brak jest jakichkolwiek informacji o moim dziadku. Nie wiem czy to wykroczenie ze strony dziadka kwalifikowało się do rozstrzelania (od sierpnia trwała już wojna światowa, czy po prostu odkomenderowano go do innej jednostki, np na front japoński. Nie wiem również jakie były losy 64 Kazańskiego Pułku Piechoty. Gdyby ktoś znał odpowiedż na nurtujące mnie pytania to będę mu bardzo wdzięczny.
stella Napisano 7 Sierpień 2006 Napisano 7 Sierpień 2006 znależć pułk i info o nim można w rosyjskim internecie - z tym, że będą po rosyjsku. Np. na www.yandex.ru można wstukać polskimi literami ”64 kazanskij polk pehoty”. Może być bez „pehoty”. Niżej ukaże się pytanie: „translit?” i hasło po rosyjsku. Kliknąć na to i brnąć przez cyrylicę... Zajrzałem - coś tam jest na temat Kazańskiego. Pozdrowienia
Andy79 Napisano 18 Marzec 2008 Napisano 18 Marzec 2008 Witam,Ja również poszukuję informacji o bracie dziadka, który uczestniczył w wojnie rosyjsko-japońskiej. Z przekazów rodzinnych wynika, że Andrzej Wojciechowski (ur. 1886, prawdopodobnie w miejscowości Łysobyki - obecnie Jeziorzany, woj. lubelskie), był artylerzystą i stacjonował podczas wojny z japończykami w dalekim Władywostoku. Niestety, nic więcej nie wiadomo. Andrzej zmarł w Łysobykach w roku 1930. Widzę, że temat nie był dawno poruszany, a może coś przez ten czas się zmieniło, ktoś znalazł jakieś nowe tropy, którymi możnaby podążać, aby znaleźć więcej informacji o sowich przodkach, służących w armii carskiej...pozdrawiam,Andrzej Wojciechowski(zbieżność imienia/nazwiska)
lekki bronek Napisano 27 Grudzień 2008 Napisano 27 Grudzień 2008 cześć.Mam problem poszukuje informacji na temat mojego pradziadka Teofila Jankowskiego ,który służył w wojsku carskim,przebywał na terenie Warszawy w latach 1905-1910,prawdopodobnie był oficerem.Tyle wiem z przekazów rodzinnych i na tym koniec.Wszelkie próby odnalezienia śladu na terenie Warszawy okazały się bezowocne.Czy ktoś z państwa przypadkiem nie spotkał się z tym nazwiskiem,jeżeli tak to prosiłabym o kontakt.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.