KudłatyHD Napisano 26 Luty 2006 Autor Napisano 26 Luty 2006 Oto odważnik, niestety bez miseczek, chyba Polski bo ma orełka:)))Może ktoś mi coś więcej o nim powie??
KudłatyHD Napisano 26 Luty 2006 Autor Napisano 26 Luty 2006 Oto odważnik, niestety bez miseczek, chyba Polski bo ma orełka:)))Może ktoś mi coś więcej o nim powie??
Raned Napisano 26 Luty 2006 Napisano 26 Luty 2006 Nie jest to sam odważnik a raczej pokrywa do kompletu odważników miseczkowych.
KudłatyHD Napisano 26 Luty 2006 Autor Napisano 26 Luty 2006 Spód tez jest, to jest cąłośc, tylko bez środka, poprostu zdjęcie jest zrobione z góry.Jedyne czego brak to miseczek ze środka. To wiek chyba XVIII pomyłka w temacie.
getton Napisano 2 Marzec 2006 Napisano 2 Marzec 2006 No dobra, jak Ci tak zależy, to mam jeszcze jedną teorię:Gdyby był to sagan, to powiedziałbym, iz nalewano tam wrzątku i wstawiano sobie pod pierzynę, żeby sobie podgrzać łoże.Ponieważ jest to raczej coś picolo" stawiam, iż to ceberek do przetapiania złota:nawrzucane do środka złotego złomu, postawione na płomień i...odlewamy np. pierścień...
getton Napisano 27 Luty 2006 Napisano 27 Luty 2006 Napis DVCAT = dukat.Być może był to odważnik do ważenia tzw. grzywny.Punca z orzełkiem (trochę niewidoczna) ale przypomina Polskę międzywojenną.Jeżeli 32 oznacza rok 1932, to chyba pokryło by się z reformą monetarną Grabskiego.Pozdrawiam.
KudłatyHD Napisano 27 Luty 2006 Autor Napisano 27 Luty 2006 Tylko, że wtedy juz nie było takich odwązników w stosowaniu. Widziałem na stronach z takimi fantami to były datowane na 18 wiek
Pytanie
KudłatyHD
Oto odważnik, niestety bez miseczek, chyba Polski bo ma orełka:)))
Może ktoś mi coś więcej o nim powie??
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.