marek123 Napisano 25 Luty 2006 Autor Napisano 25 Luty 2006 Taka naszła mnie myśl jak w temacie.........jak dotąd nie słyszałem o jakiej kolwiek imprezie. Mam na mysli rekonstrukjcie działań z II wś !!! pozdro Marek
qrak Napisano 25 Luty 2006 Napisano 25 Luty 2006 A gdzie tam w Niemczech byly wielkie, przelomowe bitwy? Berlin? Budziszyn? Wszystko skazane na zaglade. A kto chce rekonstruowac bitwy od poczatku przegrane?
marek123 Napisano 25 Luty 2006 Autor Napisano 25 Luty 2006 to samo pytanie mozesz zadac polskim rekonstrukcjom.....np. Bzura,Wyry tez przegrane bitwy :] Sam jestem w rekonstrukcji po stronie polskiej i jakos kreci mnie to, no baa i za kazdym razem dostaniemy baty :/ Ale pytam powaznie w Niemczech nie ma rekonstrukcji historycznej ??? pozdro Marek
Paweł80 Napisano 25 Luty 2006 Napisano 25 Luty 2006 witam też jestem ciekaw...myślę że tam rekonstrukcja źle by się kojarzyła i mogłaby skupić osoby ze środowisk noefaszystowskich. Druga sprawa to, to że w Niemczech symbolika III Rzeszy jest zakazana, a umundurowanie,odznaczenia to wszystko chcąc czy nie kojarzy się z jednym więc tu chyba koło się zamyka.
Fall Napisano 25 Luty 2006 Napisano 25 Luty 2006 nie ma.byl tylko tradycyjny przejazd rekonstruktorow armi USA przez miasteczka i wioski w bayern, zgodnie z datami wyzwolen, wjezdzali do kolejnych miasteczek.impreza jednorazowa z okazji 60 rocznicy, co dalej zobaczymy...niemieckie GRH, a jest ich kilka awia" sie za granicami Republiki Federalnej Niemiec...poz Fall
Bzura2005 Napisano 25 Luty 2006 Napisano 25 Luty 2006 Doswiadczenia czeskie byly jednak w tym, zakresie negatywne (zreszta problem dotyczyl tez grup ... francuskich).
Fall Napisano 26 Luty 2006 Napisano 26 Luty 2006 Masz racje.Osobiscie spotkalem tylko kilku ludzi (mozna powiedziec 3 grupy) bez zapedow" w wiadomym kierunku. Dla zwyklego Niemca wszystko co kojazy sie z okresem 1933 - 1945 to NAZIOLE. Z kimkolwiek rozmawialem, zawsze patrzy niesamowicie zdziwiony ze ktos na swiecie moze odtwarzac niemiecka Armie z tego okresu, ze ktos dobrowolnie ubiera taki mundur... najchetniej by wymazali ten kawalek histori z podrecznikow... Obecnie niewielka czesc spoleczenstwa ma pojecie co, jak i dlaczego sie wtedy wydarzylo. Takie traktowanie histori sprzyja powstawaniu ruchow NeoNazi, mlodziez nie ma pojecia co, jak i dlaczego... Absolutny zakaz pokazywania symboli, portretow, czy publikacji z tego okresu doprowadzil do ogolnego oglupienia" - niestety... Kazdy kto sie interesuje tym okresem jest odrazu okrzykiwany neonazista... Znajdzie sie niemiecki NeoNazi ktory w mundurze SSLAH biega po imprezach w Czechach, moze nawet w domu ma nielegalny MG42 czy PPS (tak tak, byla juz taka sytuacja!) mozna z tego zrobic afere i pieknie podtrzymac" ogolnie przyjety obraz...poz Fall
d007 Napisano 26 Luty 2006 Napisano 26 Luty 2006 Marek123: Na jakiej podstawie Kolega sądzi, że Bitwa Wyrska była bitwą przegraną przez Wojsko Polskie ?Pozdrawiam d007
marek123 Napisano 26 Luty 2006 Autor Napisano 26 Luty 2006 chodzilo mi o całokształt bitew, bitewek wrzesniowych....a Wyry fakt glupio mi wyskoczylo, przepraszam :]pozdro marek
Cavalry Ranger Napisano 26 Luty 2006 Napisano 26 Luty 2006 A dlaczego Niemcy od razu maja odtwarzac Niemcow? Ja spotkalem Niemcow odtwarzajacych US Army.Z tego co wiem w Niemczech nie ma zlotow ani rekonstrukcji na znane nam skale. Zloty chyba tylko pojazdow i to male, klubowe... Jednak obywatele niemieccy licznie uczestnicza w imprezach odbywajacych sie poza granicami Rze.. ekhm... Repubilki :)Panowie specjalisci od PW, robicie tu OT!!!!!! Macie dzial o 39 to idzcie tam sobie uskutecznic dyskusje.
Fall Napisano 26 Luty 2006 Napisano 26 Luty 2006 Cavalry Ranger oczywiscie masz racje!poprzednia moja odpowiedz dotyczyla rekonstrukcji WH, LW czy SS a nie formacji zwyciezcow tej wojny - bo takowe grupy -np USArmy - istnieja legalnie i dysponuja sporymi zasobami mundurowo sprzetowymi ;-)poz FallPS podobnie jak Indianie, Rzymianie, Krzyzacy, Napoleonczycy czy 1WS a ta to z obu stron!
wilcz Napisano 27 Luty 2006 Napisano 27 Luty 2006 W Niemczech odbywają się rekonstrukcje bitew z XVIII i XIXw., natomiast wszystko to co jest związane z latami nazizmu nie jest akceptowane przez niemieckie społeczeństwo.Najdobitniej widać to podczas wejść niemieckiej policji na teren giełd militarnych.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.