bestler Napisano 23 Luty 2006 Autor Napisano 23 Luty 2006 Mam pytanko dla znawców powstania styczniowego:kosa przygotowana do osadzenia na sztorc na końcu prosta (taki szpikulec): Czy kosy powstańcze tego typu miały bite jakieś punce?
pedro Napisano 23 Luty 2006 Napisano 23 Luty 2006 nie wiem czy wszycy kowale oznakowywali swoje wyroby ale mam w posiadaniu kilka starych wyrobów kowalskich które maja bicia są to proste znaki rybka, krzyzyk , kołko z kreska spotykałem tez sie ze znakami liter( moze to była pierwsza litera imienia kowala) ale od jakiego okresu znakowali swoje wyroby ciezko mi powiedziec wiem że od 1 połowy XIX wkazdy szanujacy sie rzemielśnik cechował swoje wyroby pozdro
grba Napisano 23 Luty 2006 Napisano 23 Luty 2006 To jest kosa (bez kosiska) z 1863r z muzeum w Krasnymstawie. Różni się od zwykłej gospodarczej nie tylko tym, że jest postawiona na sztolc, posiada również kolec.Kosy najczęściej były wykonywane, kute przez wiejskich kowali, militaryzowano również kosy wytwarzane fabrycznie. Czytałem o takich kosach pochodzących z fabryki maszyn i narzędzi rolniczych Ewans, Lilpop, Rau w Drzewicy (obecnie Gerlach).
Lokomotywa Napisano 23 Luty 2006 Napisano 23 Luty 2006 Jak zwykle koledzy filmy i Grottger zrobily wam spustoszenie w glowach Otóz musicie wiedzieć że w owych czasch były dwa rodzaje kos kosa do koszenia ,oraz kosa do sieczki -kosa przedstawiona przez grbe to własnie kosa do sieczki . W oryginale miała ona tylko drewnianą rekojeśc oraz szpikulec ustawiony pod katem 45* -(służył do zabierania słomy) przekucie jej na sztor polegalo na wyprostowaniu tego szpikulca i osadzenie kosy na długim drzewcu .Kosy zwykle do koszenia prostowano bez problemu na sztorc w miejscu gdzie posiadały one fałdę .Kosynierzy formowani przez Kościuszke tworzyli w szyku bojowym trójszereg -pierwszy szereg uzbrojony w piki miał kłuc ,drugi szereg uzbrojony w kosy do koszenia (wyprostowane)miał ciąc i trzeci szereg uzbrojony w kosy do sieczki na najdłuższych drewnach miał rąbać zza pleców pozostałych dwóch .Problemy byly z utrzymaniem karności wsród chlopów bo nie trzymali szyku i albo rzucali sie kupą do ataku albo do ucieczki .Wartośc bojowa kosynierów była niewielka - pod Racławicami po strzale z kartacza ruszyli bezładnie do ataku ratując formacje i zdobywając armaty ale pózniej juz tak nie bywało
Lokomotywa Napisano 23 Luty 2006 Napisano 23 Luty 2006 zapomniałem dodać że kosa do sieczki służyła do siekania slomy na drewnianym pieńku - uzywalo sie jej jak tasaka
Lokomotywa Napisano 23 Luty 2006 Napisano 23 Luty 2006 na obrazku z linku grby są przedstawione oba rodzaje kos i piki
bestler Napisano 23 Luty 2006 Autor Napisano 23 Luty 2006 O właśnie o taki typ kosy chodzi jak na fotce.To wtakim razie pojawia się kolejne pytanie jakie jest prawdopodobieństwo że kosa jest z powstania anie np z lat 30stych XX wieku? W takiej sytuacji jest ryzyko że ten typ kosy był w użyciu w gospodarstwach jako ręczna sieczkarnia do momentu mechanizacji" czyli teoretycznie mógł występować w latach np 60 tych. pozdroffka
grba Napisano 23 Luty 2006 Napisano 23 Luty 2006 Wybaczcie, ale to co nazywacie kosą do sieczki" ja znam jako rzezak.
bestler Napisano 23 Luty 2006 Autor Napisano 23 Luty 2006 Temat dotyczy chłopskiej broni o której nikt chyba nie pisał rozprawek naukowych(nie to co o szablach koncerzach i bagnetach)...powiem tylko że mam dziadków na wsi i nigdy nie widziałem takiego narzędzia i nikt o tym nie wspominał. Do kiedy więc używano kosy do sieczki czy rzezaka?Dlaczego mówi się że w Polsce są tylko nieliczne kosy powstańcze skoro byłyby idealne repliki np. o 100 lat starsze od powstańczych? Dzieki za informacje - i myślę że temat jest rozwojowy czekam na dalsze postypozdr kosiarz :)
grba Napisano 23 Luty 2006 Napisano 23 Luty 2006 Kosa narządzie rolnicze. Wrócił kosynier do domu, poszedł do kowala, przekuł ją ze sztorca „w kąt”, potem żął plony, aż ją syn, może wnuk zużył.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.