Skocz do zawartości
  • 0

co to jest?

pancerny

Pytanie

Napisano

po ostrym zakończeniu tej okrągłej blachy można stwierdzić że słóżyło to do wycinania w czymś kółek średnica tej blachy to 7,2 cm.może ktoś wie co to

pozdrawiam pancerny

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kolego getton z opisu pierwszego zdjęcia wynika, że krawędzie są ostre. Pozostaje jeszcze odpowieź na pytanie czy kolega podejdzie do tego bydlęcia ?
Napisano

nooo chłopaki pierogi to jadłem ale robione trdycyjnymi metodami :)
Zamieszczam fotke mocowania ostrego kółka i trzeba stwierdzić że jest solidnie zanitowane

Widze że temat brnie i niewiadomo gdzie się zatrzyma ale fajnie hahaha:)
pozdrawiam wszystkich

Napisano
pierogi? :) znakowanie zierzat? :) uhahaha- mysle,nawet jestem pewien,ze to słuzyło do wycinania otworów w skorze poprostu w zakładzie kusnierskim
Napisano
Kolego borysss możliwe, że masz rację ale ta skóra musiałaby być cienka bo urządzenia, które ja widziałem były metalowe ponieważ to daje możliwośc uderzenia np. młtkiem.
Pozdrawiam.
Napisano
witam,
1/oznaczyć konia na dupie rozpalonym żelazem na trzonku długości 15 cm ( pomijając fakt że to się oczywiście spali przy grzaniu) może tylko Van Dam albo Chuk Norris ...sprawność wymagana monstrualna.
2/ wyciąć skórę przyciskając ręką przez drewnianą rączkę bez uderzenia młotkiem mogą tylko wyżej wymienieni + Pudzianowski i Terminator ( sprawności nie trzeba mieć ale pary to jak młot pneumatyczny co najmniej

Z racji małego prawdopodobieństwa wystepowania w/wym osobników na terenach słowiańskich i zajmujących się takimi pracami ja wymienione obstawiam PIEROGI ...

PZDR PATRON
Napisano

po ostrym zakończeniu tej okrągłej blachy można stwierdzić że słóżyło to do wycinania w czymś kółek średnica tej blachy to 7,2 cm.może ktoś wie co to

pozdrawiam pancerny

Napisano
To może byc przyrząd do poierania próbek z czegoś (ciata ,jakiejś masy ,ziemi) mozliwości jest wiele podobnego przyrzadu używałem do pobierania próbek masy formierskiej kiedyc widziałem że podobnym przyrządem tylko mniejszym pobierano próbki serów :) ale tylu nas tu jest ze któs na pewno bedzie wiedział pozdro
Napisano
zgadzam się z borysss'em jest to przyrządzik do wycinania kółek w skórze do dziś uzywa się podobnych w zakładach kusnierskich :)

Pozdrawiam
Napisano
Kolego Waldku jeżeli chodzi o wymienną rączkę to oczywiście był żart. Pierogi to było moje pierwsze skojarzenie i nie wykluczam innych zastosowań tego urządzenia. Po głębszej analizie fotek i twoich argumentach mogę powiedzieć: jest wielce prawdopodobne, że to coś służyło do siekania.
Po wczorajszym dniu wykluczyłem pączki ponieważ widziałem, że robi się to pokalem do piwa :))).
Miałem też inną koncepcję ale okazało się, że urządzenie nie ma uchwtów do montażu cyferek, wtedy na 100% byłby to przyrząd do wycinania numerów przez nasz rząd.
Pozdrawiam.
Napisano
Urządzenie to Panowie nie służyło do wypalania znaków na krowich dupach.....( sory) , ani do wycinania pierogów , no bo przecież można to zrobić zwykłą szklanka lub filiżanką, według mnie to służyło do............................ szatkowania kapusty. I co Wy na to?
Napisano
Każdy ma swoją koncepcję ale wydaje mi się, że kloega waldefryk nigdy nie widział szatkownicy. Ja osobiście wielokrotnie korzystałem z takiego urządzenia pochodzącego z okresu międzywojennego i nie przypomina ono niczym tego na foto. Przed chwilą przeglądałem strony z przyrządami kuśnierskimi i są pokazane tam wycinaki do skóry (oczywiście współczesne)i okazuje się, że nawet przy małym fi trzeba urzyć młotka. Możliwe, że niemcy używali wymiennego co kilka uderzeń zakończenia z drewna :)).
Napisano
Przypomniało mi się jeszcze , że kiedyś dawno temu widziałem podobne urządzenie w rzeźni. I proszę się nie śmiać, masarz już po uduszeniu bydlaka skrobał po oparzeniu w gorącej wodzie z włosów. Bardzo szybko i sprawnie mu to szło, nie wiem pewnie teraz już się tak nie robi , ale myślę że jest to, TO na 100 %

Pozdrawiam- W.
Napisano
Już wiem to jest spluwaczka …..mój dziadek miał taką i przez otwór w tym dnie mierzł do babki jak się w kurzył gdy mu pierogów nie dała . To jest to..............

Ps
i pancerny nie chichraj się ze śmiechu
Napisano
Zwróćcie uwagę, iż część robocza (kółko) jest wymienne.
Pracowało (ślady czyszczenia korozji).
Jakie kształty tam mogły jeszcze być...hmmmmmmm.....
Obstawiam kwadrat, prostokąt, owal itp.
Napisano
Kolego tomku6 z całym szacunkiem z szatkownicą miałem wiele do czynienia można by wręcz powiedzieć , że zęby na niej zjadłem. Oczywiście że nie chodzi mi tutaj o normalną szatkownice taka gdzie ładuje się całą galówkę kapusty i się wykonuje ruchy posuwisto zwrotne , a raczej o mały przyrząd służący do siekania np kapusty a także innych warzyw na stolnicy. Kiedyś gdzieś coś takiego widziałem no może miało troszkę inny kształt, ale bardzo sprytnie szatkowało. Skąd skojarzenie , że to urządzenie niemiecki, Niemcy z natury buli oszczędni i jakoś sobie nie wyobrażam , żeby po każdym waleniu młotkiem pędzili do stolarza , żeby dorobić nową rękojeść. A może to służyło do samoobrony.........na dłuższym kiju mogło by być wielce zaczepna bronią......Ciekawy jestem jakie teorie Panowie wysuniecie......za oknem pogoda jak widać, do wiosny jeszcze ho ho ....wiec można wspaniale się zajmować PIERDOŁAMI !!!!!!!!!!!!

Pozdrawiam – Waldek
Napisano
Skoro do kapusty...hmmmmmm...
to pewnie przyrząd do wycinania głombów...
z kapusty oczywiście.
Ps. Lokomotywa: niedawno twierdziłeś że do pierogów. Kwadratowych?
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie