dojara Napisano 22 Luty 2006 Autor Napisano 22 Luty 2006 Witam jak w temacie orginał czy dobra kopia?POZDR.
Boruta Napisano 22 Luty 2006 Napisano 22 Luty 2006 Myślę, że lipa, zresztą ktos sprzedaje na allegro podobne spreparowaną z takim samym tyłem, tylko innej formacji jako kopię.Pozdrawiam
dojara Napisano 22 Luty 2006 Autor Napisano 22 Luty 2006 DZeki boruta też tak myślałem ale nie ma jak fachowa opinia
dojara Napisano 22 Luty 2006 Autor Napisano 22 Luty 2006 Dzeki boruta też tak myślałem ale nie ma jak fachowa opinia
Boruta Napisano 22 Luty 2006 Napisano 22 Luty 2006 Ja nie jestem fachowcem, po prostu sprawdziłem na allegro.Pozdrawiam
R51 Napisano 22 Luty 2006 Napisano 22 Luty 2006 Ta klamerka jest oryginalna. Znaleziona została w ... kupie cegieł z rozbiórki starego domu. Wyprodukowana została w Gdańsku przez firmę R. Thiela.
R51 Napisano 22 Luty 2006 Napisano 22 Luty 2006 Plakieta w tym egzemplarzu jest nalutowywana. Porónując tą przedstawioną przez Ciebie, nawet biorąc pod uwagęm, że te klamry produkowało naprawdę wiele firm, w związku z czym występować muszą spore różnice w wykonaniu poszczególnych egzemplarzy, przychylam sie do zdania kolegi, że klamra która prezentujesz to falsyfikat.Pozdrawiam
R51 Napisano 22 Luty 2006 Napisano 22 Luty 2006 Ze swej strony spotykałem się z klamrami tego typu wykonywanymi jako wypraski z blachy, czasem były prasowane razem z godłem, czasem godło z plakietą stanowiło oddzielną wypraskę nalutowaną na klamrę wykonaną z wyginanej blachy (patrz wyżej). Nigdy natomiast nie spotkałem się z klamrą tego typu wykonaną techniką odlewu. Zauważyłem natomiast, że przy obecnym rozwoju technik odlewniczych większość podróbek klamer wykonwywanych jest właśnie metoda odlewania. Dlatego sądzę, że mamy do czynienia z podróbką.Pozdrawiam
dojara Napisano 22 Luty 2006 Autor Napisano 22 Luty 2006 Dzieki wielkie za dobry wykład teraz wiadomo bedzie czego sie wystrzegaćpozdr.
Boruta Napisano 22 Luty 2006 Napisano 22 Luty 2006 Np:http://www.allegro.pl/item86321573_klamra_gott_mit_uns.html
R51 Napisano 23 Luty 2006 Napisano 23 Luty 2006 Powyżej widać świetny przykłąd klamry, gdzie godło tłoczone jest wraz z klamrą, nie zaś nalutowane jako plakieta, lub wpinane na ząbki. Wystrzegaj się klamer gładkich" na odwrocie.Pozdrawiam
Pytanie
dojara
Witam jak w temacie orginał czy dobra kopia?
POZDR.
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.