Skocz do zawartości
  • 0

klamra orginał czy kopia?

dojara

Pytanie

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Myślę, że lipa, zresztą ktos sprzedaje na allegro podobne spreparowaną z takim samym tyłem, tylko innej formacji jako kopię.
Pozdrawiam
Napisano

Ta klamerka jest oryginalna. Znaleziona została w ... kupie cegieł z rozbiórki starego domu. Wyprodukowana została w Gdańsku przez firmę R. Thiela.

Napisano

Plakieta w tym egzemplarzu jest nalutowywana. Porónując tą przedstawioną przez Ciebie, nawet biorąc pod uwagęm, że te klamry produkowało naprawdę wiele firm, w związku z czym występować muszą spore różnice w wykonaniu poszczególnych egzemplarzy, przychylam sie do zdania kolegi, że klamra która prezentujesz to falsyfikat.
Pozdrawiam

Napisano
Ze swej strony spotykałem się z klamrami tego typu wykonywanymi jako wypraski z blachy, czasem były prasowane razem z godłem, czasem godło z plakietą stanowiło oddzielną wypraskę nalutowaną na klamrę wykonaną z wyginanej blachy (patrz wyżej). Nigdy natomiast nie spotkałem się z klamrą tego typu wykonaną techniką odlewu. Zauważyłem natomiast, że przy obecnym rozwoju technik odlewniczych większość podróbek klamer wykonwywanych jest właśnie metoda odlewania. Dlatego sądzę, że mamy do czynienia z podróbką.
Pozdrawiam
Napisano
Powyżej widać świetny przykłąd klamry, gdzie godło tłoczone jest wraz z klamrą, nie zaś nalutowane jako plakieta, lub wpinane na ząbki. Wystrzegaj się klamer gładkich" na odwrocie.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie