von Neumarkt Napisano 21 Luty 2006 Autor Napisano 21 Luty 2006 Co to za ozdoba i z jakiego okresu może pochodzić?
R51 Napisano 21 Luty 2006 Napisano 21 Luty 2006 Jeśli mnie oczy nie mylą to jest stalowa, albo żeliwna kołatka do drzwi z XIX- XX w. (bo na to wygląda). Upewnić się można ustalając, czy wykonane jest to ze stali, albo żeliwa, jeśli tak, to z pewnością nie jest to ozdoba.Pozdrawiam
von Neumarkt Napisano 21 Luty 2006 Autor Napisano 21 Luty 2006 Dzięki,ale to nie to.Wykonane z miedzi i wymiary 30mmx30mm.
zaku Napisano 22 Luty 2006 Napisano 22 Luty 2006 jeżeli to ma szerokość do 2 cm to mi to wygląda na kolczyk...
getton Napisano 23 Luty 2006 Napisano 23 Luty 2006 Jeśli kolczyk, to do nosa.Ale co za Aborygeni mogli to nosić na tych terenach?
kryszak Napisano 21 Luty 2006 Napisano 21 Luty 2006 wicie z mojej wiedzy wynika ze kolatki sa troche inne. moze i ozdoba trudno okreslicpozdro kryszak
R51 Napisano 21 Luty 2006 Napisano 21 Luty 2006 Może to być zapinka do płaszcza pozbawiona bodżca, z tym że zwykle bywały trochę większe. Ornamentyka wysoce nieczytelna. Z bratem jesteśmy archeologami, co prawda bardziej specjalizujemy się w póżnym średniowieczu, ale mamy zbiorek podręczników archeologicznych. Niestety nigdzie nie natrafiliśmy na analogiczne przedmioty. Nie oznacza to oczywiście że takich nie ma. Jeśli to zapinka do płaszcza, to pochodzi co najmniej z póżnego średniowiecza.Pozdrawiam
Pytanie
von Neumarkt
Co to za ozdoba i z jakiego okresu może pochodzić?
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.