Ruprecht Napisano 20 Luty 2006 Autor Napisano 20 Luty 2006 Witam,i prosze o identyfikacje paru szabel - nie tylko ewentualne nazwy, ale moze tez pare slow o nich (kto, kiedy i gdzie takich uzywal itp.) oraz moze jakas przyblizona wartosc. Dzieki.Pierwsza szabla
cbndm Napisano 20 Luty 2006 Napisano 20 Luty 2006 Z kartek które przedstawia Ruprecht wynika że jest to pałasz austro-węgierski I wojna
cbndm Napisano 20 Luty 2006 Napisano 20 Luty 2006 A tym bardziej rumianki ,wyjaśnił już chyba wszystko.
redigor Napisano 20 Luty 2006 Napisano 20 Luty 2006 WitamTak co do poz.4 to moim zdaniem jest to szabla oficera piechoty wz.1861 oczywiscie austryjacka,a zastosowanie klingi Solingena nie jest niczym niezwykłym w szablach i innej bialej bronii ogólnie wytwarzanej wg.wzorów austryjackich.Pozdrawiam. Redigor
kpt Alatriste Napisano 10 Grudzień 2012 Napisano 10 Grudzień 2012 W zagadkowy sposób zaginął mój ostatni post, więc powtórzę: szabla" nr 7 ma tyle tylko wspólnego z talwarem, że powstała w Indiach, o czym świadczy ordynarny napis MADE IN INDIA". Zaiste, producent tego wyrobu musiał mieć osobliwe poczucie humoru, skoro nawet nie starał się udawać, że spreparował tandetną eplikę".
rumianki Napisano 20 Luty 2006 Napisano 20 Luty 2006 ta samo jak i lokomotywie nie podobają mi się te dziurki w jelcu natomiast na 95% jest to szabla austryjacka a to że ma głowmię solingena to bardzo często stosowano głownie pruskie w austryjackich szablach jak pisze redigor(redigor pomyliłeś 4 z 5 bo 4 to niewątpliwie ludwikówka)ludwikówki były używane tylko przez szeregowych jazdy(ułanów) oficerowie i podoficerowie we wrześniu używali szabel wz.21
redigor Napisano 21 Luty 2006 Napisano 21 Luty 2006 Istotnie pomyliłem numeracje zdjęć,przepraszam i dziękuje za wyłapanie mojego roztargnienia.
Ruprecht Napisano 21 Luty 2006 Autor Napisano 21 Luty 2006 Rumianki - jak bys mogl to wycen je w przyblizeniu. Co prawda nie chce sie ich pozbywac (pamiatka - jak juz pisalem), ale ciekawy jestem ile mniej wiecej sa warte.A przy okazji - czy jest w sieci jakas dobra strona o polskich szablach ? Najlepiej ze zdjeciami. Ja znalazlem tylko ta: http://www.kawaleria.marcin-lewandowski.xip.pl/szable.php
Ruprecht Napisano 20 Luty 2006 Autor Napisano 20 Luty 2006 Witam,i prosze o identyfikacje paru szabel - nie tylko ewentualne nazwy, ale moze tez pare slow o nich (kto, kiedy i gdzie takich uzywal itp.) oraz moze jakas przyblizona wartosc. Dzieki.Pierwsza szabla
Pytanie
Ruprecht
Witam,
i prosze o identyfikacje paru szabel - nie tylko ewentualne nazwy, ale moze tez pare slow o nich (kto, kiedy i gdzie takich uzywal itp.) oraz moze jakas przyblizona wartosc.
Dzieki.
Pierwsza szabla
38 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.