amsel44 Napisano 19 Luty 2006 Autor Napisano 19 Luty 2006 Wykopalem to na glembokosci ok 1m . ale mam problem z identyfikacja ,bo jak widac to cus" ma sciecie i otwor z gwintem. moze to jakis zwykly ciezarek od np. zegara. (sporego)
kokesh Napisano 21 Luty 2006 Napisano 21 Luty 2006 JESZCZE TYLKO DRĄŻEK ZAKONICZONY Z OBU STRON GWINTEM DRUGA TAKA KULA I MASZ CHLOPIE STARODAWNA SZTANGE JAK NA PLAKACIE Z CYRKOWCEM .POZDRO..
amsel44 Napisano 21 Luty 2006 Autor Napisano 21 Luty 2006 Witam , dodalem to zdjecie bo na cudaku" sa cyfry ,wykopalem jeszcze ok 30 tych sredniej wielkosci kul (ok. 11 cm) i kilka malych sr ok.7 cm. ale najdziwniejsza jest ta wielka .(i najciekawsza)amsel44.
amsel44 Napisano 21 Luty 2006 Autor Napisano 21 Luty 2006 Maxikasek , niestety w moim granacie jest jeden otwor ,wiec raczej odpada 1-wsza wojna (chyba ?),ale zostawiam to waszej ocenie.amsel44 pozdro.
amsel44 Napisano 19 Luty 2006 Autor Napisano 19 Luty 2006 Wykopalem to na glembokosci ok 1m . ale mam problem z identyfikacja ,bo jak widac to cus" ma sciecie i otwor z gwintem. moze to jakis zwykly ciezarek od np. zegara. (sporego)
amsel44 Napisano 19 Luty 2006 Autor Napisano 19 Luty 2006 To ow gwint sprawca problemu ,pomocy .amsel44
amsel44 Napisano 21 Luty 2006 Autor Napisano 21 Luty 2006 To tak -- rylem sobie dolek z 1m i ....blaszka ocynk ,podnosze sa ,tak z 40-sci kilka kul. dalej znowu przekladka z blaszki ocynk i narzedzia warsztatowe,lekko z 30-40 kilo ,nastepnie znowu b. ocynk i .....to zostawie sobie. trzy warstwy maneli min. wlasnie kule .dostalem to na terenie niemieckiej jed.woj. wroclaw- osobowice .
amsel44 Napisano 21 Luty 2006 Autor Napisano 21 Luty 2006 Sztange juz znalazlem zobacz kokesh na - nasze odkrycia-silownia 1936". hehehe. walczy" tym synek (CYCU)-dobrze ze tego nie widzi ,za cyca"bym dostal .hehehe .pozdro. amsel44
kokesh Napisano 21 Luty 2006 Napisano 21 Luty 2006 To jeszcze jakieś średniowieczne hankle i możesz otworzyć muzeum kulturystyki he.he.he
janushew Napisano 21 Luty 2006 Napisano 21 Luty 2006 Jeszcze dwa pomysły: 1-odważnik 2-zakończenie dżwigni pompy ? :) pozdr J
getton Napisano 22 Luty 2006 Napisano 22 Luty 2006 Jak na tej wielkiej kuli zobaczyłem 7 1/2, to od razu skojarzyło mi się jednak z odważnikami.7 i 1/2 puda to jakieś chyba koło 5 kilo...a w tym otwór gwintowany...cóż...urząd miar wsypywał odpowiednią ilość ołowiu i atestował ze swoim wzornikiem, następnie zakręcał nakrętkę a'la pieczęć, a jakiś ciekawski wyskubał ją, bo myślał, że w środku grzechocze np. złoto...To by się zgadzało...aczkolwiek jestem prawie pewny iż nie jeden kupiec łyknie przynętę i opylisz garłacza".Pozdrawiam.
amsel44 Napisano 21 Luty 2006 Autor Napisano 21 Luty 2006 Janushew, pompa? te raczej mialy mniejsze koncowki i zdobione .natomiast odwaznik ,ok.ale ten gwint ? . ja wprawdzie wykopalem to razem z innymi kulami ,ale to oczywiscie malo. ktos mogl to ciepnac"w dolek przypadkowo.pozdro. amsel44.
amsel44 Napisano 22 Luty 2006 Autor Napisano 22 Luty 2006 Getton , ciekawie prawisz" ale ta twoja wersja jest podparta" zdjeciami lub literatura ?. oczywiscie ja jestem zielony ,jesli chodzi o odwazniki ,ale takie cos (waga!) musi podkreslam musi miec uchwyt !.druga sprawa nie upieram sie wiec ze to kula. cudak " zostaje w domu ,bo fajnie wyglada z innymi. pozdrawiam i dzieki za info. jesli masz jakies zdjecia podobnego odwaznika" to wstaw.amsel44.
janushew Napisano 19 Luty 2006 Napisano 19 Luty 2006 Pozdr! Ciekawe gdzie znalazłeś? czy w pobliżu pola jakiejś bitwy? nie pamiętam by kule armatnie miały takieścięcie" J
kokesh Napisano 22 Luty 2006 Napisano 22 Luty 2006 Mam jeszcze jedną teorie widziałem podobne kule przy starej prasie śrubowej takiej jak do bicia monet .Jak znajde zdjecie to podeśle ,pozdro.
Peter Napisano 19 Luty 2006 Napisano 19 Luty 2006 No i dobrze, że ma gwint i ścięcie. Wygląda mi to na I WŚ. Gdzieś widziałem zdjęcie granatnika (??!!) okopowego - coś a la garłacz z załadowaną taką końcówką" . Oczywiście pocisk nadkalibrowy. Ile toto waży ?
Pytanie
amsel44
Wykopalem to na glembokosci ok 1m . ale mam problem z identyfikacja ,bo jak widac to cus" ma sciecie i otwor z gwintem. moze to jakis zwykly ciezarek od np. zegara. (sporego)
17 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.