Skocz do zawartości
  • 0

Kula armatnia ? (17cm)

amsel44

Pytanie

Napisano

Wykopalem to na glembokosci ok 1m . ale mam problem z identyfikacja ,bo jak widac to cus" ma sciecie i otwor z gwintem. moze to jakis zwykly ciezarek od np. zegara. (sporego)

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
JESZCZE TYLKO DRĄŻEK ZAKONICZONY Z OBU STRON GWINTEM DRUGA TAKA KULA I MASZ CHLOPIE STARODAWNA SZTANGE JAK NA PLAKACIE Z CYRKOWCEM .POZDRO..
Napisano

Witam , dodalem to zdjecie bo na cudaku" sa cyfry ,wykopalem jeszcze ok 30 tych sredniej wielkosci kul (ok. 11 cm) i kilka malych sr ok.7 cm. ale najdziwniejsza jest ta wielka .(i najciekawsza)
amsel44.

Napisano
Maxikasek , niestety w moim granacie jest jeden otwor ,wiec raczej odpada 1-wsza wojna (chyba ?),ale zostawiam to waszej ocenie.
amsel44 pozdro.
Napisano

Wykopalem to na glembokosci ok 1m . ale mam problem z identyfikacja ,bo jak widac to cus" ma sciecie i otwor z gwintem. moze to jakis zwykly ciezarek od np. zegara. (sporego)

Napisano
To tak -- rylem sobie dolek z 1m i ....blaszka ocynk ,podnosze sa ,tak z 40-sci kilka kul. dalej znowu przekladka z blaszki ocynk i narzedzia warsztatowe,lekko z 30-40 kilo ,nastepnie znowu b. ocynk i .....to zostawie sobie. trzy warstwy maneli min. wlasnie kule .dostalem to na terenie niemieckiej jed.woj. wroclaw- osobowice .
Napisano
Sztange juz znalazlem zobacz kokesh na - nasze odkrycia-silownia 1936". hehehe. walczy" tym synek (CYCU)-dobrze ze tego nie widzi ,za cyca"bym dostal .hehehe .
pozdro. amsel44
Napisano
Jak na tej wielkiej kuli zobaczyłem 7 1/2, to od razu skojarzyło mi się jednak z odważnikami.
7 i 1/2 puda to jakieś chyba koło 5 kilo...
a w tym otwór gwintowany...cóż...urząd miar wsypywał odpowiednią ilość ołowiu i atestował ze swoim wzornikiem, następnie zakręcał nakrętkę a'la pieczęć, a jakiś ciekawski wyskubał ją, bo myślał, że w środku grzechocze np. złoto...
To by się zgadzało...aczkolwiek jestem prawie pewny iż nie jeden kupiec łyknie przynętę i opylisz garłacza".
Pozdrawiam.
Napisano
Janushew, pompa? te raczej mialy mniejsze koncowki i zdobione .natomiast odwaznik ,ok.ale ten gwint ? . ja wprawdzie wykopalem to razem z innymi kulami ,ale to oczywiscie malo. ktos mogl to ciepnac"w dolek przypadkowo.
pozdro. amsel44.
Napisano
Getton , ciekawie prawisz" ale ta twoja wersja jest podparta" zdjeciami lub literatura ?. oczywiscie ja jestem zielony ,jesli chodzi o odwazniki ,ale takie cos (waga!) musi podkreslam musi miec uchwyt !.druga sprawa nie upieram sie wiec ze to kula. cudak " zostaje w domu ,bo fajnie wyglada z innymi. pozdrawiam i dzieki za info. jesli masz jakies zdjecia podobnego odwaznika" to wstaw.
amsel44.
Napisano
Mam jeszcze jedną teorie widziałem podobne kule przy starej prasie śrubowej takiej jak do bicia monet .Jak znajde zdjecie to podeśle ,pozdro.
Napisano
No i dobrze, że ma gwint i ścięcie. Wygląda mi to na I WŚ. Gdzieś widziałem zdjęcie granatnika (??!!) okopowego - coś a la garłacz z załadowaną taką końcówką" . Oczywiście pocisk nadkalibrowy. Ile toto waży ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie