tasiek Posted February 18, 2006 Author Share Posted February 18, 2006 Jak w temacie . Proszę o pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tasiek Posted March 2, 2006 Author Share Posted March 2, 2006 Ja jednak skłaniałbym się do tego , że jest to jednak zawieszka do szaszki carskiej . Widać to dokładnie na załączonym zdjęciu litewskiego żołnierza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
getton Posted February 27, 2006 Share Posted February 27, 2006 Czy do szabli...powinni wypowiedzieć się znawcy i kolekcjonerzy fehtunków.Powiem tylko, że były też takie wagi naciągowe: z jednej strony haczyk z łańcuszkiem (zawieszany gdzieś u góry np. przy stropie), w środku waga ze sprężyną i przesuwną wskazówką i na końcu znowu łańcuszek z haczykiem, aby np. zawiesić wiaderko z węglem i zobaczyć, ile węgla jest w wiadrze...a może jeszcze inne ustrojstwo...Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pika Posted February 20, 2006 Share Posted February 20, 2006 Witaj,tak,a dokładnie na takim łańcuchu wisiała carska dragonka,też takie cuś znalazłem na pruskich pozycjach,zindentyfikowałem na podstawie starego zdjęcia,pozdr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tasiek Posted February 18, 2006 Author Share Posted February 18, 2006 Jak w temacie . Proszę o pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tasiek Posted February 18, 2006 Author Share Posted February 18, 2006 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
osterode Posted February 25, 2006 Share Posted February 25, 2006 Znalazłem coś bardzo podobnego. Czy to też służyło do zawieszania szabli? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
tasiek
Jak w temacie . Proszę o pomoc.
6 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.