tasiek Napisano 2 Marzec 2006 Autor Napisano 2 Marzec 2006 Ja jednak skłaniałbym się do tego , że jest to jednak zawieszka do szaszki carskiej . Widać to dokładnie na załączonym zdjęciu litewskiego żołnierza.
getton Napisano 27 Luty 2006 Napisano 27 Luty 2006 Czy do szabli...powinni wypowiedzieć się znawcy i kolekcjonerzy fehtunków.Powiem tylko, że były też takie wagi naciągowe: z jednej strony haczyk z łańcuszkiem (zawieszany gdzieś u góry np. przy stropie), w środku waga ze sprężyną i przesuwną wskazówką i na końcu znowu łańcuszek z haczykiem, aby np. zawiesić wiaderko z węglem i zobaczyć, ile węgla jest w wiadrze...a może jeszcze inne ustrojstwo...Pozdrawiam.
pika Napisano 20 Luty 2006 Napisano 20 Luty 2006 Witaj,tak,a dokładnie na takim łańcuchu wisiała carska dragonka,też takie cuś znalazłem na pruskich pozycjach,zindentyfikowałem na podstawie starego zdjęcia,pozdr.
osterode Napisano 25 Luty 2006 Napisano 25 Luty 2006 Znalazłem coś bardzo podobnego. Czy to też służyło do zawieszania szabli? Pozdrawiam
Pytanie
tasiek
Jak w temacie . Proszę o pomoc.
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.