Skocz do zawartości

Skurka do chelmu

mati-181

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A po co chcesz to robić? Będziesz ten hełm nosił? Zmiękczanie jest zupełnym nieporozumieniem...
Przetrzyj lekko jakimś tłuszczem celem konserwacji, ale nie nasączaj i nie zmiękczaj.
Napisano
lanolina techniczna lub czysta (kosmetyczna) - do kupienia w aptekach albo w zaopatrzeniu chemicznym.
Napisano
No nosic to ja go raczej nie bende no moze okazyjnie ale chcialem zeby ja ladnie do chelmu dopasowac i zeby taka twarda nie byla bo sztywna normalnie jak drewno :p
  • 1 year later...
Napisano
Poszukaj w ksiązce pt.chemia dla kolekcjonera" jest tam troche o konserwacji skóry nie dużo ale zawsze może się przydać
Napisano
A ja uważam ,że skurka pisze się przez ó". To tak na marginesie, byśmy dbali o nasz język.
Wystarczy zakupić czystą glicerynę zamoczyć skórkę i będzie OK.
Pozdrawiam.
Napisano
Witam popieram pomysł z gliceryną, która jest do kupienia w aptece z większych pojemnikach. Jest to b. dobry środek do zmiększania i natłuszczania starej skóry przy tym nie odbarwia jej zbyt mocno i po odpowiednim zastosowaniu gdy już skóra będzie elastyczna nie sprawia że dotknięcie jej bęzie pozostawiało tłuszcz na rękach. Ja to robie tak że 2, 3 opakowania gliceryny wlewam do słoika i rozcięczam spirytusem wtedy lepiej się ona wchłania a także spirytus troche dezynfekuje z grzybów i bakteri wykopaną skóre. Z moją wkładką do chełmu zrobiłem tak że najpierw ją zmiękczyłem wodą, zmyłem delikatnie piasek i gdy nasiąkła wodą delikatnie ją rozprostowałem. Następnie pozwoliłem jej wyschnąć ale gdy była jeszcze troche wilgotna zaczełem nakładać pierwszy raz ten roztwór. Po jego wchłonięciu ponownie nakładałem glicerynę do momentu gdy skórka była już elastyczna ok 3 4 razy. Efekt był bardzo dobry skóra jest brązowa nie sczerniała i po oczyszczeniu i rozmiękczeniu wyszły na niej stemple.
Ten sposób stosowałem potem wielokrotnie i zawsze z efektem b. dobrym. Wiem, że są inne sposoby ale ten jak dlamnie jest najprostrzy.
Pozdrawiam
Napisano
Może najprostszy ale nie najlepszy. A gliceryna jako że sama w sobie już jest na alkoholu, ładnie zmiękcza, ale... po jkaimś czasie odparowuje i fant z powrotem sztywnieje.

POzdrawiam
Napisano
Gliceryna daje efekt doraźny. Po roku skóra twardnieje na kamień, to samo tyczy spirytusu tyle że po nim twardnieje zaraz jak odparyje(kilka dni). Sprawdza się jedynie lanolina.
Wojtek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie