mati-181 Napisano 18 Luty 2006 Autor Napisano 18 Luty 2006 Jak rozmiekczyc skurke do chelmu niemieckiego bo mam ale strasznie zesztywniala prosze o pomoc
Horst Napisano 18 Luty 2006 Napisano 18 Luty 2006 A po co chcesz to robić? Będziesz ten hełm nosił? Zmiękczanie jest zupełnym nieporozumieniem...Przetrzyj lekko jakimś tłuszczem celem konserwacji, ale nie nasączaj i nie zmiękczaj.
TIX Napisano 18 Luty 2006 Napisano 18 Luty 2006 lanolina techniczna lub czysta (kosmetyczna) - do kupienia w aptekach albo w zaopatrzeniu chemicznym.
mati-181 Napisano 18 Luty 2006 Autor Napisano 18 Luty 2006 No nosic to ja go raczej nie bende no moze okazyjnie ale chcialem zeby ja ladnie do chelmu dopasowac i zeby taka twarda nie byla bo sztywna normalnie jak drewno :p
Vis 35 Napisano 23 Marzec 2007 Napisano 23 Marzec 2007 Poszukaj w ksiązce pt.chemia dla kolekcjonera" jest tam troche o konserwacji skóry nie dużo ale zawsze może się przydać
makij Napisano 29 Marzec 2007 Napisano 29 Marzec 2007 A ja uważam ,że skurka pisze się przez ó". To tak na marginesie, byśmy dbali o nasz język.Wystarczy zakupić czystą glicerynę zamoczyć skórkę i będzie OK.Pozdrawiam.
pni Napisano 29 Marzec 2007 Napisano 29 Marzec 2007 Witam popieram pomysł z gliceryną, która jest do kupienia w aptece z większych pojemnikach. Jest to b. dobry środek do zmiększania i natłuszczania starej skóry przy tym nie odbarwia jej zbyt mocno i po odpowiednim zastosowaniu gdy już skóra będzie elastyczna nie sprawia że dotknięcie jej bęzie pozostawiało tłuszcz na rękach. Ja to robie tak że 2, 3 opakowania gliceryny wlewam do słoika i rozcięczam spirytusem wtedy lepiej się ona wchłania a także spirytus troche dezynfekuje z grzybów i bakteri wykopaną skóre. Z moją wkładką do chełmu zrobiłem tak że najpierw ją zmiękczyłem wodą, zmyłem delikatnie piasek i gdy nasiąkła wodą delikatnie ją rozprostowałem. Następnie pozwoliłem jej wyschnąć ale gdy była jeszcze troche wilgotna zaczełem nakładać pierwszy raz ten roztwór. Po jego wchłonięciu ponownie nakładałem glicerynę do momentu gdy skórka była już elastyczna ok 3 4 razy. Efekt był bardzo dobry skóra jest brązowa nie sczerniała i po oczyszczeniu i rozmiękczeniu wyszły na niej stemple. Ten sposób stosowałem potem wielokrotnie i zawsze z efektem b. dobrym. Wiem, że są inne sposoby ale ten jak dlamnie jest najprostrzy.Pozdrawiam
Horst Napisano 29 Marzec 2007 Napisano 29 Marzec 2007 Może najprostszy ale nie najlepszy. A gliceryna jako że sama w sobie już jest na alkoholu, ładnie zmiękcza, ale... po jkaimś czasie odparowuje i fant z powrotem sztywnieje.POzdrawiam
Cyrograf15 Napisano 31 Marzec 2007 Napisano 31 Marzec 2007 Gliceryna daje efekt doraźny. Po roku skóra twardnieje na kamień, to samo tyczy spirytusu tyle że po nim twardnieje zaraz jak odparyje(kilka dni). Sprawdza się jedynie lanolina.Wojtek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.