Czarek Napisano 27 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 27 Czerwiec 2006 50tka z grzebieniem czyli polski hełm wz.50 odmiana używana głównie przez straż pożarną ale też przez OC-najczęściej hełmiki te malowane sa na kolor szary,albo szarozielony,wyposażenie wewnetrzne składa się z taśmy metalowej a na niej 3 kawałki dermy każdy wycięty w 2 języki-do każdego z kawałków dermy sa przyszyte kieszonki z tkaniny granatowej do wkładanie woreczków z włosiem końskim lub innym sciśliwym materiałem(regulacja rozmiaru)-czy taki opiś wystarczy?dodam jeszcze że są to hełmy strasznie popularne -wartość rynkowa to teraz +-10-20zł.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ppp.p Napisano 28 Czerwiec 2006 Share Napisano 28 Czerwiec 2006 Sohlberg. W stanie przedagonalnym, ale cieszy. Z resztkami, najprawdopodobniej, austriackiego wnętrza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romel79 Napisano 20 Listopad 2006 Share Napisano 20 Listopad 2006 hej Czarek Mam podobne czako i też z brakami, ale moje jest trochę inne, chyba oficerskie, niestety stan bardzo kiepski :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orro Napisano 23 Listopad 2006 Share Napisano 23 Listopad 2006 Wymiary:- B1/B2 - 27/23 cm- H - 18 cmLekkie wywinięcie dzwonu. Żadnych wyprofilowań.Dwa otwory mocowania fasunku (trzeci wydaje się być późniejszy - nawet nie jest obrobiony).Podobny spotkałem tylko raz kilka lat temu w Krakowie, niestety nic mi to nie dało.Z góry dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orro Napisano 23 Listopad 2006 Share Napisano 23 Listopad 2006 Inny widok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 23 Listopad 2006 Share Napisano 23 Listopad 2006 Może to Szwed ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 23 Listopad 2006 Share Napisano 23 Listopad 2006 wz.28 z magazynu OC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 23 Listopad 2006 Share Napisano 23 Listopad 2006 pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orro Napisano 23 Listopad 2006 Share Napisano 23 Listopad 2006 Właśnie, za bardzo M29 ma łagodniejsze wywinięcie.Nijak go sklasyfikować nie mogę.Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orro Napisano 25 Listopad 2006 Share Napisano 25 Listopad 2006 Jakby ktoś mógł mi pomóc przy w/w hełmie byłbym wdzięczny.Jeszcze jedno pytanie:Jakiego rodzaju hełmów używa Straż Graniczna (poza produkcjami moratex'u i resal'a) ?Właśnie mam takie coś, produkcji najprawdopodobnie południowo-afrykańskiej, firma i model nieznane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 25 Listopad 2006 Share Napisano 25 Listopad 2006 jeżeli chodzi o S.G w Bieszczadach- widziałem w tym roku jeszcze wz.67-pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orro Napisano 25 Listopad 2006 Share Napisano 25 Listopad 2006 Trochę to dziwne, ale sam sobie odpowiedziałem (potęga internetu) : M87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.