Skocz do zawartości

kogo złapali we Wrocku?

sopel69

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Przestępcą jest osoba skazana prawomocnym wyrokiem sądu!!! Ten jegomość nie został za ten czyn skazany (nic mi o tym nie wiadomo - nie znam i znać nie mam potrzeby osobnika) prawomocnym wyrokiem sądu więc nie można mówić, że jest przestępcą. Jeśli był skazany to jest nim, jeśli nie, to nie jest. Nie biorę go w obronę jednak lekkomyślnie nie można określać nikogo jako przestępcę.
Napisano
Słownik języka polskiego prof. dr. Mieczysław Szymczak
II tom str 1008
Przestępca -człowiek który popełnił przestępstwo , podlegający odpowiedzialności karnej przed sądem.

W tomie III na str 226 wyjaśnione jest znaczenie słowa skazany - polecam Panu lekturę.
Pozdrawiam Jack61
Napisano
Gośc który trzyma ostrą amunicję w chacie dla mnie jest idiotą, i nie ma związku z kolekcjonerstwem!!!
Później będą nas wytykać, że pewnie mamy nie wiadomo jaką broń w domu i naloty zaczną hehe

Vincent troszkę się wyluzuj, bo bronisz gościa jak byś sam posiadał podbny zbiór. A może potrzebna jest Ci wizyta niebieskich heheh
Napisano
Nie jest to ani Forum językoznawcze ani wątek o etymologii słowa PRZESTĘPCA. Przyznaję, że jako pierwszy w poprzednim poście spróbowałem wyjaśnić, że człowiek z Wrocławia przestępcą nie jest (dopóki sąd tego nie stwierdzi) i najprawdopodobniej z tego powodu Pan jack61 przytoczył mi definicję słownikową tego słowa. No cóż. Skoro powiedziało się A należy powiedzieć i B. Według Pana słownik mówi, że przestępca jest człowiek, który popełnił przestępstwo. Jest to oczywiste jednak kto ma stwierdzić, że popełnił jakieś przestępstwo? Skąd mamy to wiedzieć? Wydaje się, że sąd powinien to stwierdzić w wyroku. Jeśli sąd tego nie stwierdził to nie wiadomo czy taka osoba przestępcą jest czy nie. Definicja przedstawiona przez Pana jako definicja ze słownika nie jest precyzyjna i nie mówi o tym w sposób jasny. Kim jest skazany wiem i nie potrzebny jest mi słownik do opisania tak oczywistych wyrazów.
ps. te kilka postów nie jest na temat więc chyba Moderator powinien je usunąć ale to już zmartwienie Moderatora.
Pozdrawiam wszystkich.
Napisano
Kudłaty, spoko... Nie bronię tego gościa a kolekcji żadnych nie posiadam. Jak widać jestem tu od niedawna i staram się być obiektywny. Miło się czyta Wasze posty a i dowiedzieć się wiele można. Ot i tyle. Poprostu powiedziałem, że szkoda mi gościa. Napewno nie jest mądry, że trzymał to w domu. Skąd to posiadał to też mnie nie interesuje. Jednak za to, że był głupi nie można mu przypinać laurki przestępcy. Czy znajdując odznakę z przed 150 lat za pomocą wykrywacza metali osoba taka staje się automatycznie przestępcą? Nie wiem tego.
Napisano
Tak w świetle prawa jest przestępca !
Polecam poczytać wątek z przed roku :
http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=154521#154521
pozdrawiam Jack61
Napisano
No właśnie. Między innymi z tego powodu wspomniałem wcześniej (moja subiektywna ocena), że polskie prawo jest ułomne w tym dziale. Miejmy tylko nadzieję, że kiedyś i u nas, tak jak w niektórych innych krajach zagości normalność. Ciekawe kim w Polsce byłaby osoba, która znalazła to - http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=274762
Napisano
Opowiem wam krociutko o koledze.Kolega byl wowczas studentem archeologii w krakowie.jego brat przebywa na stale w USA.Bedac u niego na krotkiej wakacyjnej wizycie zakochal sie w kolekcjii broni swojego brata(w pelni legalnej) wspolnie chodzili na strzelnice konserwowali,rozbierali i skladali bron.Na odjezdnym otrzymal od brata prezent:Magnum 356'z kol.44 z wiadomych przyczyn nie mogl ze soba zabrac pieknego prezentu.ustalili wowczas iz bedzie mu go brat przesylal poczta w czesciach w dluzszych odstepach czasowych.w raz z ostatnia przesylka po niemal pol roku od otrzymania pierwszej do jego mieszkania wpadli panowie w kominiarkach izrobili mu z..py jesien sredniowiecza..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie