tomekk Napisano 12 Luty 2006 Autor Napisano 12 Luty 2006 Witam!Proszę o rozszyfrowanie tej legendy. Sam nie bardzo mogłem znaleźć co oznaczają te opisy a ich znaczenie jest dla mnie ważne. Za wszelkią pomoc dziękujetomekkpozdr
grba Napisano 12 Luty 2006 Napisano 12 Luty 2006 W szkole uczyli mnie łaciny klasycznej. Ile mogłem, tyle napisałem:Metropolis sine magna civitatis - biskupstwo bez dużej siedzibyUrbs vel oppidum muro cinctum – miasto lub miejscowość otoczona muramiUrbs cum arce – miasto z szańcamiArx – warowniaOppidum – miasto, miejsce obwarowaneArx cum oppido – warownia z miastemVicus – wieś, zagroda chłopska, dzielnica miasta, ulicaPagus parochalis – wieś z parafiąParochia vastata – wieś opuszczona, pusta, bez parafii (?)Monasterium - klasztorAedeficium nobilis – dwór szlachcicaAedeficium nobilis cum pago – dwór szlachcica ze wsiąPagus - wieśDomus venationis Lagtpuden – Dworek myśliwski LagtpudenMolend ferrarium – Mons arcis vastate – wzgórze otoczone szańcamiGermanica - niemieckiePruthenica - pruskieVetus – stary (dawny, ówczesny)Nova - nowaMagna - dużaParva - małaSylva - lasyLacus - jezioroFluvius - rzekaLocus ubi olim domicatum est – miejsce gdzie niegdyś (?)Palus Morrast – bagna, moczary
tomekk Napisano 12 Luty 2006 Autor Napisano 12 Luty 2006 Witam!Proszę o rozszyfrowanie tej legendy. Sam nie bardzo mogłem znaleźć co oznaczają te opisy a ich znaczenie jest dla mnie ważne. Za wszelkią pomoc dziękujetomekkpozdr
Pytanie
tomekk
Witam!
Proszę o rozszyfrowanie tej legendy. Sam nie bardzo mogłem znaleźć co oznaczają te opisy a ich znaczenie jest dla mnie ważne. Za wszelkią pomoc dziękuje
tomekk
pozdr
3 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.