pono0 Napisano 20 Czerwiec 2003 Autor Napisano 20 Czerwiec 2003 witam mam pytanie czy ktoś widział kiedykolwiek gdzieś w swojej okolicy schrony typu heindrich.Pytam ponieważ mieszkam w Pile i tam na szlaku twierdzy piła znajduje sie kilkadziesiąt takich schronówz.dużo podrużuje i nigdzie indziej nie widziałem takich schronów więc czy istnieją one tylko na szlaku twierdzy Piła
Frozzer Napisano 20 Czerwiec 2003 Napisano 20 Czerwiec 2003 pozycja olsztynecka, srednio co 500m, ale te heinrichy u nas, sa 2komorowe, calkowicie zagrzebane w ziemi, bez otworow strzelniczych, typowe schrony bierne, no ale maja na zewnatrz kamuflarz, w srodku napisy niemieckie typu gewehrstande" munition" itp, ornung musi byc, wszystko podpisane co gdzie ma stac :D
pono0 Napisano 20 Czerwiec 2003 Autor Napisano 20 Czerwiec 2003 czy czasem nie są to te same schrony co na zdjęciu ten akurat nie jest obsypany .jest to schron typu ringstand inaczej nazywany tobrukiem takich też jest kilkanaście u nas
Frozzer Napisano 20 Czerwiec 2003 Napisano 20 Czerwiec 2003 to zdjecie przedstawia schron typu tobruk a nie heinrich, ja pisalem o heinrichachzobacz ten adres http://strony.wp.pl/wp/olsztynecka/page4.html
Gość Napisano 20 Czerwiec 2003 Napisano 20 Czerwiec 2003 Ten adres jest jeszcze lepszy. MG-stand z blachą Heinrich były stosowane powszechnie.www.ostpreussen.prv.plrfx
Kiler Napisano 22 Czerwiec 2003 Napisano 22 Czerwiec 2003 Schron Heinrich jest schronem bojowym a nie biernym. Jest przystosowany do prowadzenia ognia bezposrednio na przedpole. Schrony takie byly budowane na Wale Pomorskim (wersja 1-pomieszczeniowa, 37 szt.), na linii Pisy, pozycji Szczycieńskiej oraz na Trojkacie Lidzbarskim (wersja 2-komorowa). Podobno wystepowaly tez na Linii Zygfryda.
Magach7 Napisano 22 Czerwiec 2003 Napisano 22 Czerwiec 2003 Hymmm czy aby na pewno ringstandy (tobruki) były schronami? Nie wiem jakie są definicje ale moim zdaniem były to poprostu stałe, umocnione pozycje dla km'ów z pomieszczeniem dla ich załogi, amunicji itp..
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.