Skocz do zawartości

Sprzęt Pancerny - co dalej wasz stosunek?

Grzechotnik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No właśnie co dalej.
Czy ma koniecznie zostać w kraju, gdzie ma rdzewieć i być rozkradany ale w zgodzie z prawem, czy trafiać za granicę lub prywatnej osoby w kraju i wracać do pierwotnego stanu?

Przykład pierwszy to niestety stan sprzętu w Muzeum Orła Białego, które bardziej zwać się powinno muzem sprzętu rdzawego, i los większosci eksponatów albo los tłumika Królewskiego Tygrysa, a przykład drugi to los Pantery Kęszyckich która wygląda jakże inaczej.

Osobiście stoję za taką opcją jak w niemczech.
Odnaleziony i wydobyty sprzet pancerny każdorazowo podlega ocenie muzeum i ono decyduje czy jest to spzręty rzadki jak np Tygrys Pantera itp, czy też spzręt który muzem ma pod dostatkiem. W pierwszym wypadku muzem go zabiera znalazca zaś dostaje nagrodę zależną od wartości sprzętu, w końcu zaś poświęca swoj czas i pieniądze, wydobywca zaś przynajmniej zwrot kosztów. Obu zaś uczciwość nakazuje uchonorować choćby napisem na tabliczce w muzeum odkryty przez J...... i wydobyty dzięki pomocy X......" Taki sposób postępowania spowodowałby dobrą wspólpracę wszystkich zainteresowanych. A sam zaś suma nagrody nie musi być gigantyczna myślę, że gdyby była od 1 do 20 średnich krajowych byłaby bardzo uczciwa.

Swoją drogą jaki w końcu był dalszy los działa i wieży Pantery wyjetej z Nidy które miały trafić do MOB? Dla jasności wcale nie jestem tu zwolennikiem by dość popularne działo i resztki wieży w takim stanie musiały być koniecznie w muzeum.
Dwa - co to za Pantera wydobyta z Pilicy, kiedy i gdzie ją wyjęto i jaki był jej dalszy los? Bo jakoś mi się o uszy nic nie obiło a stan kadłuba cudowny.

Tu link do czeskiej strony o Polskim sprzęcie
http://www.detektorweb.cz/index.4me?s=show&i=3606&mm=1&vd=1&PHPSESSID=c6f37d97a8517ed5c0b37003ad7d8321

Napisano
Tak sobie mysle ze skoro mamy podobno wolny kraj to obta co chceta" . generalnie jest to przedmiot handlu jak inny. negacja tego prowadzi do powstawania idiotycznych przepisow ktore sa olewane" nagminnie . inna sprawa to skala - czy kolo od np.panc4 to juz czolg ? czy dopiero 50% czolga z czolga to czolg ? (czesci z allegro) dodam ze znam mase ludzi zaczynajacych od sprzedazy ,obecnie posiadajacych spore kolekcje zabytkow .inna sprawa to wina" ,a konkretnie glupota ,indolencja komuny bo powiedzmy 90% sprzetu wtedy trafilo do sk. zlomu. a obecnie powiedzmy ja" mam dokladac do interesu ? . be ! i ostatnia ciekawostka"-oslabil mnie tekst na forum dotyczacy skorupy granatu z 2w. paczka zatrzymana przez celnikow bo okazalo sie ze to SKARB KULTURY NARODOWEL". wiec czolg, bagnet, karabin ktorym mordowano Polakow jest dorobkiem kultury narodowej.??!!
starsi"grecy powiadali zacznijcie jesc cebule" . pozdro. amsel44.
Napisano
Jaca

To zdjęcie jest z czeskiej strony i taki był pod nim opis. Zdjęcie jak widać jest marnej jakości, jeśli z niego wnioskujesz z taką pewnością, że to rosjanie to jesteś mistrz nad misztrzami. Bo ja tam widzę czterech nurków w piankach na kadłubie, trzech chyba w roboczych ubrankach albo w mundurze polowym i tylko co do jednego (3 od lewej)można mieć pewność, że jest w mundurze, ale przynależności nawet nie zgaduje.
Napisano
Moze i jestem mistrzem ale to zdjęcie było już na forum w poscie o wykopkach u Wielkiego Brata(hi hi hi) i stad tak fantastyczna spostrzegawczością sie odznaczyłem.
Pozdrawiam
Napisano
Pantera na zdjeciu jest wydobyta nie z Pilicy, a z jeziora i nie w Polsce, a we Francji na początku bodajże lat osiemdzisiątych. Czesi też piszą bzdury, albo ich ktoś wpuścił w kanał.
Znajduje się w muzeum w Saumur. Wydobywało ja wojsko, płetwonurkowie to też żołnierze. Zdaje się że do dzisiaj jest w magazynie lekko opłukana, ale oni mają tam wiecej panter.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie