Skocz do zawartości
  • 0

Jaki to mundur?

yossarian

Pytanie

Napisano

Cześć
Potrzebuję pomocy w identyfikacji munduru wujaszka. Szukam informacji na temat kraju, okresu i formacji, w jakiej służył. Czy to może byc Francja?

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam tylko niewiele lepsze zdjęcie, tzn. w lepszej rozdzielczości. Więc jeśli ktoś się podejmie określić formację, to mogę je przesłać mailem. Próbowałem sam szukać podobnej odznaki w internecie, ale nie znalazłem jakiejś większej strony w tym temacie. A na znalezionych podobnych odznak brak. Może ktoś zna taką stronę? Jeśli tak proszę o link.
Napisano

Cześć
Potrzebuję pomocy w identyfikacji munduru wujaszka. Szukam informacji na temat kraju, okresu i formacji, w jakiej służył. Czy to może byc Francja?

Napisano
Witam, Francja to jest na 100% ale jednostkę można by zidentyfikować po odznace na kieszeni, niestety słabo widoczna a Francuzi mają ich tysiące. Pozdrawiam.
Napisano
Yossarian =>> Czy Twój Wujek był Francuzem? Z jakiego okresu to pochodzi? Mam w domu zdjęcie krewnego w podobnym mundurze, z furażerką z orłem (bez korony!) Z roku 1946. Z relacji babci Polskie Siły Zbrojne we Francji" (i chyba nie chodzi tu o rok 1940).
Napisano
Iwan twój krewny był w 19 lub 29 Zgrupowaniu Piechoty. To oddziały wojskowe utworzone przez komunistów polskich we Francji. Bodajże w 1946 przyjechali do Polski- większośc to byli górnicy wraz z rodzinami.
Napisano
Towarzyszu Iwan mój wójek to emigrant, okres prawdopodobnie miedzywojenny.No i to tyle co wiem na jego temat, dlatego interesują mnie wszyskie wiadaomości na ten temat.Może jakaś instytucja pomaga w takich sprawach?
Wielkie dzieki za pomoc.
Napisano
Z tego co wiem, Wujek tam został. Ale też głowy nie dam, bo na oczy go nie widziałem :)

Maxikasek =>> Jest jakaś metoda odróżnienia jednego ZP od drugiego, po odznakach? Na zdjęciu widać odznaczenie-krzyż, było to zależne od jednostki, czy było nadawane za jakieś zasługi?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie