a.korbaczewski Napisano 6 Luty 2006 Autor Napisano 6 Luty 2006 Chciałbym dowiedzieć się gdzie walczył w kampanii wrześniowej mój krewny. Zmarł 10 października w szpitalu polowym pod Lublinem. Oglądałem akt zgonu wystawiony przez szpital i kilka kwitów czerwonego krzyża. Jako jednostkę wymienili tylko 1 batalion łączności, 3 kompania. Wiadomo też że z Zegrza. Jest też podpis pułkownika, dowódcy tego batalionu.Poradźcie jak się do tego zabrać.
Gebhardt Napisano 6 Luty 2006 Napisano 6 Luty 2006 A jakie imie/nazwisko pulkownika? Sadze ze bedzie mozna rozszyfrowac na tej podstawie. O ile pamiec mnie myli w planie mobilizacyjnym nie bylo baonow lacznosci (najwieksze zwiazki to kompanie) wiec mozliwe ze chodzi o baon szkolny lub 'marszowy'. Postaram sie wygrzebac cos w dniach.
kolekcj Napisano 6 Luty 2006 Napisano 6 Luty 2006 Tzn. nie bardzo rozumiem pytanie. W Zegrzu stał 1 Batalion Łączności - manewrowy. Składał się z 1 kompanii szkolnej łączności i pięciu kompanii telegraficznych. Cały batalion podlegał pod komendanta CWŁącz. (Stan z 1932 roku) Jakie jest pytanie dokładnie?
Kolekcjoner (Marek Z) Napisano 6 Luty 2006 Napisano 6 Luty 2006 Witam,w/g książki P. Zarzyckiego Plan mobilizacyjny W" C.W.Łączn. wspólnie z 1 batalionem telegraficznym z Zegrza mobilizowało m.in.- kompanię telefoniczną kablową nr 3- kompanię stacyjną łączności nr 3- kompanię telefoniczną budowlaną nr 3- kompanię marszową telegraficzną nr 3.a także: - 3 kompanię telegraficzną w OZ Telegraficznym egrze"- być może 3 kompania w baonie podchorążych OZ Telegraficznego.Jest też taka ewentualność, że w dokumentach może podany być ostatni przydział ewidencyjny do jednostki mobilizującej, a nie mobilizowanej. Pozdrawiam,Marek
a.korbaczewski Napisano 7 Luty 2006 Autor Napisano 7 Luty 2006 znane sa takie dane:1. Nazwisko pułkownika dowódcy batalionu (w tej chwili nie pamiętam ale jakby Pluta czy jakoś tak, jest wyraźne chyba nawet na pieczątce)2. miejscowość w której był szpital (ale nie ma numeru szpitala)3. 1 batalion łaczności, 3 kompania" dokładnie taki napis jest tam4 Zegrze
Gebhardt Napisano 7 Luty 2006 Napisano 7 Luty 2006 Marek Z dokladnie wypisal co mi chodzilo po glowie. Ktory z tych wariantow jest sluszny nazwisko dcy by wyjasnilo, chociaz pieczatka z nazwiskiem dcy raczej sugeruje ostatnie rozwiazanie tzn przydzial do jednostki mobilizujacej.
a.korbaczewski Napisano 10 Sierpień 2006 Autor Napisano 10 Sierpień 2006 Po krótkiej przerwie chciałbym powrócić do wątku.Gdzie mniej więcej pojawiał się mój dziadek który służył w 1 batalionie telegraficznym, 3 kompania tel. Zmarł w szpitalu w Zamościu 10 października 1939. Dowódca batalionu, który 26 kwietnia 1939 podpisał zaświadczenie o odbywaniu zasadniczej służby czynnej, nazywa się ppłk Stanisław Rausz. (Centrum Wyszkolenia Łączności 1 bat telegraficzny).
Badylarz Napisano 10 Sierpień 2006 Napisano 10 Sierpień 2006 WitamJak widzę rozmnożyło się trochę dziadków i inych krewnych do poszukiwań, może by założyć nowy dział - sugestia do moderatorów ?PozdrowieniaBadylarzP.S. Też bym chciał wiedzieć jak to było z moim dziadkiem
Gebhardt Napisano 14 Sierpień 2006 Napisano 14 Sierpień 2006 pplk Rausz byl dca pokojowego 1 baonu telegraficznego ale to oczywiscie nie wiele nam pomaga bo baon byl w czasie wojny li tylko osrodkiem mob. Cepa podaje ze z jednostek mobilizowanych 1 kompanie telefoniczna kablowa otrzymala dodatkowo Armi Modlin; 1 kompania telefoniczna kablowa i dwa plutony telefoniczne kablowe odeszly do Minska Mazowieckiego a stamtad do Siedlec - do dyzpozycji Naczelnego Dowodcy lacznosci.
Gebhardt Napisano 17 Sierpień 2006 Napisano 17 Sierpień 2006 Wg PSZ w 2WSKompanie telefoniczna kablowa nr 3 przydzielono do Armii Modlin. Kamopanie stacyjna lacznosci nr 3 i Kompanie telefoniczna budowlana nr 3 przydzielono SGO Narew.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.