torba5 Napisano 5 Luty 2006 Autor Napisano 5 Luty 2006 Witam jak w temacie kapiszonówka punca wydaje się być belgijska ale się nie znam więc proszę o wsparcie w temacie,sprzęt ma iść do renowacji więc jeśli koledzy i w tym mogą pomóc będe wdzięczny pzdr
Cyrograf15 Napisano 5 Luty 2006 Napisano 5 Luty 2006 Też mi to wygląda na Belgie. Czy to jest śrurowa pojedynka czy gwintowane, jaki kaliber? (Co by nie było i tak bardzo ładne.)Wojtek
Hary DZ Napisano 6 Luty 2006 Napisano 6 Luty 2006 100% Belgia, wyprodukowana w Liege. Do 1892 nad owalem z kodem literowy ELG występowała korona. Tu jej brak, więc produkcja po w/w roku.Typowo myśliwska z przeznaczeniem na mniejszą" zwierzynę.
grba Napisano 6 Luty 2006 Napisano 6 Luty 2006 Od dziecka jestem posiadaczem destruktu rewolweru trzpieniowego firmy Lefaucheux, którego bębenek jest oznakowany puncą ELG.Banc d'Epreuves de Liège to rejestr broni palnej w Liège powstały w roku 1672 i jest oficjalnym organem kontroli produkcji broni palnej i amunicji w Belgii. Do 1893 rejestr broń znakował puncą, owalem zawierającym litery ELG, po roku 1893 owalem koronowanym zawierającym litery ELG. Obecnie rejestr funkcjonuje jako Banc d'épreuves des armes à feu à Liège z siedzibą przy ul Fond-des-Tawes 45 w Liège.
torba5 Napisano 6 Luty 2006 Autor Napisano 6 Luty 2006 ok dzięki aczkolwiek z tymi datami w dwóch postach kolegów się zagubiłem,z koroną przed czy po 1893 pzdr
Hary DZ Napisano 6 Luty 2006 Napisano 6 Luty 2006 Koronę nad owalem dodano dopiero 11 lipca 1893. Przepraszam za błedne dane.
Pytanie
torba5
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.