Skocz do zawartości

Działania wojenne na lubelszczyźnie w 1915 roku.

dziadek72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Poszukuję informacji na temat działań wojennych w 1915 roku na lubelszczyźnie, dokładnie w rejonie Borzechowa, Dobrowoli, Osiny.
Napisano
Witam dziadku ! Ja także szukam informacji o działaniach na naszej kochanej ziemi lubelskiej ale jak do tej pory nikt nie jest w stanie wskazać zadnych informacji o interesujących nas działaniach. pozostaje biblioteka ... i powodzenia życzę!
Napisano
No to jest nas trzech...
U mnie było tak: najpierw byli austriacy, potem rosjanie, a potem znowu austriacy, a potem jak ich pogonili Piłsudczycy" to była znowu Polska!
Dużo walki rozegrało się w okolicach Kamionki. Rosjanie okopali się i długo odpierali ataki, ale w końcu zostali zmuszeni do dalszego odwrotu.
Ciekawostką jest to, że przewinęło się tędy wielu późniejszych doskonałych i wsławionych dowódców,że wymienię z pamięci wtedy w rangach kapitanów lub poruczników (jak kogoś pomyliłem to przepraszam): Rydza-śmigłego, Sosenkowskiego, Maczka, Romla, nawet kto wie czy nie sam Dziadek? i wielu wielu innych...ech dali wtedy po zasługach"...
Pozdrawiam.
Napisano
witam panowie polecam pera pozyci. 1 biblioteka w bialej podlaskiej , potem w plosku tam jest najwiencej map i opisow walk i terenow na ktorych one sie toczyly.
Napisano
W bibliotece głównej w Lublinie jest pozycja z lat 30-tych, bodajże nazywa się  pamiętnika legionisty"(co do tytułu to mogłem przekręcić), poza tym w internecie mozna znaleźć trochę wspomnień i opisów walk w tych rejonach. Polecam google.pl .
Na wiosnę wybieram się tam.
Rejony są mocno przeszukane,jednak z moich doświadczeń w tych rejonach wynika, że sporo rzeczy jeszcze jest w ziemi,nawet tam gdzie dół na dole" :)
pozdrawiam
Napisano
O walkach toczonych na lubelszczyźnie na interesującym mnie terenie(czyli od Kraśnika do Bełżyc)pisali między innymi:
- August Krasicki Dziennik z kampanii rosyjskiej 1914-1916",
- Felicjan Sławoj-Składkowski Moja służba w Brygadzie. Pamiętnik polowy",
- Jan Konefał Jastków 1915. Historia i pamięć" (rozdział I)
Wszystkie te pozycje, jak i wiele innych, które przeczytałem mówią o walkach toczonych przez I Brygadę, mnie natomiast interesują pozycje (książki, artykuły), które opisują walki toczone przez oddziały rosyjskie i austriackie (z wyłączeniem I Brygady)na omawaianym terenie. Stąd mój apel do szanownych kolegów o podanie znanych Wam tytułów, które opisują powyższe zagadnienie.

Pozdrawiam
Napisano
O działaniach na Lubelszczyźnie pisze trochę w swoich memuarach C.G. Mannercheim, który dowodził wtedy Brygadą Kawalerii Gwardii w składzie korpusu kawalerii ks. Tumanowa. (Wspomnienia" Editions Spotkania 1996). Walczył właśnie pod Kraśnikiem.
  • 4 months later...
Napisano
Nawiazując do tematu rosjan na Lubelszczyźnie znalazłem coś o mojej gminie: http://www.austro-hungarian-army.co.uk/biog/leharant.htm

Mapa z miejcem bitwy pod Chodlem. Zachował się do dzis zbiorowy grób żałnierski oraz pocisk z działa wbity w wieżę kościelną. Teren potyczki myślę, że nie był ekspolorowany. Moze wspólnie coś poszukamy?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie