Skocz do zawartości
  • 0

klamra carska

osterode

Pytanie

Napisano

Witam!
Dorwałem w swoje łapki taką oto klamerkę. Zastanawie mnie tylko jedno-dlaczego ona ma dwa zaczepy do mocowania pasa?
Zawsze spotykałem się z jednym takim mocowaniem.
Im dłużej o tym myślę, tym bardziej mnie to zastanawia.
Obywatele! Pomożecie??
Pozdro

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
ma dwa zaczepy, dlatego ze była przystosowana do noszenia na pasie innego typu - w którym mocowało się klamre poprzez przeplecenie pasa poprzez wlasnie te dwa zaczepy

klamra z jednym zaczepem była mocowana do pasa poprzez przelozenie stalowego bolca przez dziurke w dodatkowym jezyku przymocowanym od wewnetrznej strony pasa
Napisano

Niestety pas to nie oryginał z epoki. Aaaa właśnie jaki kolor miały? Jedyny pasujący do klamry jaki dorwałem to czarny (od pasa MW CCCP)

Napisano

A tak mniej więcej prezentuje się klamra z pasem. I tu ponawiam pytanie: jaki kolor najczęściej mał pas? Co do czarnego jestem sceptyczny :/ Czy mam szukać innego czy ten może pozostać?
Pozdrawiam

Napisano
osterode - dokladnie tak byl mocowany

jedyne pasy jakie widywalem byly z wykopu - jednak nie sadze zeby byly one barwione, moze jedynie pastowane w epoce.
Napisano

Witam!
Dorwałem w swoje łapki taką oto klamerkę. Zastanawie mnie tylko jedno-dlaczego ona ma dwa zaczepy do mocowania pasa?
Zawsze spotykałem się z jednym takim mocowaniem.
Im dłużej o tym myślę, tym bardziej mnie to zastanawia.
Obywatele! Pomożecie??
Pozdro

Napisano
Witam

Dlaczego ta ma akurat dwa zaczepy ?? Na to pytanie nie odpowiem.

Moge Ci tylkopowiedziec że ja mam tyakich kilka, zarówno z zaczepami mosiężnymi jak i stalowymi.

Czyli taki sposób mocowania do pasa to nie jest to raczej rzadkość.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie