Gość Napisano 16 Czerwiec 2003 Share Napisano 16 Czerwiec 2003 mam pytanie o fosol czy mozna go srosowac na fant gdy ten ma jeszcze troche zachowanego orginalnej farby czy aby nie zniszczy go,ewentualnie jak mozna usunac rdze ,czy zostawic tak jak jest i uzyc 40WD pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 17 Czerwiec 2003 Share Napisano 17 Czerwiec 2003 Witam! Nie wiem jak fosol działa na farbę, ale metal niszczy wyśmienicie... szkoda fantu, może zeżreć :( Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 19 Czerwiec 2003 Share Napisano 19 Czerwiec 2003 czyscilem fosolem fanty i zachowalo mi oryg farbe, stosowalem na rure od fausta, ejst teraz cala pomaranczowa, jak w oryg, ma zachowane pieczatki, fosol nic jej nie zrobil, nalezy go tylko nanosic pedzelkiem, po prostu malowac nim zardzewialca jakies 5 minut, potem oplukac, i czynnosc powtarzac. na koniec KONIECZNIE ZAKONSERWOWAC WD 40 bo rdza sie pojawi spowrotem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner (Marek Z) Napisano 19 Czerwiec 2003 Share Napisano 19 Czerwiec 2003 Czyściłem fosolem m.in. pochwę od polskiego bagnetu. Lakier pozostał w zasadzie nienaruszony- choć fosol bardzo powoli go rozpuszczał. Mogę jeszcze dodać, że kluczowe w tym procesie są jeszcze dwie czynności:1) bardozo szybkie i dokładne usunięcie warstewki fosforanów (koloru szarego)2) bardzo dokładne wypłukanie nawet śladowych ilości fosolu, które pozostały na przedmiocie.Jeżeli się tego nie zrobi to przedmiot ma tendencje do szarzenia i bardzo szybkiego wtórnego korodowania.Na koniec oczywiście należy go zakonserwować.Pozdrawiam,Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Czerwiec 2003 Share Napisano 19 Czerwiec 2003 dzieki i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
altean Napisano 20 Czerwiec 2003 Share Napisano 20 Czerwiec 2003 Fosol trzeba dobrze spłukać wodą , inaczej farba po pewnym czasie zrobi się gąbczasta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner (Marek Z) Napisano 22 Czerwiec 2003 Share Napisano 22 Czerwiec 2003 A jeszcze jedno... jakby fosol nie chciał się do końca wypłukać i przedmiot szarzał to można spróbować zobojętnić go roztworem zasady sodowej (NaOH). Właśnie płuczę pochwę od bagnetu naprzemiennie w roztworze NaOH i w gorącej wodzie. Pozdrawiam,MarekP.S.NaOH czyli ług sodowy jest żrący i może pryskać - więc należy zachować środki ostrożności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berthie Napisano 23 Czerwiec 2003 Share Napisano 23 Czerwiec 2003 NaOH też trzeba dobrze wypłukac bo ten środek wspaniale usuwa starą farbę. Myślę ze fosol mozna zobojętnic zwykłym mydłem. Mydło ma odczyn zasadowy.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beyo Napisano 8 Sierpień 2003 Share Napisano 8 Sierpień 2003 Do płukania po fosolu można także użyć roztworu sody oczyszczonej, która farby nie rusza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.