Skocz do zawartości

Jakie macie sposoby na dorabianie nitów

Puzel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ja to robiłem z nitów do skóry, po prostu brałem samą górę i dolutowywałem wąsy, tylko nie miałem jak zrobić podkładki z woma prostokatnym dziurkami.
Pozdrawiam
Napisano
Ja bym chciał samemu sobie te nity dorobić. Pamiętam kiedyś znajomy dorabiał takie nity i ładnie mu wychodziły
Napisano
czy może mi ktoś powiedzieć jaka jest średnica nitu do hełmu niemieckiego, może ktoś ,a\\ma zdjęcia z hełmami niemieckimi, ich wnętrzem itp
pozdrawiam i z góry dziękuję
Napisano
Jaka jest średnica nitów to niewiem, ale wiem ze w M35 i chyba w M40 były wypukłe a w m42 płaskie. Zdjęcia z nitami znajdziesz w google. Przełączasz na grafika i wpisujesz np. M35 stahlhelm; M42 helmet; M40 helmet, itp. Jak przełączysz na www to dodatkowo znajdziesz różne ciekawe informacje
Napisano
Srednica nitu to 12.3 mm według normy. Szerosc wąsów to na oko 5-6 mm długosc to ok 2 cm. W M35 zdarzały sie wykonane z miedzi. Kopie z allegro to obciete łebki od srób z wasami w sumie wygladaja dobrze i spełniaja swoją role choc zdarzały sie lepsze ale z braku laku nadaja sie.Jesli bierzesz sie za rekonstrukcje frasunku itd. to pisz na prv.
Napisano
Hmm m38 to najtrudniejszy przypadek jaki moze byc :)Sam za bardzo wiele nie urzezbisz bo jest jedyny w swoim rodzaju :). Na te chwile moge podesłac ci kilka fotek frasunku pasków itd. W marcu jade na ukraine tam maja repliki frasunków z spieniona gumą" wiec moze wtedy cos konkretnego moglbym ci poradzic
Napisano
20zł za komplet z podkładkami. Pod koniec miesiąca, 26go w niedzielę powinienem mieć kilka kompletów.
Pozdrawiam
Napisano
A niewiecie moze gdzie moge w polsce dostac kopie nitów do hełmu M16?? Bo widzialem takie dorabiana na zagranicznym ebayu ale tam cenili sie jakies 9 € + wysyłka (czyli z 50 złotych na bank) jak dla mnie to zbyt duzo, jeszcze połowe tej ceny jakoś bym przebolał
  • 2 weeks later...
Napisano
http://www.allegro.pl/item87951976_nity_glowne_helm_niemiecki_nowe_.html - tu mają za*****ste nity, jak oni tą główke dorabiają, bo wąsy to prosta sprawa :)
Napisano
Główke dorabiają bardzo prosto gdzies na prasie potrzebny tylko stempel i matryca i tłuka seryjnie, podejrzewam że koszt produkcji takiego nita to ok 20-30 groszy, niezła kase na tym biją skoro za komplet chca 40 zł pozdro
Napisano

Znalazłem sposób aby samemu sobie je dorobić :). Potrzebowałem blaszke aluminiową grubości 0,5mm; norzyczki; nakrętke 12mm; odpowiednią nasadę, młotek, śrubokręt małe imadełko, drobny papier ścierny 600 trochę chęci i kilka godzin roboty :). Co powiecie?? moze tez zaczne na allegro wystawiac hehehe

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie