Puzel Napisano 2 Luty 2006 Autor Share Napisano 2 Luty 2006 Cześć!Jakie macie sposoby na dorabianie nitów. Potrzebuje takich do hełmu M42 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 2 Luty 2006 Share Napisano 2 Luty 2006 Zabawy dużo a efekt nijaki. Ja kupuję idealne kopie za 20zł.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 3 Luty 2006 Share Napisano 3 Luty 2006 Ja to robiłem z nitów do skóry, po prostu brałem samą górę i dolutowywałem wąsy, tylko nie miałem jak zrobić podkładki z woma prostokatnym dziurkami.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Puzel Napisano 6 Luty 2006 Autor Share Napisano 6 Luty 2006 Ja bym chciał samemu sobie te nity dorobić. Pamiętam kiedyś znajomy dorabiał takie nity i ładnie mu wychodziły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warcolpawel Napisano 6 Luty 2006 Share Napisano 6 Luty 2006 czy może mi ktoś powiedzieć jaka jest średnica nitu do hełmu niemieckiego, może ktoś ,a\\ma zdjęcia z hełmami niemieckimi, ich wnętrzem itppozdrawiam i z góry dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Puzel Napisano 6 Luty 2006 Autor Share Napisano 6 Luty 2006 Jaka jest średnica nitów to niewiem, ale wiem ze w M35 i chyba w M40 były wypukłe a w m42 płaskie. Zdjęcia z nitami znajdziesz w google. Przełączasz na grafika i wpisujesz np. M35 stahlhelm; M42 helmet; M40 helmet, itp. Jak przełączysz na www to dodatkowo znajdziesz różne ciekawe informacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herrmateuss Napisano 6 Luty 2006 Share Napisano 6 Luty 2006 Srednica nitu to 12.3 mm według normy. Szerosc wąsów to na oko 5-6 mm długosc to ok 2 cm. W M35 zdarzały sie wykonane z miedzi. Kopie z allegro to obciete łebki od srób z wasami w sumie wygladaja dobrze i spełniaja swoją role choc zdarzały sie lepsze ale z braku laku nadaja sie.Jesli bierzesz sie za rekonstrukcje frasunku itd. to pisz na prv. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warcolpawel Napisano 8 Luty 2006 Share Napisano 8 Luty 2006 dzieki za info. chcialbym dorobic fasunek do m38. mozesz mi jakoś pomoc?radar_w@wp.plpozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herrmateuss Napisano 8 Luty 2006 Share Napisano 8 Luty 2006 Hmm m38 to najtrudniejszy przypadek jaki moze byc :)Sam za bardzo wiele nie urzezbisz bo jest jedyny w swoim rodzaju :). Na te chwile moge podesłac ci kilka fotek frasunku pasków itd. W marcu jade na ukraine tam maja repliki frasunków z spieniona gumą" wiec moze wtedy cos konkretnego moglbym ci poradzic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warcolpawel Napisano 8 Luty 2006 Share Napisano 8 Luty 2006 bardzo poproszęjeśli masz jakieś strony z hełmami niemieckimi to też będę wdzięcznyadres podałemdzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 8 Luty 2006 Share Napisano 8 Luty 2006 Chodziło mi o kopie nitów (mozna kupić na giełdach) a nie badziewne imitacje z allegro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XANTOS Napisano 9 Luty 2006 Share Napisano 9 Luty 2006 Horst, a te 20 zł to za sztukę czy komplet? Masz stałe i pewne źródło, czy polujesz okazje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 9 Luty 2006 Share Napisano 9 Luty 2006 20zł za komplet z podkładkami. Pod koniec miesiąca, 26go w niedzielę powinienem mieć kilka kompletów.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Puzel Napisano 10 Luty 2006 Autor Share Napisano 10 Luty 2006 A niewiecie moze gdzie moge w polsce dostac kopie nitów do hełmu M16?? Bo widzialem takie dorabiana na zagranicznym ebayu ale tam cenili sie jakies 9 € + wysyłka (czyli z 50 złotych na bank) jak dla mnie to zbyt duzo, jeszcze połowe tej ceny jakoś bym przebolał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Puzel Napisano 20 Luty 2006 Autor Share Napisano 20 Luty 2006 http://www.allegro.pl/item87951976_nity_glowne_helm_niemiecki_nowe_.html - tu mają za*****ste nity, jak oni tą główke dorabiają, bo wąsy to prosta sprawa :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedro Napisano 22 Luty 2006 Share Napisano 22 Luty 2006 Główke dorabiają bardzo prosto gdzies na prasie potrzebny tylko stempel i matryca i tłuka seryjnie, podejrzewam że koszt produkcji takiego nita to ok 20-30 groszy, niezła kase na tym biją skoro za komplet chca 40 zł pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Puzel Napisano 28 Luty 2006 Autor Share Napisano 28 Luty 2006 Znalazłem sposób aby samemu sobie je dorobić :). Potrzebowałem blaszke aluminiową grubości 0,5mm; norzyczki; nakrętke 12mm; odpowiednią nasadę, młotek, śrubokręt małe imadełko, drobny papier ścierny 600 trochę chęci i kilka godzin roboty :). Co powiecie?? moze tez zaczne na allegro wystawiac hehehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 1 Marzec 2006 Share Napisano 1 Marzec 2006 Ale chyba nie było aluminiowych?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Puzel Napisano 1 Marzec 2006 Autor Share Napisano 1 Marzec 2006 Ja wlasnie slyszalem ze w m42 wprowadzono aluminiowe nity Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 1 Marzec 2006 Share Napisano 1 Marzec 2006 Aluminiowe nity, w połowie wojny, kiedy wszystkie elementy metalowe z oszczędności robili ze stali?Bzdura! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 1 Marzec 2006 Share Napisano 1 Marzec 2006 Poza tym trwałość i wytrzymałość aluminiowych nitów byłaby zerowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 1 Marzec 2006 Share Napisano 1 Marzec 2006 Aha, Puzel, będę miał 3 nity do rogacza, kopie. Byłbyś zainteresowany?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Puzel Napisano 2 Marzec 2006 Autor Share Napisano 2 Marzec 2006 Zalerzy od ceny i najlepiej jak bys foto podeslal jaluki@poczta.onet.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.