Gość Napisano 14 Czerwiec 2003 Napisano 14 Czerwiec 2003 Wybieram się na krótki wypoczynek w okolice Suwałk. Nie znam tych terenów, a chętnie odwiedziłbym ciekawe miejsca w promieniu ok. 50 km. Podpowiedzcie co jest tam godne uwagi.
Kiler Napisano 15 Czerwiec 2003 Napisano 15 Czerwiec 2003 Do zwiedzenia swietna sprawa to punkt oporu Bakalarzewo. Przy trasie Suwalki - Olecko. Niedawno byl o nim artykul w Odkrywcy". Pozdrawiam i milego wypoczynku.
Gość Napisano 18 Czerwiec 2003 Napisano 18 Czerwiec 2003 Filipow i najlblizsza okolica. W F. przy kosciele bunkry; przy drodze na stary cmentarz, bunkry, w najblizszej okolicy rowniez, patrz poprzedni post
Gość Napisano 19 Czerwiec 2003 Napisano 19 Czerwiec 2003 Dzięki za wskazówni. Chętnie skorzystam. Interesują mnie nie tylko militaria, z przyjemnością poznam również inne obiekty.
Gość Napisano 19 Czerwiec 2003 Napisano 19 Czerwiec 2003 jesli inne rzeczy cie tez interesuja to podaje: (notuj !):1. szurpily kolo jeleniewa, grodzisko - wejdz na gore!!!2. jeleniewo, bar jelonek - babka ziemniaczana, kiszka ziemniaczana, kartacze. Pozdrow Pania marysie3. Sejny - zespol klasztorny podominikanski, uklad miasta4. przejscie w Ogrodnikach- przyklad syfu5. goldap, odbudowane miasto6. jezioro rospuda - ryby, cisza, spokoj7. smolniki - taras widokowy na doline 5 jezior.Jak to obejrzysz, daj cynk, podam kolejna listepozdrawiamjotka
Gość Napisano 22 Czerwiec 2003 Napisano 22 Czerwiec 2003 Dzięki jotka za tak ciekawe wskazówki. Mam nadzieję, że zdążę zajść we wszystkie miejsca.Po powrocie przedstawię wrażenia.Pozdrawiama-buk
SZZ Napisano 24 Czerwiec 2003 Napisano 24 Czerwiec 2003 Polecam lekturę książki Strzembosza Saga o Łupaszce". Jest tam mnóstwo wzmianek na temat broni ukrytej w 1939 r. w rejonie Augustowa (ok. 30 km od Suwałk)przez żołnierzy 110 pułku ułanów, który się tam przemykał pomiędzy wojskami sowieckimi i niemieckimi (dowódcą pułku był ppłk Jerzy Dąmbrowski Łupaszka" - słynny partyzant z wojny bolszewickiej, a jego zastępcą mjr H. Dobrzański Hubal"). Szczególnie dla mnie interesująca była wzmianka na temat kilku dział zatopionych w bagnie w rejonie miejscowości Grzędy (francuska 75 i kilka armatek ppanc.), z tego co mi wiadomo - tych dział dotychczas nie odnaleziono. Życzę owocnych poszukiwań i fascynujących przygód. Pozdrawiam:-)
Gość Napisano 24 Czerwiec 2003 Napisano 24 Czerwiec 2003 Z tymi działami będzie problem, droga prowadząca do tej, nieistniejącej dziś wsi jest często zalana.Poza tym jest to teren Biebrzańskiego Parku Narodowego.
szary_duch Napisano 26 Czerwiec 2003 Napisano 26 Czerwiec 2003 należy wspomnieć o największej inwestycji w Królestwie Polskim, jakim było wybudowanie Kanału Augustowskiego w latach 1824-1838. Cały kanał, od Biebrzy do Niemna ma 101km, z czego w granicach Polski znajduje się obecnie około 77km. Wybudowano 18 śluz, w granicach Polski obecnie 15.Uroq śluzom dodaje piekne położenie wśród lasów Puszczy Augustowskiej. Przy budowie kanału zastosowano wiele nowoczesnych rozwiązań (miedzy innymi przy budowie kanału wprowadzono słowo eton" do polskiego słownika technicznego) ...tyle słowem wprowadzenia. Szczególnie polecam południową część suwalszczyzny...czyli równinę augustowską, nie tylko ze względów przyrodniczych (a warto!!!)...co też historii zapomnianej. Proponuję rozbić się namiotem na bindudze w miejscowości Jazy(piekne jezioro rynnowe, czyste-->nocą można łapać raki..i dla wtajemniczonych ze starego drzewa, z pośród korzeni wypływa źródełko-->woda zdatna do picia), 2km od miejscowości Mikaszówka. Kierując się w kierunq południowym do wsi Wołkusz ocieramy się o zapomnianą Bitwę z okresu I Wojny Światowej pomiedzy wojskami niemieckimi a rosyjskimi około 20 lutego 1915r. Nie chodziłem tam ze sprzetem, nie wiem czy coś tam jest..ale z tego co udało mi się ustalić-w tamtych dniach zima była wyjątkowo sroga, więc nie sądzę aby wiele się zachowało w ziemi (szybciej w drzewach ;-) chciaż w poblskiej rzeczce Pierstunce..znajdowano elementy broni)..do niewoli wzięto wtedy około 95 tys rosyjskich jeniców!(hmmm..drugi Tannenberg?;-)..do tej pory wśród puszczańskich sosen i świerków, znajduje się, zbudowany z czarnego granitu pomnik nagrobny, poległego w 1914 r. sztabskapitana carskiej armii Lewaszowa. Jest to jeden z najpiękniejszych pomników, niemy świadek historii tych ziem. Jego rzeźbione w granicie, poskręcane konary, w otoczeniu naturalnego starodrzewu, sprawiają imponujące wrażenie, wręcz zmuszają do chwili zadumy i nieprostych refleksji. Kim był sztabskapitan artylerii Lewaszow, jak walczył i jak zginął – to wszystko można odczytać z pisanych cyrylicą, żałobnych epitafiów na pomniku. Przez cały czas należy pamiętać, że jesteśmy w bezpośredniej bliskości granicy państwowej i stosownie do tego zachowywać się. W najgorszym przypadku nasza podróż może ulec przedłużeniu przez Grodno i przejście graniczne Bruzgi – Kuźnica Białostocka, w eskorcie żołnierzy białoruskich wojsk ochrony pogranicza. Taka podróż zazwyczaj kończy się procesem sądowym i wysoką grzywną. Ewenementem na skalę ogólnopolską są położone wzdłuż szlaku, na odcinku od Lipska po Wołkusz, schrony bojowe, zbudowane przez Armię Czerwoną w latach 1940 – 1941. Stanowią one pozostały w granicach polskich fragment tzw. Grodzieńskiego Rejonu Umocnionego, który był częścią “linii Mołotowa” wybudowanej na zachodnich granicach przedwojennego ZSRR. dalej kierując się z Lipska do Augustowa mniej więcej na 15 km po prawej stronie mijamy Rezerwat Kozi Rynek.Na terenie rezerwatu znajduje się pomnik i mogiła powstańców z 1863 r. oraz pomnik poświęcony żołnierzom VIII Uderzeniowego Batalionu Kadrowego Armii Krajowej. Powstańcy styczniowi pod dowództwem płk Konstantego Ramotowskiego “Wawra”, po bitwie pod Gruszkami, gdzie rozgromili batalion marszowy wojsk carskich, zalegli na odpoczynek w swojej bazie na Kozim Rynku. Tu 29 czerwca, zostali otoczeni i rozbici przez grupę pościgową wojsk carskich – wielu poległo.Również żołnierze VII UBK, w ostępie Sokoli Las, stoczyli 2 sierpnia 1943 r., pod dowództwem ppor. Ryszarda Reiffa, potyczkę z żandarmami Jagdzug z Krasnego. W odwecie za straty zadane Niemcom w potyczce, dokonali oni eksterminacji wsi Jasionowo, w sierpniu 1943 r. – rozstrzelano wtedy 58 osób...i to wszystko ukrywa Puszcza Augustowska zwana dawniej Perstuńską..na tygodniowy rekonesans wystarczy..a jest wiele innych ciekawych miejsc w niej do zobaczenia;-)sorka za przydługi post...ale jak ktoś pyta co warto zobaczyć....;-)pzdrtt
Dominik Kasprzak Napisano 28 Czerwiec 2003 Napisano 28 Czerwiec 2003 W tamtym rejonie znajdują się polskie schrony z 1939r, wybudowane w pasie działania SGO Narew".PozdrawiamDominik Kasprzak
szary_duch Napisano 30 Czerwiec 2003 Napisano 30 Czerwiec 2003 to prawda..w samym Augustowie jest jeden, z tego co wiem..a reszta w pasie rzeki Nettypzdrtt
Gość Napisano 18 Październik 2003 Napisano 18 Październik 2003 Obawiam się ,że pochodzę z rodziny tego Lewaszow ,o którym pan pisze. Proszę o kontakt, ponieważ od lat poszukuję swoich korzeni i wiem,że mój pradziadek był oficerem carskiej armii w pierwszej wojnie światowej.Proszę o kontakt, z poważaniem Agnieszka Lewaszow.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.