Gość Napisano 14 Czerwiec 2003 Napisano 14 Czerwiec 2003 Witam. Czy ktoś mógły mi powiedzieć gdzie walczyły i ewentualnie w jakich jednostkach czołgi tego typu. Wiem tylko, że wyprodukowano ich ok. 50-ciu sztuk. Z góry bardzo dziękuję.
Gość Napisano 15 Czerwiec 2003 Napisano 15 Czerwiec 2003 Nie było czegoś takiego jak Tygrys II z wieżą Porsche" czy też Henschel". Oba typy wież produkował Krupp. Wieża, którą zapewne masz na myśli, została wyprodukowana w ilości 50 szt. dla modelu Tygrysa II zaprojektowanego przez Porscha, ale nigdy nie wyprodukowanego (jego podwozie znalazło zastosowanie w działach pancernych Elefant/Ferdinand).Tak, czy inaczej, oznaczenie typu wież jest NIEPRAWIDŁOWE (nie znajdziesz go w żadnych dokumentach), choć niestety pokutuje w wielu powojennych publikacjach.Jakie jednostki - polecam Tigers in Combat I i II Schneidera (niestety, oba tomy pożyczyłem i nie jestem w stanie podać Ci teraz informacji).pozdrawiam,Trufelhunter
Marek Jaszczołt Napisano 15 Czerwiec 2003 Napisano 15 Czerwiec 2003 Przede wszystkim 503 sHPzAbt, jak również 316 Flk Kompanie - tam były jako standard.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.