langfuhr Posted January 31, 2006 Author Share Posted January 31, 2006 zapewne znawcy tematu I wś uznaja mnie za ignoranta, ja jednak mam do zadania nastepujace pytanie: spotykam sie czasem z okresleniem jednoroczny ochotnik, dotyczy to wojsk c.i k. no i wlasnie co to za cholera ten jednoroczny ochotnik? szedl do wojska ochotniczo na jeden rok? a moze kurs trwal 12 miesiecy? prosze oswieconych o wyrozumialosc i wyjasnienie moich dociekiwan. Link to comment Share on other sites More sharing options...
woytas Posted January 31, 2006 Share Posted January 31, 2006 to sie odnosilo chyba do osob z matura- janusz meissner byl taka osoba Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wilniuk Posted January 31, 2006 Share Posted January 31, 2006 Poborowi z maturą mieli prawo do służby jako tzw. jednoroczni ochotnicy do stopnia oficerskiego. Po roku słuzby i zdaniu egzaminów otrzymywali stopień kadeta (brak odpowiednika w WP stopień pomiędzy chor a ppor). Jednoroczni ochotnicy mieli przywielej wyboru rodzaju broni i miejsca służby. Jedank służbę w kawalerii musieli odbywać na własny koszt (koń + wyposażenie.) Link to comment Share on other sites More sharing options...
langfuhr Posted February 1, 2006 Author Share Posted February 1, 2006 czyli takie nasze espeery, dzieki za wyjasnienie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.